JUST NU: Kraftigt bakslag för dig som ska tanka bilen

2022 10 09

I början av september upplevde Sverige sitt lägsta bensinpris sedan februari.

Därefter har priset återigen stigit, och nu kommer ännu ett hårt bakslag för den som är beroende av bilen och tankar bensin eller diesel.

Den svenska kronan blir nämligen allt svagare gentemot den amerikanska dollarn, vilket kommer få direkta konsekvenser för priset vid pump, rapporterar Sveriges Radio.

Rekorddyr dollar

Idag på morgonen gick det att köpa en dollar för rekordhöga 11 kronor och 40 öre. 

– Det slår direkt på vissa varor, typ vid bensinpumpen då det kostar mer och mer att tanka, säger Lars Henriksson, ränte- och valutaexpert på Handelsbanken, till SR.

Han tillägger:

– Det är en omedelbar inflationsimpuls eftersom den sedan handlas i dollar.

Spär på inflationen

En dyrare dollar innebär att inflationen på hemmaplan förvärras, eftersom Sverige är ett land med mycket import. 

Det osäkra globala läget gör att kronan, till skillnad från den amerikanska dollarn, missgynnas.

– Det är en liten valuta som investerare inte gärna håller när osäkerheten ökar, säger Lars Henriksson.

"Importerar inflation"

En annan effekt är att det förväntas bli dyrare att resa utomlands. Även varupriserna i Sverige lär ytterligare, rapporterar SVT Nyheter.

– En svag krona, och en stark dollar i det här fallet, innebär att vi importerar inflation. Det blir dyrare att importera från utlandet. Det blir en utmaning, inte minst för centralbanken när man gör allt för att försöka bekämpa inflationen, säger Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden, till tv-kanalen.

Bra för exporten

Men en svag krona är inte endast negativt. Svenska varor förväntas bli billigare på världsmarknaden, vilket gynnar exporten.

– Om man är en ren exportör inom basindustrin i större utsträckning, och som inte har någon eller ganska liten import, har det en positiv effekt åtminstone på kort sikt. Det blir helt enkelt billigare att köpa från Sverige, säger Lena Sellgren till SVT. 

Nära toppen

Enligt Lars Henriksson har dock sannolikt skillnaden mellan kronan och dollarn slagit i taket. Marknaden har tagit höjd för de värsta scenarierna, och nu krävs det att kriget ska eskalera än värre för att skillnaden mellan de två valutorna ska öka ytterligare.

– Man ligger vädligt högt i hur mycket an tror att amerikanska centralbanken kommer höja räntan  och man har tagit in väldigt mycket av de negativa nyheter på ett globalt plan. Vi tror att vi är nära toppen på dollarn mot kronan, säger han till SR.

Priset idag

Idag ligger priset för bensin vid Circle K:s bemannade stationer på 19,03 kronor per liter.

Motsvarande pris för diesel är 24,06 kronor per liter.

Foto: E. Akyurt

Text: Redaktionen