JUST NU: Kraftig ökning av smittspridningen i Europa

2022 07 10

Antalet fall av covid-19 ökar nu kraftigt på flera håll i Europa. I Frankrike har 908 000 smittats senaste veckan.

Den senaste statistiken över antalet smittade av coronaviruset visar att en kraftig ökning nu sker i flera länder trots att experterna framhållit att ökningar under sommarmånaderna inte varit sannolika tidigare.

Bör använda munskydd

I Frankrike har 908 000 personer smittats under den senaste veckan och i Italien rör det sig om 647 000 personer.

Orsaken är två nya varianter.

– Omikrons undervarianter BA.4 och BA.5, som nu är dominerande, orsakar en återkomst av epidemin runt om i landet, säger Frankrikes hälsominister Francois Braun rapporterar France 24.

Franska regeringen uppmanar nu befolkningen att använda munskydd vid trängsel samt att de mest sårbara vaccinerar sig ytterligare en gång.

Bland annat uppmanas fransmännen att använda munskydd när man vistas i kollektivtrafiken.

Kraftiga ökningar

Den senaste statistiken visar antalet nya fall för de senaste registrerade 7 dagarna samt förändringen jämfört med två veckor sedan avseende antalet fall respektive dödsfall:

                             Nya fall              Ökning               Dödsfall

Frankrike          908 000             +109 %              +55 %

Italien                647 000             +104 %              +55 %

Spanien             155 000             +31 %                 +95%

Storbrit.            143 000             +19 %                 + 23 %

Statistiken kommer från New York Times senaste uppdatering  i helgen. Då viss eftersläpning kan råda samt mörkertal är de verkliga siffrorna högre.

Sjunde våg

Frankrikes regering bedömer att det är en sjunde våg som nu slår mot landet.

– När vi möte ett virus som rör sig mer och snabbare måste vi skydda befolkningen och värna sjukvården, framhåller franska hälsoministern.

Läget är inte alls lika allvarligt som vid tidigare pandemivågor men uppgången just nu är betydande och franska regeringen bevakar utvecklingen noga.

Framförallt följer regeringen den ökade pressen som den senaste uppgången i antalet fall har på landets sjukvård.

Ökningarna i Frankrike och Italien är betydligt större än i två andra länder som drabbades hårt tidigare under pandemin – Storbritannien och Spanien. Även i de länderna ses uppgångar men inte alls i samma omfattning.

Utvecklingen i Sverige

Även i Sverige ses en ökning men från mycket låga nivåer. Samtidigt kan mörkertalet vara mycket stort då testningen inte är av samma omfattning som tidigare.

– Under vecka 26 rapporterades drygt 4 100 fall av covid-19. Med de efterrapporterade fallen borträknade ses en ökning på 33 procent mellan vecka 25 och 26, framhåller Folkhälsomyndigheten i sin senaste veckouppdatering.

Ökat fyra veckor i rad

Fallen och andelen positiva har ökat varje vecka de senaste fyra veckorna.

Vid tidigare smittvågor har ökningarna kommit först i södra Europa och efter ytterligare några veckor dragit in över Sverige. Om mönstret upprepas kan det leda till stora uppgångar i Sverige framöver.

Arkivfoto: Region Uppsala

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


Nya regler när man går på restaurang – kan införas inom kort

2024 07 11

Ett slutgiltigt beslut om nya regler när man äter ute närmar sig.

Det bekräftar nu Livsmedelsverket.

Ändringen gäller nya krav som ska införas då man köper mat på restauranger – där besökarna nu måste få information om var köttet som serveras kommer ifrån.

Reglerna föreslås bli obligatoriska för samtliga restauranger och storhushåll – det vill säga exempelvis skolor, sjukhus och andra anläggningar där det serveras lunch – i Sverige.

Myndigheten har nu skickat föreskriftsförslaget till EU-kommissionen. När övriga medlemsstater har fått ge sin åsikt kan reglerna börja gälla i Sverige, kanske redan efter sommaren.

–  Vi kan inte säga när processen kommer att vara klar, men ambitionen är att föreskrifterna ska kunna beslutas under hösten. På Livsmedelsverket arbetar vi nu parallellt med en vägledning till företagen för att underlätta för dem att göra rätt, säger Elin Häggqvist, chefsjurist på Livsmedelsverket.

LÄS MER: Nya regler för hämtmat – det här gäller

Fick uppdraget i våras

I korthet innebär förslaget att restauranger måste kunna informera om ursprungsland för kött från nöt, svin, get och fjäderfä.

Förslaget har tagits fram efter att Livsmedelsverket tidigare i våras fick i uppdrag av regeringen att ta fram ett nytt regelverk.

– Restauranggästen har rätt att få informationen, och den kan ges muntligt på begäran eller skriftligt. Informationen kan framgå direkt på menyer, men det räcker också med en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån, säger Elin Häggqvist.

Ministern: Efterfrågad ändring

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) understryker att regeländringen är efterfrågad bland landets konsumenter.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, sade ministern när uppdraget tilldelades i april.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Ska vara flexibelt

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Foto: Elima Mwinyipembe Regeringskansliet

Text: Redaktionen