Centern kräver granskning av SD

2023 03 30

SD-toppen Mattias Karlssons konservativa stiftelse har i flera fall fått finansiering av Sverigedemokraterna.

Det avslöjade TV4:s Kalla fakta i måndags.

Nu kräver Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok att regeringen agerar.

C-ledaren vill att justitieminister Gunnar Strömmer (M) tar initiativ till att inleda en granskning av både Sverigedemokraternas relation till stiftelsen och partifinansiering i allmänhet, rapporterar TV4.

– Gunnar Strömmer behöver tydliggöra lagstiftningen och täppa till det hål som möjliggör partifinansiering från anonyma källor. Det behöver också tillsättas en tydlig utredning för att granska hur partiernas finansiering ser ut över lag, säger Muharrem Demirok till tv-kanalen.

Kan bryta mot lag

C-ledaren ifrågasätter om kopplingen mellan SD och stiftelsen är förenligt med lagen som förbjuder anonyma bidrag.

– Det kan ju finnas oerhört allvarliga motprestationskrav som både har ställts och utlovats, men vi vet ju inte det eftersom det inte finns någon dokumentation eller redovisning, säger Muharrem Demirok till TV4.

Bakgrund

Insamlingsstiftelsen för svensk konservatism grundades av SD-toppen Mattias Karlsson.

I måndags anklagades stiftelsen för att sprida konspirationsteorier om islam av TV4:s Kalla fakta.

Programmet hänvisar till ett manifest som man tagit del av.

Kalla fakta pekar bland annat på att manifestet innehåller påståenden om att en elit vill ersätta svensk kultur med islam. Manifestet varnar även för att den västerländska civilisationens existens står på spel och riskerar att ersättas av radikal islam.

Teorin om folkutbytet, som på engelska benämns som "the great replacement theory", är vanligt förekommande i högerextremistiska miljöer, enligt de experter som Kalla fakta har pratat med.

Kritiserar granskningen 

Efter Kalla faktas avslöjande tog Mattias Karlsson avstånd från enskilda formuleringar i manifestet som hävdar att en elit vill ersätta västerländsk kultur med islam.

I ett inlägg på Twitter riktade han kritik mot granskningen i sin helhet.

– Det senaste dygnet har jag fått lära mig att massinvandring absolut inte ökar andelen icke svenskar i landet samt att makthavare absolut inte haft någonting med migrationspolitikens utformning att göra. Tack för att ni botat mig ifrån mina konspirationsteoretiska villfarelser, skrev Mattias Karlsson. 

Foto: Centerpartiet

Text: Redaktionen