JUST NU: Kräver att Aftonbladet ber om ursäkt

2022 04 16

– Det var ett extremistiskt drev med ett tydligt politiskt motiv: att tysta ner en forskare.

Det säger en medarbetare vid Finlands statstelevision till SvD i samband med att hon riktar skarp kritik mot kvällstidningen Aftonbladet.

Ryska lögner

Jessikka Aro som arbetar vid Finlands motsvarighet till SVT; finländska statstelevisionen YLE, drabbades av grov och olaglig smutskastning och hatkampanjer från ryska troll som stödde den ryska diktaturen.

Smutskastningen inleddes efter att hon rapporterat om ryska lögner och propaganda som spreds efter Rysslands invasion av Krym och efterföljande krig 2014 mot Ukraina.

Fejkade SMS

Bland annat drabbades Jessikka Aro av fejkade SMS från någon som påstod sig vara hennes pappa som hade avlidit 20 år tidigare.

Hon har nu kommit ut med en bok som heter ”Putins troll” och i boken framhåller hon ryska hatkampanjer som även drabbat den svenska forskaren Martin Kragh.

Aftonbladets skriverier

– Kragh skrev 2017 att Aftonbladets artiklar återgav narrativ från offentlig rysk diplomati, och därefter publicerade Aftonbladets kultursidor flera artiklar av den dåvarande kulturchefen Åsa Linderborg som ifrågasatte Kraghs trovärdighet, rapporterar SvD idag.

Extremistiskt drev

Jessikka Aro riktar mycket hård kritik mot Aftonbladet.

– Det var ett extremistiskt drev med ett tydligt politiskt motiv: att tysta ner en forskare som bedrev saklig akademisk forskning, framhåller Jessikka Aro till SvD.

Ledde till hatkampanj

Martin Kragh som bland fungerar som expertkommentator i SVT i samband med Rysslands pågående anfallskrig och invasion av Ukraina drabbades hårt av den hatkampanj som Aftonbladets skriverier ledde till.

Bör be om ursäkt

YLE-medarbetaren Jessikka Aro anser nu att Aftonbladet bör framföra en ursäkt till den drabbade Martin Kragh med anledning av allt elände han drabbats av på grund av Aftonbladets agerande.

Men den svenska kvällstidningen ville inte medverka i Svenska Dagbladets artikel.

Aftonbladet vill inte medverka

– Aftonbladet har erbjudits möjlighet att kommentera denna text, men har avböjt med hänvisning till att saken redan har avhandlats inom ramen för det pressetiska systemet. Aftonbladet anmäldes för fem artiklar och klandrades för en av dem, rapporterar SvD.

Foto: N. Vorobyev

Text: Redaktionen