Kräver sänkt skatt på landsbygden

2022 02 02

Miljöpartiets språkrör Per Bolund går ikväll ut med krav på stora satsningar på landsbygden

De Gröna vill sänka skatterna för de som bor på landsbygden, för en mer rättvis grön omställning. 

En rättvis omställning

En del partier vill sänka priset på utsläpp. Vi har ett bättre förslag för en verkligt rättvis omställning: Sänk inkomstskatten för boende i landsbygd och glesbygd. Alla måste med på omställningen, ingen ska lämnas kvar. Jag tänker inte delta i en kapprustning om vem som vill göra det billigast att släppa ut mitt i en klimatkris. Det är orimligt och oansvarigt, skriver Miljöpartiets språkrör Per Bolund på sin sin Facebooksida.

Miljöpartiets alternativ till lägre bensinskatt

Istället för att sänka bensinskatten och göra det billigare att köra SUV i stan vill MP sänka skatten för de som bor i landsbygden.

– För att komma vidare med den rättvisa gröna omställningen ska vi inte sätta människor i ett fossilberoende med låga diesel eller bensinpriser. Istället föreslår vi en skattesänkning på 4 000 kr per år för människor i gles- och landsbygd för att jämna ut klyftorna mellan stad och land. Det är så vi ställer om och får förändring på riktigt, uppger Bolund 

Åtgärdsprogrammet

Miljöpartiet presenterar idag ett fempunktsprogram för att förbättra landsbygdens ekonomi.

Förslag 1

Sänk skatten i landsbygdskommuner med ytterligare 4 000 kronor per år. Utöka skattereduktionen i så att boende i lands- och glesbygd får 4 000 kronor mer i i plånboken varje år.

Förslag 2

Höj klimatbonusen till 80 000 kronor för elbilar som köps av boende i landsbygd. Att köpa en ny elbil är i dag dyrt. Hittills har klimatbonusen för att köpa miljöbilar framför allt använts i storstadskommuner. 

Förslag 3

Inför en skrotningspremie på 10 000 kronor för de äldsta och minst effektiva bilarna Alla kan inte köpa en ny bil. Därför vill Miljöpartiet skapa förutsättningar för begagnatmarknaden att på egen hand minska sina utsläpp samt främja andra ägandeformer och former av transporter. 

Förslag 4

Bygg 100 000 nya laddstolpar där de behövs mest och öka stödet till hemmaladdning på landsbygden. Miljöpartiet vill se en kraftig satsning på utbyggnad av laddinfrastruktur i hela landet.

Förslag 5

Bygg ut samhällsservicen i hela landet. En stor del av glesbygdens transportbehov bygger på den nedmonterade samhällsservicen, där vårdcentraler, apotek och butiker stängts ner kundunderlaget vikit, framhåller Miljöpartiet i sitt femte förslag.

Foto: D Posteby

Text: Redaktionen


Nya regler när man går på restaurang – kan införas inom kort

2024 07 11

Ett slutgiltigt beslut om nya regler när man äter ute närmar sig.

Det bekräftar nu Livsmedelsverket.

Ändringen gäller nya krav som ska införas då man köper mat på restauranger – där besökarna nu måste få information om var köttet som serveras kommer ifrån.

Reglerna föreslås bli obligatoriska för samtliga restauranger och storhushåll – det vill säga exempelvis skolor, sjukhus och andra anläggningar där det serveras lunch – i Sverige.

Myndigheten har nu skickat föreskriftsförslaget till EU-kommissionen. När övriga medlemsstater har fått ge sin åsikt kan reglerna börja gälla i Sverige, kanske redan efter sommaren.

–  Vi kan inte säga när processen kommer att vara klar, men ambitionen är att föreskrifterna ska kunna beslutas under hösten. På Livsmedelsverket arbetar vi nu parallellt med en vägledning till företagen för att underlätta för dem att göra rätt, säger Elin Häggqvist, chefsjurist på Livsmedelsverket.

LÄS MER: Nya regler för hämtmat – det här gäller

Fick uppdraget i våras

I korthet innebär förslaget att restauranger måste kunna informera om ursprungsland för kött från nöt, svin, get och fjäderfä.

Förslaget har tagits fram efter att Livsmedelsverket tidigare i våras fick i uppdrag av regeringen att ta fram ett nytt regelverk.

– Restauranggästen har rätt att få informationen, och den kan ges muntligt på begäran eller skriftligt. Informationen kan framgå direkt på menyer, men det räcker också med en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån, säger Elin Häggqvist.

Ministern: Efterfrågad ändring

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) understryker att regeländringen är efterfrågad bland landets konsumenter.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, sade ministern när uppdraget tilldelades i april.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Ska vara flexibelt

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Foto: Elima Mwinyipembe Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Klassisk klädkedja i konkurs – efter 40 år i Sverige

2024 07 10

En av de mer etablerade klädkedjorna i Sverige tvingas kasta in handduken.

Pengarna är slut.

Efter att förra året ha slagit sig för bröstet kring en omstart i Skandinavien blir det istället platt fall för klädkedjan Esprit, som har butiker i stora köpcentrum som Emporia, Täby centrum och Väla.

Det svenska bolaget Esprit Sweden går nu i konkurs, rapporterar Market med hänvisning till Bolagsverket.

Beskedet bekräftades i dagarna.

Spiken i kistan

Konkursen är spiken i kistan för kedjan, som funnits i Sverige sedan 1980-talet.

Under våren stängde bolaget sina butiker i Nordstan och på Frölunda torg i Göteborg. Dessutom kursade ett av de två kvarvarande svenska franschisebolagen.

Den sista finns kvar i Linköping, där lagret sålts ut på rea.

– Det är ingen rörelse som kan fortsätta, sade konkursförvaltaren Kenneth Nilsson till Dagens Handel vid tillfället.

Stängd webbshop

Esprit har länge levt även på sin onlinebutik, men där möts nu svenska kunder av ett meddelande om att hemsidan är stängd.

– Vi kan för närvarande inte behandla nya beställningar och vår webbshop kommer att vara stängd tills vidare, framhåller Esprit och tillägger:

– Vi hoppas kunna vara tillgängliga för dig snart igen. Om du har några frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta oss. Om du vill granska statusen för din nuvarande beställning, tänk på att du fortfarande kan logga in på ditt konto.

Kris efter pandemin

Esprit, som drivs av ett tyskt bolag, hamnade i kris under pandemin.

Omsättningen rasade från 143 till 90 miljoner mellan 2021 och 2022, företaget gick med flera miljoner i förlust och var nära konkurs redan då.

– Pandemin resulterade i omfattande tillfälliga butiksstängningar i Europa och Asien, vilket bidrog till att ledningen vidtog åtgärder i form av ett skyddsförfarande då det tyska bolaget försattes i rekonstruktion, framhåller Esprit Sweden AB i årsredovisningen för 2022 enligt sajten Ehandel.

– För Esprit Sweden AB innebar detta att företaget var tvungen att frångå det internprissättningsavtal som satts upp för koncernen och att bolaget fick efterskänka sina fordringar hos det tyska koncernbolaget.

Totalt stänger nu fyra butiker i Täby, Nacka, Malmö och Helsingborg vilket påverkar ett 30-tal anställda.

Foto: Väla

Text: Redaktionen