Kraftig varning om antibiotika – läkare måste säga nej
2023 11 17
En av Sveriges regioner slår larm om en dödlig utveckling kopplat till antibiotikaresistens.
Antibiotika är livsviktigt för människor.
Men det kommer också med ett visst pris.
När antibiotika i onödan skrivs ut till patienter försämras immunförsvaret – och det gör folk mer mottagliga för att bli svårt sjuka i infektioner.
– Jag tror inte alla har förstått hur allvarligt problem det är med antibiotikaresistens, säger distriktsläkaren Charlotta Malmer Hagstam i ett pressmeddelande från Region Skåne.
På väg mot dödlig utveckling
Charlotta Malmer Hagstam är även ordförande i Strama Skåne som jobbar med att bevara antibiotika som effektivt läkemedel.
Hon uttrycker stor upprördhet över utvecklingen – och vart den är på väg.
Om ingenting görs kommer infektioner med antibiotikaresistenta bakterier att vara den vanligaste dödsorsaken i världen redan om drygt 25 år.
– När något är för jobbigt, för stort och inte precis omedelbart förestående har vi en tendens att stoppa huvudet i sanden. Problemet med antibiotikaresistens finns, har funnits i några decennier och accelererar hela tiden, säger Charlotta Malmer Hagstam.
Måste säga nej till patienter
Ju mer som används – desto snabbare ökar resistensen hos bakterierna.
Men enligt distriktsläkaren finns det en upplevelse att patienter både vill ha och kräver antibiotika.
– Då behöver man verktyg för att kunna hantera det på ett bra sätt. En sådan diskussion behöver inte sluta med konflikt utan det handlar om att berätta för patienten om varför antibiotika inte behövs, säger Charlotta Malmer Hagstam.
Hon tillägger:
– I en del fall kan det innebära mer skada än nytta för patienten. Antibiotika påverkar ens normalflora i flera månader. Det gör att man lättare riskerar att få infektioner och kanske svårare infektioner, fortsätter hon.
Skriv inte ut till friska barn
Charlotta Malmer Hagstam uppmanar bland annat att läkare inte ska skriva ut antibiotika till i övrigt friska barn mellan ett och tolv år för öroninflammation om inte trumhinnan spruckit.
Det är också viktigt att allmänheten förstår problemet med antibiotikaresistens – och att man inte underskattar kroppens förmåga att hantera infektioner.
– Precis som vi klarar av att läka ut virusinfektioner klarar vi av att hantera infektioner orsakade av bakterier, säger distriktsläkaren.
Foto: S. Bughdaryan
Text: Redaktionen