Kräver att regeringen kallar till krissamtal
2022 12 15
Regeringen bör kalla till krissamtal med alla riksdagspartier för att få upp samtliga frågor om elen på bordet.
Det skriver Centerpartiets klimat- och energipolitiske talesperson Rickard Nordin i en debattartikel i Alltinget
– Nu är tid för ledarskap. Lägg valretoriken åt sidan och börja leda landet. Kalla till krissamtal med alla partier för att få upp samtliga frågor på bordet, framhåller Nordin.
Vidare uppmanar han regeringen att inkludera norra Sverige i elprisstödet om prisutvecklingen i de norra elområdena håller i sig.
– Vi behöver tillsammans ta oss igenom den kommande vintern och därefter öka såväl elproduktion som överföringskapacitet, flexibilitet, lagring och effektivitet betydligt. Då behöver både hushåll och företag få stabila spelregler och långsiktiga villkor. Det kommer sänka såväl elfakturor som klimatutsläpp, fortsätter Nordin och tillägger avslutningsvis:
– För Centerpartiet är det en självklarhet att ta ansvar, nu väntar vi bara på regeringen att komma till samma slutsats.
Vill se bred energiöverenskommelse
Ett annat oppositionsparti, Socialdemokraterna, har tidigare efterlyst en bred energipolitisk överenskommelse med regeringen.
– Varje gång jag träffar näringslivet efterlyser de behovet av det, sa S-ledaren Magdalena Andersson till TT i slutet av november.
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) har betonat att S är välkomna att stödja regeringens energipolitik.
– Jag ser att vi ligger varandra väldigt nära. Socialdemokraterna ser jag som framåtlutade i det här frågorna, konstaterade Ebba Busch i en intervju med SR Ekot.
Socialdemokraterna säger dock blankt nej till ett sådant scenario.
– Vill man ha en överenskommelse med Socialdemokraterna, då måste man prata med oss och komma överens. Det krävs en dialog, sa partiets energi-politiske talesperson Fredrik Olovsson till SR efter Ebba Buschs uttalande.
Bjuder inte in till samtal
Ebba Busch och regeringen har inte bjudit in till samtal och en ny energiöverenskommelse ligger därmed inte på bordet.
Den gamla överenskommelsen lämnade Moderaterna och Kristdemokraterna för tre år sedan.
Partierna riktade kritik mot villkoren för kärnkraften, som de inte upplevde som tillräckligt fördelaktiga.
Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet
Text: Redaktionen