SVERIGE: Kraftig varning till föräldrar

2022 10 28

Polisen i Jönköping och Södertälje riktar en skarp varning till alla föräldrar i respektive del av landet.

Varningen handlar om både en stor ökning av stök och brott i de småländska städerna Jönköping och Huskvarna, men också om en kraftig nyrekrytering av barn och unga till kriminella gäng.

Någonting som oroar polisen extra mycket är att vissa ungdomar som blandas in i brottsligheten inte är mer än tolv år gamla, rapporterar SVT.

– Det handlar om ungdomar som är ute på stan utan vuxnas närvaro och man blir inblandad i bråk och skapar bråk. Vi har sett exempel på rån, misshandel, olaga hot och narkotika bland annat, säger Maja Karlsson, kommunpolis i Jönköping.

"Föräldrar inte medvetna"

Polisen vänder sig nu till föräldrarna med en kraftig uppmaning om extra stor uppmärksamhet kring vem deras barn umgås med och var de befinner sig.

– Vi tror inte att föräldrar är medvetna om var deras barn befinner sig. Där ser vi det stora problemet. Vi vill uppmärksamma föräldrar att vara nyfikna och engagerade iv ar deras barn är under kvällar och helger, säger Maja Karlsson till SVT.

Skarpare uppmaning i Södertälje

En ännu skarpare uppmaning kommer från Södertäljepolisen. I ett inlägg på sociala medier ber man även föräldrar att hålla koll på om barnen samlar på sig nya eller dyra föremål.

I samband med senaste tidens skjutvapenvåld har Södertäljepolisen konstaterat att det pågår nyrekrytering av ungdomar till gängkriminalitet. Vi ser att gängen får med sig allt yngre ungdomar som hjälper dem med kriminella handlingar exempelvis att förvara/bära vapen eller narkotika, framhåller polisen på Facebook.

Tvingas in i gäng

Myndigheten flaggar vidare för att barn och ungdomar kan tvingas in i kriminella gäng mot sin egen vilja.

– Det kan till exempel handla om att de hotas och utpressas efter att de fått saker av personer som vill locka in dem i kriminalitet (exempelvis mobiltelefon eller jacka). 

Polisen tillägger:

– Det är därför viktigt att Du, som vårdnadshavare, är uppmärksam på vad Ditt barn gör. Ha extra koll på vilka han eller hon umgås med och om barnet till exempel kommer hem med nya eller dyra föremål eller att de rör sig med pengar som det är oklart var de kommer ifrån. Det kan också handla om att de plötsligt börjar bete sig annorlunda inför dig som vårdnadshavare.

Foto: S. Rodgerson

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


Nya regler när man går på restaurang – kan införas inom kort

2024 07 11

Ett slutgiltigt beslut om nya regler när man äter ute närmar sig.

Det bekräftar nu Livsmedelsverket.

Ändringen gäller nya krav som ska införas då man köper mat på restauranger – där besökarna nu måste få information om var köttet som serveras kommer ifrån.

Reglerna föreslås bli obligatoriska för samtliga restauranger och storhushåll – det vill säga exempelvis skolor, sjukhus och andra anläggningar där det serveras lunch – i Sverige.

Myndigheten har nu skickat föreskriftsförslaget till EU-kommissionen. När övriga medlemsstater har fått ge sin åsikt kan reglerna börja gälla i Sverige, kanske redan efter sommaren.

–  Vi kan inte säga när processen kommer att vara klar, men ambitionen är att föreskrifterna ska kunna beslutas under hösten. På Livsmedelsverket arbetar vi nu parallellt med en vägledning till företagen för att underlätta för dem att göra rätt, säger Elin Häggqvist, chefsjurist på Livsmedelsverket.

LÄS MER: Nya regler för hämtmat – det här gäller

Fick uppdraget i våras

I korthet innebär förslaget att restauranger måste kunna informera om ursprungsland för kött från nöt, svin, get och fjäderfä.

Förslaget har tagits fram efter att Livsmedelsverket tidigare i våras fick i uppdrag av regeringen att ta fram ett nytt regelverk.

– Restauranggästen har rätt att få informationen, och den kan ges muntligt på begäran eller skriftligt. Informationen kan framgå direkt på menyer, men det räcker också med en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån, säger Elin Häggqvist.

Ministern: Efterfrågad ändring

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) understryker att regeländringen är efterfrågad bland landets konsumenter.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, sade ministern när uppdraget tilldelades i april.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Ska vara flexibelt

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Foto: Elima Mwinyipembe Regeringskansliet

Text: Redaktionen