Koranbränning imorgon fredag – varnat för konsekvenser

2024 05 02

Polisen har beviljat tillstånd för en koranbränning imorgon fredag.

Det bekräftar myndigheten på torsdagen.

Bränningen ska genomföras på Gustav Adolfs torg i Malmö under eftermiddagen.

– Det är samma personer som genomförde en liknande opinionsyttring i Skärholmen förra veckan, säger kommenderingschefen Per Engström till Göteborgs-Posten.

Inleder särskild händelse

Nästa vecka inleds Eurovision Song Contest i samma stad.

I samband med det har polisen utlyst en nationell särskild händelse.

Polisen har tagit höjd för “olika typer av utvecklingar".

Ytterligare två ansökningar med syfte att bränna koranen uppges dessutom ha kommit in för lördag och söndag kommande helg.

Officiellt handlar det om “allmänna sammankomster” och de ska äga rum i centrala Malmö och på Rosengård.

Polisen bekräftar hittills enbart den i centrum.

– Det stämmer att det har inkommit en ansökan om allmän sammankomst på lördag och den är under behandling, säger Filip Annas, Malmöpolisens presskontakt, till GP.

Varnat för konsekvenser

I mitten av april uppgav polisen i region syd att man tagit emot en ansökan om allmän sammankomst där en koran ska brännas.

Plats och datum för ansökan är samma som nu beviljats.

Polisinsatsen i Malmö kring Eurovision beskrivs som en av de största genom tiderna i Sydsverige.

– Vi måste fundera vilka konsekvenser det kan få, sade Per Engström till SVT vid tillfället om ansökningen att bränna koranen.

Ska bära förstärkningsvapen

Det står tidigare klart att en del poliser kommer att patrullera med förstärkningsvapen under Eurovision.

En mycket ovanlig syn i Sverige.

– Just nu är vi i det läget att vi behöver, som en försiktighetsåtgärd, vidta att vi har kompetens och nära till hands till de verktygen vi kan behöva i händelse av en svår händelse, sade chefen för polisområde Malmö, Petra Stenkula, på en pressträff i april enligt tv-kanalen.

Text: Redaktionen


Skatteverket påminner 500 000 svenskar – måste finnas i deklarationen

2025 04 04

Drygt en halv miljon svenskar får i år inte glömma en viktig redovisning i deklarationen.

Det framhåller Skatteverket som nu går ut med en påminnelse till alla de hundratusentals personer som berörs.

Uppmaningen riktar sig till dem som har sålt eller löst in aktier och andra värdepapper, till exempel fonder och obligationer, under fjolåret.

Dessa försäljningar måste redovisas i deklarationen, understryker Skatteverket i ett nytt utskick.

– Det gäller också för den som sålt, bytt eller betalat med kryptovaluta. 

Rekommendationen: deklarera digitalt

Normalt lämnar banken eller kreditinstitut ut kontrolluppgifter till Skatteverket vid försäljning eller inlösning av värdepapper.

För att ta reda på överskottet eller underskottet av kapital “måste hänsyn tas till de kvittnings- och kvoteringsregler som finns”, skriver Skatteverket.

Och då finns det stora fördelar med att deklarera digitalt.

Väljer du att deklarera i e-tjänsten utförs beräkningen av ditt överskott eller underskott automatiskt, säger Leo Lindersköld från Skatteverket, som är specialist på värdepapper.

Då kan du använda schablonmetod

Känner man inte till inköpspris på sina aktier går det även att använda en så kallad schablonmetod.

– Den innebär att 20 procent av försäljningspriset, efter avdraget för bankavgiften eller courtaget, används som omkostnadsbelopp, förklarar Skatteverket.

Metoden får dock inte användas vid redovisningen av kryptovaluta.

– Förluster vid kryptohandel är avdragsgilla till 70 procent. Eftersom vinster och förluster för kryptovaluta inte får kvittas mot varandra fullt ut behöver du redovisa vinster och förluster var för sig, säger Anna Olofsson, specialist krypto, Skatteverket.

Många undrar

Myndigheten uppmanar också att spara underlag på transaktioner för att kunna visa anskaffningskostnad. Skatteverket har också fått många frågor om vad som gäller när man redovisar siffrorna i e-tjänsten – eftersom det där inte går att skriva decimaler.

Avrunda till närmaste heltal, i många fall noll, och skriv hur stor andel du har sålt under övriga upplysningar, säger Anna Olofsson.

Det här gäller vid ISK

Har du handlat med värdepapper på ett investeringssparkonto, ofta kallat ISK, behöver försäljningarna inte redovisas. En schablonintäkt i deklarationen är redan ifylld på förhand.

Deklarationen ska vara inskickad senast 2 maj.

Foto: Magnus D, Skatteverket

Text: Redaktionen


Sverige uppmärksammas i USA – “värsta scenariot”

2025 04 04

"Natoallierad börjar förbereda kärnkraftsbunkrar".

Så lyder en rubrik i Newsweek nu i dagarna.

Den amerikanska tidningen syftar på de cirka 64 000 skyddsrum i Sverige som ska ge ett “grundläggande skydd” vid händelse av ett väpnat angrepp.

Drygt 100 miljoner kronor har i år lagts på att kontrollera och rusta upp skyddsrummen, som bland annat ska stå emot kärnvapen, meddelade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, i veckan.

Det väcker alltså rubriker i USA.

MSB talar om varningsmöjligheter, utrymning och inkvartering för att “kunna varna, skydda och flytta människor i händelse av krig”.

– Sveriges publika informationsbroschyr, "I fall av kris eller krig", varnar för att människor måste vara beredda på "det värsta scenariot – en väpnad attack mot Sverige”, skriver den amerikanska tidningen och citerar MSB:s broschyr.

– Skyddsrum skyddar mot tryckvågor och splitter från bomber. De skyddar även mot tryckvågor och värmevågor från kärnvapen, står det också i samma broschyr.

Citerar statsministern

Statsminister Ulf Kristerssons (M) uppmärksammade uttalande från januari om att det inte är fred i Sverige lyfts också fram av Newsweek, över två månader senare.

– Sverige är inte i krig. Men det råder inte heller fred, sade Kristersson vid tillfället.

Regeringen har återkommande framfört att det är det värsta säkerhetsläget i Sverige och Europa sedan andra världskriget, på grund av Rysslands invasion i Ukraina.

Sju miljoner får plats

Sverige är ett av de skyddsrumstätaste länderna i hela världen.

Omkring sju miljoner människor skulle kunna få plats i dem om kriget är ett faktum. Då återstår över tre miljoner.

– Det har aldrig varit ambitionen att bygga skyddsrum för hela befolkningen. Det beror på var man befinner sig om man behöver tillgång till skyddsrum, förklarar MSB.

Foto: Johannes Frandsen, Regeringskansliet

Text: Redaktionen