Kraftig kritik mot nytt kostråd
2023 06 19
I morgon, tisdag, presenteras de nya nordiska näringsrekommendationerna (NNR).
För första gången på över tio år ska rekommendationerna uppdateras.
Men de nya kostråden kritiseras.
400 näringsexperter, som har granskat NNR:s rekommendationer, reagerar kraftigt på råden för ultraprocessad mat, rapporterar SvD.
”Felaktig framställning”
En uppmaning om att äta mindre ultraprocessad mat saknas i rapporten.
Det förvånar många näringsexperter.
Marit Kolby är livsmedelsbiolog och en av kritikerna.
Hon anser att de nya rekommendationerna ger en felaktig bild av konsekvenserna med ultraprocessad mat.
– I bakgrundsartikeln konstateras det att det finns en solid evidens för att begränsa intaget av ultraprocessad mat, men i utkastet till rapporten finns inga sådana råd. Kommittén framhåller också kunskapsunderlaget som begränsat och osäkert. Det är en felaktig framställning, särskilt gällande fetma och övervikt, säger Marit Kolby till SvD.
Risk för flera sjukdomar
Filippa Juul, livsmedelsforskare vid NY University School of Global Public Health, är en av författarna till bakgrundsartikeln.
Hon delar Marit Kolbys bedömning.
– Studierna visar entydigt att det finns starka samband mellan ultraprocessad mat och flera typer av hälsomarkörer, som dödlighet, fetma och diabetes. Jag står för det jag skrev i bakgrundskapitlet, men inte för det som kommittén har skrivit i slutrapporten, säger Filippa Juul till SvD
Svarar på kritiken
NNR-kommittén har svarat på kritiken.
De lyfter bland annat att begreppet ”ultraprocessad mat” omfattar flera matvaror som redan omfattas av de nya råden.
Kommittén anser även att det inte finns tillräckligt med kunskap om att ultraprocessad mat försämrar hälsan.
Fakta ultraprocessad mat
- Ultraprocessad mat är ett begrepp som syftar på livsmedel som har bearbetats ”mycket” eller på ett sätt som är negativt för hälsan.
- Produkter med tillsatt fett och socker klassas som ultraprocessad. Exempelvis chips, glass, godis, choklad, sötade frukostflingor. Processat kött som korv och chark räknas också som ultraprocessad.
- Det finns många studier som visar att risken för fetma och kroniska sjukdomar ökar om man äter mycket ultraprocessad mat, men det finns även ultraprocessad mat som betraktas som hälosam.
- Exempel på livsmedel som skulle bidra till hälsosamma matvanor men som också klassas som ultraprocessade, beroende på vad de innehåller, kan vara:
- färdigmat som liknar det man skulle kunna laga själv, exempelvis soppa, fylld pasta, smörgås eller wrap, fryst pizza eller dumplings
- fullkornsbröd som har tillverkats industriellt och innehåller extra gluten
- grönsaksburgare som innehåller sojaprotein
- granola som innehåller fibrer som ger sötma
- smaksatt färskost med ett stabiliseringsmedel
- fettreducerad majonnäs med en emulgeringsmedel för att göra den
Källa: Livsmedelsverket
Foto: L Hansel
Text: Redaktionen