Kostråden om rött kött kan ändras
2024 12 19
Regeringen har gett Livsmedelsverket ett nytt uppdrag.
Livsmedelsverket har fått bakläxa av regeringen.
Myndigheten har tidigare uppdaterat kostråden om konsumtion av rött kött till att inte äta mer än 350 gram rött kött och charkprodukter i veckan.
Det kan nu vara på väg att ändras.
Får bakläxa
Regeringen har gett Livsmedelsverket i uppdrag att se över råden och göra en ny analys.
– Regeringen har i dag beslutat att ge Livsmedelsverket ett ändringsuppdrag rörande uppdateringen av de svenska kostråden, framhåller regeringen.
– Uppdraget innebär att Livsmedelsverket ska genomföra en fördjupad konsekvensanalys av hur de kostråd om rött kött och charkprodukter som myndigheten föreslagit kan antas påverka folkhälsan, livsmedelsproduktionen, klimatet, den biologiska mångfalden och livsmedelsberedskapen.
“Råder oklarheter”
Landsbygdsminister Peter Kullgren menar att det är nödvändigt att Livsmedelsverket ser över råden.
– Kostråden är mycket viktiga ur flera olika perspektiv – inte minst när det gäller den långsiktiga livsmedelsförsörjningen och tillgången till näringsrik mat, säger han.
– När det gäller kostråden om rött kött råder det fortfarande oklarheter kring framför allt effekterna på svensk livsmedelsproduktion så därför får Livsmedelsverket i uppdrag att göra en fördjupad analys kring dem.
Nuvarande bedömningen
Livsmedelsverket gör bedömningen i sitt förslag till nya kostråd att bland annat mängdrekommendation av rött kött och chark bör sänkas från nuvarande nivå om inte mer än 500 gram i veckan till 350 gram i veckan.
Livsmedelsverkets nutritionist Åsa Brugård Konde förklarar att det bland annat är av hälsoskäl.
– Kött är ett näringsrikt livsmedel, men om man äter mycket kött från nöt, gris och lamm ökar risken för tjock- och ändtarmscancer, säger hon till SVT.
“Ska avvakta”
Regeringen framhåller att Livsmedelsverket ska avvakta med att uppdatera de svenska kostråden tills dess att uppdraget har redovisats vilket ska ske senast den 30 april 2025.
Foto: N. Wei
Text: Redaktionen