Krafttag mot enormt samhällsproblem – satsar 1,5 miljarder
2024 02 15
I oktober 2023 slog Försäkringskassan larm.
Myndigheten uppgav att över hälften av samtliga längre sjukfall består av samma typ av sjukdom: psykisk ohälsa och stressrelaterade sjukdomar.
– Aldrig tidigare har så många varit sjukskrivna på grund av stress, framhöll Försäkringskassan i ett uttalande.
Miljardsatsning
Nu vill regeringen stärka det förebyggande arbetet mot psykisk ohälsa.
Kammarkollegiet har fått i uppdrag att betala ut 1,5 miljarder kronor till kommuner och regioner, samt 33 miljoner kronor till Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), för insatser inom området psykisk hälsa och suicidprevention.
Socialminister Jakob Forssmed (KD) framhåller att satsningen är mycket viktig av flera anledningar.
– Få frågor är så viktiga som arbetet för ökad psykisk hälsa. Regeringens ambitioner är tydliga - det förebyggande och främjande arbetet ska stärkas, antalet suicid ska minska och vården och omsorgen för personer med psykisk ohälsa bli mer tillgänglig och jämlik, säger ministern.
Särskild satsning på barn och unga
En betydande andel av anslaget, 803 miljoner kronor, kommer att gå till en särskild satsning på barn och ungas psykiska hälsa.
Pengarna ska bland annat användas till att korta köerna till barn- och ungdomspsykiatrin och stärka första linjens vård, uppger regeringen.
– Den utökade satsningen på barn och ungas hälsa i årets överenskommelse är ett viktigt steg för att ytterligare stärka arbetet, säger Jakob Forssmed.
Fakta: Psykisk ohälsa
- Psykisk ohälsa kan handla om allt från tillfälliga besvär av oro, nedstämdhet eller sömnbesvär till svårare psykiska sjukdomar som ångest eller depression. Det som kännetecknar psykisk ohälsa är att den påverkar välbefinnandet och hur man fungerar i vardagen.
- När det gäller suicid finns det en tydlig koppling till psykisk ohälsa. En person med någon form av psykisk ohälsa har större sannolikhet att också ha ett antal viktiga riskfaktorer som har koppling till suicid och psykiatriska faktorer.
Källa: Folkhälsomyndigheten
Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet
Text: Redaktionen