Kraftig prissänkning för kollektivtrafik – vill se samma åtgärd i Sverige

2023 04 04

Tyskland sänker priset för kollektivtrafik i hela landet.

Från och med den 1 maj kan tyska medborgare och turister i landet köpa ett månadskort  för 49 euro, motsvarande drygt 500 svenska kronor.

Satsningen finansieras av både den tyska staten och delstaterna i landet. I ett första steg har man avsatt motsvarande drygt 30 miljarder kronor för 2023 och 2024.

Det nya månadskortet gäller för all regional- och lokalkollektivtrafik i hela Tyskland med undantag för fjärrtåg och nattbussar.

Tanken är att den nya biljetten ska locka fler tyskar och turister att åka kollektivt.

– Förhoppningen är att ytterligare 5,6 miljoner resenärer ska börja åka kollektivt utöver de drygt 11 miljoner som redan gör det, rapporterar SR Ekot.

Vill se samma åtgärd i Sverige

Efter det tyska beskedet vill Miljöpartiet se en liknande satsning i Sverige.

Partiets språkrör Märta Stenevi riktar en direkt uppmaning till regeringen och miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L).

– Hej Romina, förstod att det var lite idétorka på klimatområdet? Här bjuder vi på ett förslag du kan ta direkt in i klimathandlingsplanen!

– Tyskland gör det lättare och billigare att resa kollektivt. Bra fördelningspolitik - och bra klimatpolitik, skriver Stenevi på Twitter.

Statligt krisstöd

Miljöpartiet har tidigare föreslagit att staten ska finansiera en kraftig prissänkning av kollektivtrafiken i hela landet.

I juli 2022 krävde partiet ett pristak för tåg och buss. MP ville se ett maxpris på 100 kronor i månaden året ut.

–  När världen bokstavligt talat brinner av extremväder kan vi inte lägga mer pengar på fossila bränslen. Vi måste akut tänka om nu och rikta om stödet till kollektivtrafik och mat istället för bensin. Sätt ett pristak på biljett för tåg och buss i hela Sverige, max 100 kr i månaden, året ut. Vi måste också omedelbart sänka matpriserna. Alla ska med när Sverige ställer om, och varken barn eller pensionärer kan äta bensin.

– I ett första steg borde vi i riksdagen kunna enas om en rejäl prissänkning för all kollektivtrafik åtminstone till årsskiftet. Miljöpartiet kräver max 100 kr i månaden, sa Märta Stenevi.  

Foto: Mediocre Studio

Text: Redaktionen