Kräver sänkt skatt på landsbygden

2022 02 02

Miljöpartiets språkrör Per Bolund går ikväll ut med krav på stora satsningar på landsbygden

De Gröna vill sänka skatterna för de som bor på landsbygden, för en mer rättvis grön omställning. 

En rättvis omställning

En del partier vill sänka priset på utsläpp. Vi har ett bättre förslag för en verkligt rättvis omställning: Sänk inkomstskatten för boende i landsbygd och glesbygd. Alla måste med på omställningen, ingen ska lämnas kvar. Jag tänker inte delta i en kapprustning om vem som vill göra det billigast att släppa ut mitt i en klimatkris. Det är orimligt och oansvarigt, skriver Miljöpartiets språkrör Per Bolund på sin sin Facebooksida.

Miljöpartiets alternativ till lägre bensinskatt

Istället för att sänka bensinskatten och göra det billigare att köra SUV i stan vill MP sänka skatten för de som bor i landsbygden.

– För att komma vidare med den rättvisa gröna omställningen ska vi inte sätta människor i ett fossilberoende med låga diesel eller bensinpriser. Istället föreslår vi en skattesänkning på 4 000 kr per år för människor i gles- och landsbygd för att jämna ut klyftorna mellan stad och land. Det är så vi ställer om och får förändring på riktigt, uppger Bolund 

Åtgärdsprogrammet

Miljöpartiet presenterar idag ett fempunktsprogram för att förbättra landsbygdens ekonomi.

Förslag 1

Sänk skatten i landsbygdskommuner med ytterligare 4 000 kronor per år. Utöka skattereduktionen i så att boende i lands- och glesbygd får 4 000 kronor mer i i plånboken varje år.

Förslag 2

Höj klimatbonusen till 80 000 kronor för elbilar som köps av boende i landsbygd. Att köpa en ny elbil är i dag dyrt. Hittills har klimatbonusen för att köpa miljöbilar framför allt använts i storstadskommuner. 

Förslag 3

Inför en skrotningspremie på 10 000 kronor för de äldsta och minst effektiva bilarna Alla kan inte köpa en ny bil. Därför vill Miljöpartiet skapa förutsättningar för begagnatmarknaden att på egen hand minska sina utsläpp samt främja andra ägandeformer och former av transporter. 

Förslag 4

Bygg 100 000 nya laddstolpar där de behövs mest och öka stödet till hemmaladdning på landsbygden. Miljöpartiet vill se en kraftig satsning på utbyggnad av laddinfrastruktur i hela landet.

Förslag 5

Bygg ut samhällsservicen i hela landet. En stor del av glesbygdens transportbehov bygger på den nedmonterade samhällsservicen, där vårdcentraler, apotek och butiker stängts ner kundunderlaget vikit, framhåller Miljöpartiet i sitt femte förslag.

Foto: D Posteby

Text: Redaktionen