SVERIGE: Kraftig varning till föräldrar

2022 10 28

Polisen i Jönköping och Södertälje riktar en skarp varning till alla föräldrar i respektive del av landet.

Varningen handlar om både en stor ökning av stök och brott i de småländska städerna Jönköping och Huskvarna, men också om en kraftig nyrekrytering av barn och unga till kriminella gäng.

Någonting som oroar polisen extra mycket är att vissa ungdomar som blandas in i brottsligheten inte är mer än tolv år gamla, rapporterar SVT.

– Det handlar om ungdomar som är ute på stan utan vuxnas närvaro och man blir inblandad i bråk och skapar bråk. Vi har sett exempel på rån, misshandel, olaga hot och narkotika bland annat, säger Maja Karlsson, kommunpolis i Jönköping.

"Föräldrar inte medvetna"

Polisen vänder sig nu till föräldrarna med en kraftig uppmaning om extra stor uppmärksamhet kring vem deras barn umgås med och var de befinner sig.

– Vi tror inte att föräldrar är medvetna om var deras barn befinner sig. Där ser vi det stora problemet. Vi vill uppmärksamma föräldrar att vara nyfikna och engagerade iv ar deras barn är under kvällar och helger, säger Maja Karlsson till SVT.

Skarpare uppmaning i Södertälje

En ännu skarpare uppmaning kommer från Södertäljepolisen. I ett inlägg på sociala medier ber man även föräldrar att hålla koll på om barnen samlar på sig nya eller dyra föremål.

I samband med senaste tidens skjutvapenvåld har Södertäljepolisen konstaterat att det pågår nyrekrytering av ungdomar till gängkriminalitet. Vi ser att gängen får med sig allt yngre ungdomar som hjälper dem med kriminella handlingar exempelvis att förvara/bära vapen eller narkotika, framhåller polisen på Facebook.

Tvingas in i gäng

Myndigheten flaggar vidare för att barn och ungdomar kan tvingas in i kriminella gäng mot sin egen vilja.

– Det kan till exempel handla om att de hotas och utpressas efter att de fått saker av personer som vill locka in dem i kriminalitet (exempelvis mobiltelefon eller jacka). 

Polisen tillägger:

– Det är därför viktigt att Du, som vårdnadshavare, är uppmärksam på vad Ditt barn gör. Ha extra koll på vilka han eller hon umgås med och om barnet till exempel kommer hem med nya eller dyra föremål eller att de rör sig med pengar som det är oklart var de kommer ifrån. Det kan också handla om att de plötsligt börjar bete sig annorlunda inför dig som vårdnadshavare.

Foto: S. Rodgerson

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Tung smäll för alla som tankar bilen

2023 11 29

Regeringen och Sverigedemokraterna har lovat väljarna att priserna på bensin och diesel ska pressas ner.

Tidöpartierna har sänkt bränsleskatten och vid årsskiftet sänks den så kallade reduktionsplikten till sex procent.

Enligt SD och regeringen kan sänkningen  resultera i att det blir ungefär 5,50 kronor billigare per liter diesel inklusive moms att tanka redan 2024.

För 2025 och 2026  beräknas dieselpriset bli över 6 respektive 7 kronor lägre.

Uppgifter: Extra kostnad tillkommer

Nu kommer dock ett dystert besked för den som hoppas på betydligt lägre drivmedelspriser.

I ett utkast till regeringens klimathandlingsplan, som DN tagit del av, framgår det att regeringen planerar att skapa ett eget system som lägger på en extra kostnad för den som tankar sin bil.

Den nya avgiften skulle innebära att bensin och diesel återigen blir dyrare.

– Särskilt om systemet utformas så att det tvingar ner utsläppen från transporter ända till de nivåer som Sverige har åtagit sig inom EU-systemet att nå till 2030, framhåller DN.

Ställer krav på Sverige

Bakgrunden till det eventuella beslutet är att regeringen pressas av EU:s utsläppsmål för transportsektorn.

Unionen kräver att Sverige gör något drastiskt åt de ökade utsläppen redan till 2030.

