Kränkningar mot polskt luftrum

2023 08 01

Polen menar att helikoptrar har kränkt landets luftrum.

Spänningarna är alltjämt mycket höga vid gränsen mellan Belarus och Polen dit tusentals poliser och soldater har skickats under den senaste tiden.

Den ökända Wagnergruppen rör sig nära gränsen, vilket fått Polens styre att hålla allt mer koll på sin gräns till öster.

Nu ikväll kommer uppgifter om att två belarusiska helikoptrar har kränkt landets luftrum när de tränade nära gränsen.

Det framhåller den polska regeringen i ett officiellt uttalande.

Nato har informerats

I samband med kränkningen har Nato informerats samtidigt som Belarus diplomat har kallats upp till det polska utrikesdepartementet.

Polens försvarsminister Mariusz Błaszczak förklarar att allt fler soldater nu kommer att flyttas till gränsen mot Belarus.

Även stridshelikoptrar kommer att flyttas dit.

På låg höjd

Den polska regeringen framhåller att kränkningen skedde på låg höjd och att det av den anledningen inte märktes.

– Kränkningen skedde i Białowieża-området på mycket låg höjd, vilket gjorde det svårt att upptäcka dem med radarsystemet.

Kan stänga gränsen

Såväl Polen som Litauen funderar på att stänga sina gränser mot Belarus på grund av den situationen.

Wagnersoldater har under en tid rört sig allt närmare den polska gränsen i samband med övningar som förts tillsammans med det belarusiska försvaret.

Litauen är mycket besvärade över situationen.

– Övervägandena är verkliga. Möjligheten att stänga gränsen finns, säger landets biträdande inrikesminister Arnoldas Abramavičius enligt The Guardian.

Kan korsa gränsen

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki har varnat för att Wagnerstyrkorna skulle kunna ta sig över gränsen förklädda som migranter.

– De kommer förmodligen att vara förklädda till belarusiska gränsvakter och kommer att hjälpa illegala migranter att ta sig in på polskt territorium, och destabilisera Polen, men de kommer förmodligen också att försöka infiltrera Polen och låtsas vara illegala invandrare och detta skapar ytterligare risker, har han sagt enligt CNN.

Text: Redaktionen