BEKRÄFTAT: Kraftig förändring av a-kassan

2024 02 12

Tidöpartierna kommer att inom kort gå fram med en stor reform som påverkar arbetslösa och alla som går på a-kassa.

Det beskedet ger arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) på måndagsmorgonen.

"Kan få 22 000 kronor i månaden"

Enligt ministern är dagens a-kassasystem krångligt och omodernt – som menar att fokus måste skiftas till att göra a-kassan till en omställningsförsäkring och tydligare uppmuntra arbetslösa att söka sig till ett arbete.

– Den som knappt arbetat halvtid under ett halvår får i dag full ersättning, medan de som jobbat heltid i fem månader inte får det. När man väl är inne i systemet kan man gå hemma år ut och år in med upp till 22 000 i månaden i ersättning, trots att man kan jobba, framhåller Johan Pehrson i en debattartikel i Expressen.

"Så kan vi inte ha det"

Den nya reformen ska begränsa möjligheten att gå på hög ersättningsnivå i flera år.

Ersättningen kommer också att baseras på inkomst istället för arbetad tid. 

Johan Pehrson understryker att a-kassan ska ses som en “studsmatta” och inte en “hängmatta” och varnar för att nuvarande system försätter arbetslösa i utanförskap och bidragsberoende.

Han menar att hela grunden för Sveriges välstånd bygger på att de som kan jobba också ska jobba, vilket är det främsta skälet till att man minskar ersättningen ju längre tid man är arbetslös.

– I dag kan man få ersättning på upp till 1 000 kronor om dagen i en evighet. Så kan vi inte ha det, argumenterar Johan Pehrson och uttrycker att det är bättre att pendla, flytta eller byta bransch än att leva på a-kassa under flera års tid.

Planerats länge

Förändringen har varit på gång under en längre tid. Redan i september gick regeringen ut med att a-kassan bör skifta till att bli en inkomstbaserad ersättning.

– Dagens arbetslöshetsförsäkring är krånglig och innebär en tung administrativ börda för arbetslösa, arbetsgivare och arbetslöshetskassor. En ny a-kassa bedöms leda till enklare administration och kortare väntetider, en stärkt arbetslinje och större möjligheter att motverka felaktiga utbetalningar, sade Johan Pehrson vid tillfället.

Inskriven och tillgänglig

Dagens regler för a-kassa kräver att man som arbetslös måste vara inskriven på Arbetsförmedlingen för att kunna få ersättning.

Det är också krav på att man ska kunna och vilja ta ett jobb direkt och det får inte finnas något som hindrar personen från att söka eller ta ett jobb, enligt Arbetsförmedlingen.

Man måste också ha jobbat tidigare för att ha rätt till a-kassa.

Foto: Oscar Samuelsson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Natoledare går ut med sensationellt utspel

2024 02 26

Flera Natoländer överväger att skicka militära trupper till Ukraina.

Det hävdar Slovakiens kontroversielle premiärminister Robert Fico, rapporterar Reuters. 

– Jag kommer att begränsa mig till att säga att mina uppgifter antyder att ett antal Nato- och EU-medlemmar överväger att skicka trupper till Ukraina på bilateral basis, säger Fico efter ett möte med Slovakiens säkerhetsråd.

– Jag kan inte säga i vilket syfte och vad de kommer att göra där, fortsätter premiärministern enligt nyhetsbyrån.

Vidare varnar Fico för en ”eskalering av konflikten i Ukraina” och framhåller att ”ytterligare information inte kan avslöjas för allmänheten”.

Tvärvändning

Robert Ficos uttalande kommer kort innan måndagens stora säkerhetsmöte i Paris. Ett 20-tal europeiska ledare, inklusive Fico, ska träffas för att diskutera framtida åtgärder mot Ryssland.

Om uppgifterna stämmer skulle det innebära en tvärvändning i Natos förhållningssätt till kriget i Ukraina.

Försvarsalliansen har varit tydlig med att man inte vill sända marksoldater till Ukraina. Samtidigt har Nato stärkt sitt försvar i östra Europa som ett svar på den ryska aggressionen.

Vänligt inställd till Ryssland

Ficos uttalanden kan dock vara bra att ta med en nypa salt. Slovakiens ledare har länge intagit en ståndpunkt som har tolkats som pro-rysk.

Premiärministern har motsatt sig militärt stöd till Ukraina och har ständigt återupprepat det ryska narrativet kring kriget.

Han har bland annat  anklagat "ukrainska nazister och fascister” för att provocera Putin till att invadera Ukraina.

"Är inte för fred"

Grigorij Mesežnikov, politisk analytiker och ordförande för den slovakiska tankesmedjan Institute of Public Affairs, menar att Fico har mycket gemensamt med andra ryska sympatisörer.

Bland annat att han ställer sig bakom Moskvas “fredsinitativ”.

– Han och hans allierade hävdar att vi inte borde skicka vapen till Ukraina eftersom det kommer att få kriget att pågå längre. De säger “det kommer att bli fred om vi slutar att skicka vapen till Ukraina”, för om vi inte gör det kommer konflikten att ta slut tidigare, säger han till CNN och tillägger:

– Så i grund och botten är de inte för fred, de är för Ryssland.

 

 

Foto: Nato 

Text: Redaktionen