SVERIGE: Kräftor återkallas – kan innehålla salmonella

2022 08 31

Kräftor återkallas på grund av att konsumenter riskerar att drabbas av salmonella.

Beskedet kommer från det välkända och populära företaget Pandalus som levererar kräftor till stora butikskedjor som exempelvis ICA, Willys och Hemköp över hela landet.

Det rapporterar SVT.

Produkterna det gäller är kräftor som producerats i Kina under 2022.

Pandalus bekräftar i ett pressmeddelande att återkallningen beror på att produkterna kan innehålla salmonella.

Tre varianter

Enligt Pandalus gäller återkallningen tre varianter med specifika bäst före-datum.

  • Pandalus Stora Vildfångade kräftor från Kina 700 gram med bäst före-datum 26-30/11 2024.
  • Pandalus 12 kräftor från Kina 500 gram med bäst före-datum 25/11 2024.
  • Pandalus Kräftkungens special 1 000 gram med bäst före datum 25/11 2024 respektive 4/12 2024.

“Ser ytterst allvarligt på det”

Företaget är bestörta över det som inträffat.

– Vi ser ytterst allvarligt på det här och utreder nu tillsammans med leverantören hur det kunnat ske och varför det inte upptäckts vid leverantörens egenkontroller, samt hur vi kan säkerställa att något liknande inte sker igen, framhäver Pandalus på sin hemsida.

Uppmanas kontakta sjukvården

Pandalus tillägger:

– Konsumenter som fått symptom för salmonella efter att ha ätit produkten bör kontakta sjukvården. Tillsynsmyndigheten i Stockholm och Livsmedelsverket har informerats.

Kräftor från Turkiet är OK

Man uttrycker i samma pressmeddelande att man beklagar det inträffade. 

Konsumenter uppmanas också att ta kontakt med företaget för att reklamera sina kräftor och få pengarna tillbaka.

Det tilläggs även att det inte ska vara någon fara med Pandalus kräftor från Turkiet.

Anor sedan 1500-talet

Att fira kräftskiva är en populär tradition i Sverige.

Det finns inget specifikt datum då kräftor ska ätas, men vanligtvis sker det i samband med kräftsäsongen i slutet på sommaren eller början av hösten.

Första gången ordet “kräftskiva” förekom i Sverige var i Dagens Nyheter 1931.

Mycket tyder dock på att man ätit kräftor i landet ända sedan 1500-talet.

Foto: S. Moody