Kräver ett stopp på att likna M-KD-SD vid Hitlertysklands nazister

2021 09 29

KD kräver att Miljöpartiet upphör med att likna andra partier vid Tysklands nazistparti från Hitlertiden genom att kalla dem för bruna.

– I förra veckans partiledardebatt hände det igen. Där blev vi kallade ”blåbruna” av Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi. Brunt var som bekant det tyska nazistpartiets färg. Borgerlig migrationspolitik skulle alltså vara jämförbart med nazismens utstuderade ondska, enligt Miljöpartiet, framhåller KD:s partiledare Ebba Busch och KD:s gruppledare i riksdagen Andreas Carlsson.

Grovt övertramp

KD:s partiledning avser att MP går på tok för långt med sina uttalande om bruna partier.

– Alla som öppnat en skolbok begriper hur absurt Stenevis uttalande är. Den här sortens grova övertramp riskerar att skada demokratins kärna – förmågan att vara oense på ett hederligt sätt, anser KD i ett uttalande i Expressen.

Sveriges system missbrukas

De båda KD-topparna understryker att det inte finns någon som helst främlingsfientlighet i kristdemokratin.

– Men vi ser också att våra system har misslyckats och missbrukats. Att de även skyddar personer som begår grova brott här, eller som saknar asylskäl. Därför har vi lagt om vår migrationspolitik. Varje person som tillåts stanna på felaktiga grunder tar en plats från någon som behövde skyddet betydligt mer, betonar KD.

Alla blir förlorare

KD vill att MP omgående slutar att kalla M-KD-SD-sidan för bruna partier.

– Om detta blir den nivå som tillåts i nästa års valrörelse så blir vi alla till förlorare, möjligen med undantag för de faktiska nazister och rasister som tillåts flyga under radarn eftersom var och vartannat parti nu påstås höra till samma groteska idégemenskap, anser KD.

Slutpratat om blåbruna

KD:s partiledning vill se en saklig valkampanj.

– Hur kritiska vi än är till regeringens politik så har vi aldrig anklagat den för att vara ondskefull. Vi har aldrig, som Stefan Löfven gjorde i ett annat avsnitt av ”30 minuter”, påstått att demokratin är hotad om vi inte vinner nästa val. Sveriges väljare förtjänar en valrörelse som är lika saklig som tuff. Nu får det vara slutpratat om ”blåbruna”.

ANALYS

Den bruna färgen kommer från att Hitlertysklands SA-Stormtrupper; Sturmabteilung, bar brunfärgade skjortor. Brun färg har därefter blivit synonymt med nazismen även i bredare bemärkelse men det handlar från början om färgen på skjortuniformerna på den mycket våldsamma och grymma paramilitära gruppering som terroriserade judar i Tyskland.

Den hemska Kristallnatten

Stormtrupperna låg bland annat bakom den förfärliga Kristallnatten då butiker, synagogor, och byggnader tillhörande judar förstördes i vad som blev förspelet till Förintelsen. Morgonen efter Kristallnatten 9 – 10 november 1938 täcktes många tyska gator av krossat glas efter alla krossade fönsterrutor, därav namnet Kristallnatten.

Kristdemokraterna har givetvis rätt – att kalla olika riksdagspartier för bruna bidrar inte till något positivt utan leder bara till en negativ utveckling i svensk politik. Det är effektivare och lämpligare att fokusera på sakfrågor. Många vet heller inte vad brun färg står för och om man då istället förklarar vad liknelsen vid brun färg kommer från så blir det uppenbart att det är en liknelse som inte passar överhuvudtaget.

Foto: Kristdemokraterna

[yop_poll id="645"]

Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 26

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Kina rasar mot Sverige

2024 02 26

Stormakten Kina anklagar Sverige för att ha en ”kalla kriget-mentalitet”, och vänder särskilt sin ilska mot den svenska Säkerhetspolisen.

Det har uppstått storbråk mellan Sverige och stormakten Kina.

Kinas ambassad i Stockholm riktar hård kritik mot Sverige efter de senaste dagarnas rapporter om det svenska säkerhetsläget.

Den kinesiska ambassaden gör nu ett hårt uttalande i frågan, och riktar udden mot en rapport som släpptes av Säpo tidigare i veckan.

– Rapporten hypar upp "Kina hotteorin" utan någon faktabas, gör grundlösa anklagelser och förtal mot och svartmålar Kina. Rapporten blandar ihop rätt och fel, vilket är extremt oansvarigt, anser Kinas ambassad.

”Förstör atmosfären”

Uttalandet är en reaktion på Säkerhetspolisens lägesbildsrapport som presenterades den 21 februari.

I rapporten beskrivs Kina som ett av tre länder som utgör stora hot mot Sverige.

Något som skapar stor ilska från kinesiskt håll.

– Den relevanta svenska myndigheten har politiserat och infört säkerhetsinnebörd i utbytet och samarbetet mellan de två länderna, vilket inte bara förstör atmosfären av det vänskapliga samarbetet mellan de två länderna, utan också skadar de två folkens grundläggande intressen, hävdar ambassaden.

”Kalla kriget-mentalitet”

I rapporten beskriver Säpo Kina som ett av de tre länder som tillsammans utgör det största säkerhetshotet mot Sverige. De andra två är Ryssland och Iran.

Kinas ambassad menar dock att det är den svenska mentaliteten

– Vi kräver att den svenska sidan skakar av sig sin Kalla kriget-mentalitet och sina ideologiska fördomar, respekterar fakta och sanningen och ser på Kina och dess utveckling på ett objektivt och rationellt sätt, understryker ambassaden.

Långtgående ambitioner

Kina anklagar Säpo för att sprida ”desinformation” och göra ”provocerande uttalanden” gentemot landet.

Säpo menar dock att Kina genom sitt agerande bland annat utgör ett långsiktigt hot mot svensk ekonomi.

– De har långtgående ambitioner att bli världsledare inom flera olika sektorer. För att uppnå sina mål bedriver de olovlig underrättelseverksamhet och anskaffar teknik och kunskap från svenska företag och lärosäten, säger Fredrik Hallström, operativ chef på Säpo, till GP.

Säpo uppger också att Kina bedriver inhämtning mot oppositionella som är bosatta i Sverige.

Text: Redaktionen

Foto: Alejandro Luengo resp. Linus-Mimietz