Kraftigt bakslag för Ica – tvingas agera

2023 04 26

Oron stiger nu hos Ica som har åkt på en betydande motgång.

Ica kontrollerar över 50 procent av Sveriges matmarknad och är representerad i alla utom fyra av Sveriges 290 kommuner.

Tappar till konkurrenter

Men den ekonomiska framgången har stannat av.

En ny rapport visar att Ica Sverige tappar marknadsandelar, rapporterar Svenska Dagbladet.

– Vi tappar till våra konkurrenter. Vi ser tydligt att kunderna letar efter bra priser och kunderna handlar i fler butiker jämfört med tidigare, säger Nina Jönsson, vd för Ica-gruppen.

Tvingas upphöra

Rapporten visar följaktligen att vinsten sjunker för Ica-gruppen, där bland annat även Apotek Hjärtat och Ica Banken ingår.

Allihopa har ökat försäljningen – men vinsten äts upp av inflationen. 

Enligt Nina Jönsson är marginalen under kvartalet lägst sedan finanskrisen. 

Samtidigt tar handlarna ut miljarder. Men nu tvingas Ica-gruppen upphöra med de stora vinstutdelningarna.

– Det blir inte samma nivåer, eftersom resultatet sjunker, bekräftar Nina Jönsson.

Värst på decennier

Totalt backade rörelsemarginalen för Ica-gruppen till 3,7 procent under årets första kvartal. Det kan jämföras med 4,1 procent motsvarande kvartal 2022.

– Vi får gå tillbaka decennier för att hitta liknande nivåer och detta sätter en mycket stor press på våra kunder och hela marknaden, säger Nina Jönsson till Ica-gruppens egna webbplats.

– Det viktigaste för oss nu är att under 2023 fullfölja våra satsningar, och att tillsammans med Ica-handlarna erbjuda våra kunder bra och prisvärda produkter samt att fortsätta utveckla Icas gemensamma erbjudanden via lojalitetsprogrammet Stammis.

Succé för Axfood

För Axfood, koncernen där bland annat Willys och Hemköp ingår, går det bättre. 

Enligt kvartalsrapporten har man växt mer än marknaden. 

– Vi har fått en stor tillströmning av nya kunder. Marknaden växte med nio procent och vi med 20, konstaterar Axfoods vd Klas Balkow för SvD.

Tack vare Willys

I koncernens egen delårsrapport vidareutvecklar Klas Balkow att det framför allt är Willys som drivit fram den starka tillväxten.

Butiken växte med hela 24 procent, men även en annan butik inom Axfood har fått ett uppsving.

– Hemköp uppvisar återigen en bra tillväxt som var strax över marknadens, och fortsätter att ta andelar inom sitt segment, traditionell livs, framhåller Axfoods vd i en kommentar.

Foto: Ica Reklam

Text: Redaktionen


SWEDBANK: Hela Sverige kommer förändras – pekar ut datum

2024 04 19

Swedbank förutspår stora förändringar för hela Sverige jämfört med andra EU-länder.

Markera den 7 maj i kalendern.

Det datumet innebär startskottet för en rad förändringar för den svenska ekonomin.

– Utsikterna för hushållen börjar ljusna, säger Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.

Stannar inte vid sänkningar

Det är nämligen i maj som Swedbank förväntar sig att Riksbanken kommer att inleda en serie räntesänkningar.

– Vi räknar med att styrräntan sänks med 25 punkter i maj, till 3,75 procent, vilket följs av ytterligare tre sänkningar i år. Riksbanken fortsätter att sänka räntan även under 2025, ned till två procent, säger Mattias Persson i en kommentar till bankens senaste konjunkturrapport.

Men det stannar inte där.

Enligt Swedbank är den nyligen framlagda vårändringsbudgeten ett första steg mot en mer expansiv finanspolitik.

"Sverige tar revansch"

Banken kallar det för en “revansch” för svensk ekonomi där nästa år blir särskilt expansivt med 50 miljarder kronor i ofinansierade åtgärder.

Successivt kommer Sverige att växla upp – snabbare än majoriteten av Europas övriga länder.

