JUST NU: Kraftiga protester mot Sverige – tusentals på gatorna

2023 01 22

Stora demonstrationer sker på flera håll i Turkiet efter koranbränningen.

Högerextrema Rasmus Paludans koranbränning under lördagen har fått omfattande reaktioner.

För andra dagen i rad har människor protesterat mot händelsen utanför det svenska konsulatet i Istanbul.

I den sydöstra staden Batman har stora mängder människor samlats för att visa sitt missnöje, och tusentals personer protesterar nu på stadens gator.

– Vi fördömer starkt denna handling. Det är omöjligt för någon muslim att acceptera, det är en attack mot alla muslimer, säger en demonstrant i staden till nyhetsbyrån Reuters.

Flera länder fördömer

Även utanför ambassaden i den turkiska huvudstaden Ankara har protester tagit plats.

Det är dock inte bara i Turkiet som reaktionerna varit kraftiga, flera arabländer har fördömt koranbränningen som skedde i Stockholm på lördagen.

Bland annat har Saudiarabien, Jordanien och Kuwait fördömt händelsen.

Ser ut att fortsätta

Den svenska ambassaden uppmanar svenskar i Turkiet att hålla sig uppdaterade gällande händelseutvecklingen och undvika större folksamlingar.

– Fortsatta demonstrationer kan förväntas utanför ambassaden i Ankara och generalkonsulatet i Istanbul under de närmaste dagarna. Detta efter att flera kontroversiella politiska manifestationer genomförts i Sverige de senaste dagarna, som lett till starka reaktioner i Turkiet, uppger ambassaden.

Har uttalat sig

Såväl statsministern som utrikesministern har uttalat sig om utvecklingen.

– Att bränna böcker som är heliga för många är en djupt respektlös handling. Jag vill uttrycka min sympati för alla muslimer som är kränkta av det som har hänt i Stockholm i dag, menade Ulf Kristersson (M) enligt SVT.

Utrikesminister Tobias Billström (M) förtydligade att den svenska regeringen och han själv inte nödvändigtvis stödjer de åsikter som uttrycks.

Känslig jämförelse

I en intervju med DN jämförde president Erdogans talesperson Fahrettin Altun koranbränningen med Kristallnatten, då nazister brände Torah-skrifter.

– Skulle svenska myndigheter avfärda även sådana fruktansvärda handlingar som yttrandefrihet i dagsläget? Samma sak gäller terrorpropaganda. Sverige har gjort vissa åtaganden i Madrid, sade Altun.

Text: Redaktionen