Läget är kritiskt.

Regeringens egna beräkningar visar att utsläppen inom transportsektorn kommer att öka med uppemot 30 miljoner ton till 2030.

Oense

Tidöpartierna är inte överens om det nya systemet.

Sverigedemokraterna motsätter sig förslaget, uppger DN.

Tidningen beskriver hur en ”dragkamp” pågår på statsrådsberedningen, som har ansvar för att leda och samordna arbetet i Regeringskansliet.

Hotat med regeringskris

För Sverigedemokraterna är lägre drivmedelspriser en hjärtefråga.

Partiet har gått så långt som att hota med regeringskris om inte drivmedelspriserna sjunker drastiskt efter årsskiftet.

– Det kommer komma en förändring som är ganska markant och substantiell till årsskiftet. Det kan vi vara 99,9 procent säkra på, annars har vi regeringskris, sa SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt till TV4 Nyheterna i slutet av mars.

Efter hotet har dock SD närmat sig regeringens klimatpolitik.

För drygt två veckor sedan meddelade  partiets klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen att SD ställer sig bakom Sveriges klimatmål till 2045.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp E. Akyurt

Text: Redaktionen


Bank-ID slutar fungera – på flera mobiltelefoner

2023 11 29

Bank-ID är i dag Sveriges i särklass största e-legitimationssystem.

De allra flesta svenskar använder tjänsten.

Under 2022 nådde Bank-ID 8,4 miljoner unika användare.

Men nu kan en del svenskar behöva skaffa en ny mobiltelefon för att kunna fortsätta använda tjänsten.

Bank-ID kommer att försvinna från flera mobiltelefoner av märket Huawei, rapporterar DN.

E-legitimationstjänsten kommer att tas bort från samtliga Huawei-telefoner som är nyare än serien P90, som släpptes 2019, med andra ord stängs inte Huawei av generellt.

Bank-ID bekräftar

Anledningen till beslutet är att de nyare modellerna använder sig av appbutiken Appgallery, i stället för Googles egen butik.

Enligt Bank-ID handlar det om ett ekonomiskt beslut.

För få svenskar använder de nya Huawei-modellerna.

Företagen bedömer därför att det inte är lönsamt att stödja Appgallerry.

Bank-ID kommer hädanefter endast att stödja IOS från Apple och Android.

– Vi är där våra användare finns och har inte har möjlighet att underhålla fler plattformar än de två största i Sverige. Det är för att hålla högsta säkerhet och tillgänglighetsnivå

Det säger Charlotte Pataky, som är pressansvarig för Bank-ID, till DN.

Kopplas till Donald Trump

Beslutet kopplas även till USA:s före detta president Donald Trumps handelskrig mot Kina.

I maj 2019 undertecknade Trump en order om att blockera kinesiska telekommunikationsföretag från den amerikanska marknaden. Huawei var ett av flera företag som svartlistades. 

– Utländska motståndare utnyttjar sårbarheter för att begå skadliga cyberhandlingar och industrispionage mot USA och dess folk, sa Trump när han verkställde ordern.

Även Sverige har pekat ut Huawei som en säkerhetsrisk. År 2021 stoppades det kinesiska företaget från att delta i utbyggnaden av 5G-nätet. Beslutet fattades av Post och telestyrelsen efter en stark rekommendation från Säpo.

–  Bedömningen Säpo har gjort är att den kinesiska partistaten kan påverka och utöva påtryckningar på Huawei, dels genom företagets koppling till den kinesiska staten, dels med stöd av den kinesiska underrättelsetjänsten, framhöll Kurt Alavaara, informationssäkerhetschef på Säpo, efter beslutet.  

Exporten har upphört

När Huawei svartlistades av USA stoppades stora delar av den amerikanska exporten till det kinesiska företaget – bland annat upphörde  samarbetet med Google.

Google Play Store, Google Maps, Photos, Gmail och andra vanliga Google-tjänster finns därför inte på Huawei-modeller som lanserats efter 2019.

Text: Redaktionen