– Återhämtningen är i sikte för svensk ekonomi och när den ekonomiska politiken svänger om, med en penningpolitik som blir mindre åtstramande och en finanspolitik som blir expansiv, tar tillväxten i Sverige ordentlig fart och placerar sig i topp i Europa, säger Mattias Persson. 

– Detta talar också för att den svenska kronan ska stärkas.

Inkomsterna blir större

Swedbank understryker att en mindre åtstramande penningpolitik kommer ge en “välbehövlig injektion” till hela Sveriges ekonomi.

– Efter två år av fallande inkomster stiger de reala disponibla inkomsterna i år och ännu mer nästa år, säger Mattias Persson och tillägger:

– Konsumtionen förblir dämpad ett tag till då arbetsmarknaden försvagas under året, men börjar stiga efter sommaren för att sedan ta ett rejält steg upp och växa med hela 3,4 procent 2025, säger Mattias Persson.

Stabiliserad bostadsmarknad

Förutom fallande inflation, högre reala inkomster för hushållen och en allmän revansch för svensk ekonomi syns även en framtida prisuppgång för bostadspriserna, som mer eller mindre legat still i ett år och befunnit sig på en nivå tio procent lägre än toppen under våren 2022.

Nu har läget stabiliserats. Högre priser är att vänta.

– Kursändringen från Riksbanken ger skjuts åt bostadsmarknaden. Tillsammans med förbättrad köpkraft hos hushållen talar det för en ökad efterfrågan på bostäder och en försiktig prisuppgång på 2–3 procent i år och cirka 5 procent nästa år, säger Mattias Persson.  

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Bilförbud införs i Sverige – blir först i världen

2024 04 18

Från och med den 31 december 2024 stoppas bensin- och dieselbilar från att köra på gatorna i Stockholms innerstad.

Det bekräftar det rödgröna styret i huvudstaden i dag, torsdag, efter att ett förbud fått grönt ljus av EU-kommissionen.

I början av året inledde kommissionen en granskning för att säkerställa att förbudet inte bryter mot den fria rörligheten i EU. Nu står det klart att kommissionen inte har några invändningar.  

Stockholm blir därmed först i världen med att införa en så kallad miljözon klass 3 i city, som innebär att både bensin- och dieselbilar förbjuds i delar av innerstaden.  

– Det här betyder att införandet av miljözonen fortsätter som planerat. Natten till nyårsafton 2024 blir Stockholm först i världen med att porta bensin- och dieselbilar från en del av City, säger Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd Stockholms stad, i ett uttalande.

Lars Strömgren är nöjd med att EU-kommissionen ställer sig bakom förbudet.

– Runt om i hela Europa brottas politiker med avgaser och dålig luft som särskilt skadar barn och äldre. EU-kommissionens ställningstagande är ett styrkebesked för alla som kämpar för friskare städer, säger han.

Mer att vänta

Införandet av en miljözon 3 i Stockholm är ett gemensamt förslag från stadens rödgröna styre – Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Enligt partierna är syftet med förbudet att förbättra luftkvalitén i huvudstaden.

Stockholms nya miljözon kommer att omfatta 20 kvarter som täcker cirka 180 000 kvadratmeter.

Det rödgröna styret är dock inte nöjda. De planerar att  expandera miljözonen i ett nästa steg. Ett sådant beslut väntas under första halvåret av 2025.

– Vi ser att omställningen till en utsläppsfri innerstad behöver göras stegvis. Miljözon klass 3 är ett viktigt kliv på vägen mot ett Stockholm med renare luft och trevligare gator, säger Lars Strömgren.

SD-kritik

Sverigedemokraterna riktar stark kritik mot den nya miljözonen.

– Det rödgröna styret har enats om en bilfientlig politik. Man inför dieselbilsförbud, tar bort parkeringsplatser i city, och satsar ingenting på ökad framkomlighet för bilvägar. Det är ett hårt slag mot barnfamiljer, säger partiets gruppledare i Stockholms stad, Gabriel Kroon, till Di.  

Foto: E. Chystiakov

Text: Redaktionen