JUST NU: Köttbullar återkallas – bakterie hittad

2023 02 23

I en rutinkontroll har bakterien listeria på nytt hittats i köttbullar.

Axfood återkallar Garant färdiglagade köttbullar efter att listeria påvisats i köttbullarna, någonting som även hänt tidigare.

Köttbullarna har funnits till försäljning i flera av Axfoods butikskedjor men är nu stoppade från försäljning.

– Axfood beklagar att det inträffade och uppmanar alla konsumenter som köpt den aktuella varan att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning, framhåller bolaget i ett pressmeddelande.

Det gäller

Det är Garant färdiglagade köttbullar 350 gram med bäst före-datum 16.03.2023 som återkallelsen gäller.

Sedan tidigare har också samma artikel med bäst före-datum 13.03.2023 återkallats, såväl som Garant färdiglagade köttbullar 1 kg med bäst före-datum 12.03.2023.

“Ytterst allvarligt”

Listeria påvisades i köttbullarna vid en rutinkontroll hos leverantören, och Axfood utreder nu skeendet.

– Vi ser ytterst allvarligt på att listeria på nytt påvisats i köttbullar från leverantören. Vi utreder nu tillsammans med leverantören hur det har kunnat ske, vilka åtgärder de vidtagit och vilka ytterligare åtgärder som är nödvändiga att vidta framåt för att säkra att det här inte återupprepas, säger Axfoods kvalitetschef Susanna Wadegård.

Det är listeria

Listeriabakterien kan orsaka sjukdom hos både djur och människa.

Listeriainfektion orsakas av bakterien Listeria monocytogenes som är allmänt förekommande i naturen.

– Den vanligaste sjukdomsbilden hos en vuxen person är en blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation. En listeriainfektion hos modern kan leda till prematur födsel, fosterdöd eller svår sjukdom hos det nyfödda barnet, förklarar Folkhälsomyndigheten.

Inget vaccin

Det finns inget vaccin mot listeriainfektion, och det är viktigt att riskgrupper undviker risklivsmedel.

– Listeriainfektion är enligt smittskyddslagen en anmälningspliktig sjukdom, och inträffade fall anmäls till smittskyddsläkaren i landstinget och till Folkhälsomyndigheten. Vid misstänkta inhemska fall skall miljökontoret eller motsvarande i kommunen kontaktas, framhåller FHM.

Foto: E. Vittoriosi

Text: Redaktionen