JUST NU: Kraftig minskning av flyktingar

2022 04 12

Det kommer betydligt färre ukrainska flyktingar än tidigare till Sverige.

Det bekräftar gränspolischefen Mats Berggren i region Syd.

– För en vecka sedan var vi uppe i närmare 1 000 per dygn, de senaste dygnen här nu har vi legat mellan 100 till 200, och i söndags var vi nere så lågt som 47 stycken, säger han till P4 Malmöhus.

Primära anledningen

Den huvudsakliga anledningen till den kraftiga minskningen är krigets utveckling i Ukraina, anser gränspolischefen.

I takt med att striderna har förflyttat sig till landets östra delar har även antalet ukrainska flyktingar som söker sig till Sverige minskat.

Oväntad nedgång

Enligt Mats Berggren är de nya minskningen inget som polisen förväntade sig. Det kom oväntat.

–  En sån här kraftig nedgång hade vi inte förväntat oss. Samtidigt har vi hela tiden känt att det har varit svårt att göra riktiga prognoser på hur många som faktiskt kommer beroende på många faktorer, säger han till SR.

Han konstaterar att framtiden är svår att sia om, men att polisen följer utvecklingen noga och har flera kontakter nära den polska gränsen som ständigt informerar om lägessituationen.

Åker tillbaka

I takt med att de ryska trupperna har dragit sig tillbaka från områdena runt huvudstaden Kyiv har flera ukrainska flyktingar återvänt till huvudstaden.

– Statistiken har förändrats väldigt mycket. Vissa dagar återvänder hälften så många som de som korsar gränsen till Polen, säger Yurii Buchko, biträdande militäradministratör i västra staden Lyiv, till New York Times.

Har vant sig

Enligt Buchko tyder den nya statistiken på att människor numera har vant sig och förstått hur det är att leva i ett land i krig.

– Även om det är krig kan du stanna och bo i Ukraina. De lämnade i början på grund av paniken, men de har kvar familjemedlemmar här, säger han.

Foto: MFA of Ukriane

Text: Redaktionen