Kräver ett stopp på att likna M-KD-SD vid Hitlertysklands nazister

2021 09 29

KD kräver att Miljöpartiet upphör med att likna andra partier vid Tysklands nazistparti från Hitlertiden genom att kalla dem för bruna.

– I förra veckans partiledardebatt hände det igen. Där blev vi kallade ”blåbruna” av Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi. Brunt var som bekant det tyska nazistpartiets färg. Borgerlig migrationspolitik skulle alltså vara jämförbart med nazismens utstuderade ondska, enligt Miljöpartiet, framhåller KD:s partiledare Ebba Busch och KD:s gruppledare i riksdagen Andreas Carlsson.

Grovt övertramp

KD:s partiledning avser att MP går på tok för långt med sina uttalande om bruna partier.

– Alla som öppnat en skolbok begriper hur absurt Stenevis uttalande är. Den här sortens grova övertramp riskerar att skada demokratins kärna – förmågan att vara oense på ett hederligt sätt, anser KD i ett uttalande i Expressen.

Sveriges system missbrukas

De båda KD-topparna understryker att det inte finns någon som helst främlingsfientlighet i kristdemokratin.

– Men vi ser också att våra system har misslyckats och missbrukats. Att de även skyddar personer som begår grova brott här, eller som saknar asylskäl. Därför har vi lagt om vår migrationspolitik. Varje person som tillåts stanna på felaktiga grunder tar en plats från någon som behövde skyddet betydligt mer, betonar KD.

Alla blir förlorare

KD vill att MP omgående slutar att kalla M-KD-SD-sidan för bruna partier.

– Om detta blir den nivå som tillåts i nästa års valrörelse så blir vi alla till förlorare, möjligen med undantag för de faktiska nazister och rasister som tillåts flyga under radarn eftersom var och vartannat parti nu påstås höra till samma groteska idégemenskap, anser KD.

Slutpratat om blåbruna

KD:s partiledning vill se en saklig valkampanj.

– Hur kritiska vi än är till regeringens politik så har vi aldrig anklagat den för att vara ondskefull. Vi har aldrig, som Stefan Löfven gjorde i ett annat avsnitt av ”30 minuter”, påstått att demokratin är hotad om vi inte vinner nästa val. Sveriges väljare förtjänar en valrörelse som är lika saklig som tuff. Nu får det vara slutpratat om ”blåbruna”.

ANALYS

Den bruna färgen kommer från att Hitlertysklands SA-Stormtrupper; Sturmabteilung, bar brunfärgade skjortor. Brun färg har därefter blivit synonymt med nazismen även i bredare bemärkelse men det handlar från början om färgen på skjortuniformerna på den mycket våldsamma och grymma paramilitära gruppering som terroriserade judar i Tyskland.

Den hemska Kristallnatten

Stormtrupperna låg bland annat bakom den förfärliga Kristallnatten då butiker, synagogor, och byggnader tillhörande judar förstördes i vad som blev förspelet till Förintelsen. Morgonen efter Kristallnatten 9 – 10 november 1938 täcktes många tyska gator av krossat glas efter alla krossade fönsterrutor, därav namnet Kristallnatten.

Kristdemokraterna har givetvis rätt – att kalla olika riksdagspartier för bruna bidrar inte till något positivt utan leder bara till en negativ utveckling i svensk politik. Det är effektivare och lämpligare att fokusera på sakfrågor. Många vet heller inte vad brun färg står för och om man då istället förklarar vad liknelsen vid brun färg kommer från så blir det uppenbart att det är en liknelse som inte passar överhuvudtaget.

Foto: Kristdemokraterna

[yop_poll id="645"]