UTRIKES: Kraftig jordbävning – risk för tsunami

2022 09 20

En kraftig jordbävning med magnitud 7,5 har drabbat Mexico.

Jordbävningen har inträffat på Michoacan-kusten, väster om Mexikos huvudstad, Mexico City, rapporterar Reuters.

Enligt den amerikanska myndigheten United States Geological Survey mätte jordbävningen  7,5 på Richterskalan.

En varning för tsunami har utfärdats, uppger Reuters. 

Jordbävningen märktes även i huvudstaden Mexico City.

Byggnader uppges ha skakat, men än så länge finns inga rapporter om att någon ska ha skadats. Det bekräftar Claudia Sheinbaum, borgmästare i Mexico City.

– Än så länge har inga skador rapporterats. Mer information om några minuter, skriver hon på Twitter. 

”Surrealistisk känsla”

Frilansjournalisten Åsa Welander befinner sig i Mexico City.

– Den surrealistiska känslan av att marken och byggnader rör sig, mindre än en timme efter jordbävningslarmet, på samma datum som jordbävningen som dödade hundratals för 5 år sedan och på samma datum som den förödande jordbävningen 1985, skriver hon på Twitter.

19 september mörkt datum

Mexiko har drabbas av över 20 jordbävningar sedan 1985.

Märkligt är att just den 19 september – det vill säga idag – är en särskilt mörk dag när det gäller jordskalv i Mexiko.

Den största jordbävningen under perioden 1986 till 2022 inträffade den 19 september 2017 då över 6 000 personer skadades och 370 omkom.

Upp emot 45 000 döda

Den 19 september 1985 inträffade nämligen den värsta jordbävningen i modern i tid i Mexiko.

Tidigt på morgonen den 19 september 1985 drabbades landet av en jordbävning av magnituden 8,0.

Klockan 07.18 på morgonen inträffade skalvet som orsakade stor förödelse i huvudstaden Mexiko City. 5 000 dödsoffer drogs fram under rasmassorna men bedömare gör gällande att upp emot 45 000 personer kan ha förlorat livet och många har aldrig återfunnits.

412 byggnader rasade och över 3 000 andra byggnader skadades allvarligt.

Hård kritik

Den sittande regeringen under dåvarande presidenten Miguel de la Madrid fick hård kritik för en svag räddningsinsats och initial vägran att ta emot utländsk hjälp

Jordbävningen hade föregåtts av ett förskalv i maj och senare ägde även två stora efterskalv rum dagen efter respektive sju månader senare.

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen


Dryck på Systembolaget förbjuds – “det här är helt galet”

2023 12 08

För två år sedan startade produktionen av ett nytt vin utanför Växjö.

Och för knappt ett halvår sedan beslöt Systembolaget att ta in den nya produkten i sitt sortiment så att hela svenska folket skulle få möjlighet att köpa drycken.

Men nu är det stopp.

Livsmedelsverket förbjuder vinprodukten, rapporterar SVT Småland.

– Det här är helt galet. En mardröm. Jag riskerar att bli bankrutt, säger den förtvivlade vintillverkaren Shahram Soltani till tv-kanalen.

Blir vinäger

Produkten det handlar om är ett persiskt vin vars druvor importeras frysta från det traditionella vinområdet Shiraz i Iran.

Shahram Soltani är mitt uppe i tillverkningen när Livsmedelsverket plötsligt sätter totalstopp för planerna – på grund av att druvorna importerats från ett land utanför EU:s gränser.

Vinet får inte ens lov att tillverkas färdigt i väntan på respons på en överklagan, och även om domstolen ger grönt ljus kommer druvorna ha förvandlats till vinäger och Shahram Soltani ha förlorat uppemot fyra miljoner kronor vid det laget.

Stoppar även namnet

När Systembolaget tog in produkten i somras påtalade handläggaren att det formellt inte får lov att kallas “vin”, just eftersom druvorna importerats frysta.

Det fick därför istället namnet "fruktvin" och “alkoholhaltig dryck från druvor” – namn som tillåts enligt EU.

Livsmedelsverket gör dock en annan bedömning och stoppar även namnet. Shahram Soltani får inte göra andra drycker” på “samma sätt som vin” av de druvor han hämtat in från Iran.

– För en alkoholhaltig dryck gjord på vindruvor får inte kallas något annat än vin, säger Livsmedelsverkets enhetschef Karin Cerenius till tv-kanalen och påpekar att “fruktvin” ska göras på andra frukter.

"Unikt och viktigt"

När Sharam Soltani började sin vinproduktion beskrevs projektet som “unikt och viktigt” av en vinexpert, enligt Sveriges Radio.

Detta med tanke på att det är totalförbjudet att göra vin och annan alkohol i Iran – men inte att odla druvor.

– Det är inte den islamiska regeringen som ger mig problem, det är den svenska byråkratin, sade dock Shahram Soltani till matbloggen Godare tidigare i år.

Alkoholförbudet infördes efter den islamiska revolutionen 1979, men den persiska vinkulturen är egentligen minst 7 500 år gammal.

– Jag vågar nog påstå att detta är ytterst unikt, det är kulturhistoria vi pratar om också, sade vinexperten Michael Jamais till radiokanalen i somras.

Foto: Systembolaget

Text: Redaktionen