VAL 2022: Kräver svar från M, KD och L

2022 09 09

Socialdemokraterna fortsätter att attackera högerpartiernas samarbete med SD.

På en pressträff kallar S högerblocket för ”Jimmie Åkessons regeringsalternativ”.

– Nu är det bara är 48 timmar kvar till vallokalerna öppnar. Det är så jämnt mellan Magdalena Anderssons och Jimmie Åkessons regeringsalternativ att de sista dagarnas mobilisering kan avgöra om Sverige för första gången i historien kommer att styras av ett högerextremt parti med rötter i nazismen. Eller om vi ska ställa oss på rätt sidan av historien, säger migrationsminister Anders Ygeman (S).

Ygeman vänder sig sedan direkt till Liberalernas Johan Pehrson.

– Jag kan konstatera att Johan Pehrson fortfarande är skyldig det svenska folket ett svar på vilka röda linjer Liberalerna har mot Sverigedemokraterna. Är han vakthunden för liberala värderingar, som han säger i vissa sammanhang, eller är han knähunden som Jimmie Åkesson kan lita på, som han säger i andra sammanhang.

Ministern syftar på en uppmärksammad intervju som L-ledaren gjorde i SvD. Johan Pehrson konstaterade att Jimmie Åkesson och SD kan lita på Liberalerna. 

– Han kan lita på Liberalernas medlemmar. Jag ser hur alla våra duktiga kandidater på alla nivåer, inte minst i riksdagen, kämpar stenhårt för att fullfölja den linje som vi har lagt fast, sa Johan Pehrson till tidningen.

Väntar på svar

I onsdags skrev Föreningen Förintelsens Överlevande  en artikel i DN.  

Skribenterna, Livia Fränkel och Tommy Ringart, jämförde högerns samarbete med SD med hur konservativa krafter släppte fram nazisterna i 30-talets Tyskland.

På fredagens pressträff kommenterar utbildningsminister Anna Ekström (S) artikelns innehåll.

Hon kräver att M, KD och L svarar på kritiken.

– Det är en oerhörd händelse att just Föreningen Förintelsens Överlevande uttrycker sin ilska  inför Moderaternas, Kristdemokraternas och Liberalernas samarbete med Sverigedemokraterna. Jag väntar fortfarande på att de partierna ska kommentera den kritiken, säger hon.

”Gyttjebrottning”

På fredagsmorgonen kallar Jimmie Åkesson (SD) Socialdemokraternas senaste utspel för ”gyttjebrottning”.

– S gör alltid så när det närmar sig valdagen. Man har identifierat någon slags akilleshäl för oss. Men det är inte det, säger han till DN.

Foto: Socialdemokraterna

Text: Redaktionen