SVERIGE: Kraftig varning till föräldrar

2022 10 28

Polisen i Jönköping och Södertälje riktar en skarp varning till alla föräldrar i respektive del av landet.

Varningen handlar om både en stor ökning av stök och brott i de småländska städerna Jönköping och Huskvarna, men också om en kraftig nyrekrytering av barn och unga till kriminella gäng.

Någonting som oroar polisen extra mycket är att vissa ungdomar som blandas in i brottsligheten inte är mer än tolv år gamla, rapporterar SVT.

– Det handlar om ungdomar som är ute på stan utan vuxnas närvaro och man blir inblandad i bråk och skapar bråk. Vi har sett exempel på rån, misshandel, olaga hot och narkotika bland annat, säger Maja Karlsson, kommunpolis i Jönköping.

"Föräldrar inte medvetna"

Polisen vänder sig nu till föräldrarna med en kraftig uppmaning om extra stor uppmärksamhet kring vem deras barn umgås med och var de befinner sig.

– Vi tror inte att föräldrar är medvetna om var deras barn befinner sig. Där ser vi det stora problemet. Vi vill uppmärksamma föräldrar att vara nyfikna och engagerade iv ar deras barn är under kvällar och helger, säger Maja Karlsson till SVT.

Skarpare uppmaning i Södertälje

En ännu skarpare uppmaning kommer från Södertäljepolisen. I ett inlägg på sociala medier ber man även föräldrar att hålla koll på om barnen samlar på sig nya eller dyra föremål.

I samband med senaste tidens skjutvapenvåld har Södertäljepolisen konstaterat att det pågår nyrekrytering av ungdomar till gängkriminalitet. Vi ser att gängen får med sig allt yngre ungdomar som hjälper dem med kriminella handlingar exempelvis att förvara/bära vapen eller narkotika, framhåller polisen på Facebook.

Tvingas in i gäng

Myndigheten flaggar vidare för att barn och ungdomar kan tvingas in i kriminella gäng mot sin egen vilja.

– Det kan till exempel handla om att de hotas och utpressas efter att de fått saker av personer som vill locka in dem i kriminalitet (exempelvis mobiltelefon eller jacka). 

Polisen tillägger:

– Det är därför viktigt att Du, som vårdnadshavare, är uppmärksam på vad Ditt barn gör. Ha extra koll på vilka han eller hon umgås med och om barnet till exempel kommer hem med nya eller dyra föremål eller att de rör sig med pengar som det är oklart var de kommer ifrån. Det kan också handla om att de plötsligt börjar bete sig annorlunda inför dig som vårdnadshavare.

Foto: S. Rodgerson

Text: Redaktionen