JOHAN PEHRSON: Kör över egen minister om SD

2022 12 12

Liberalernas partiledare Johan Pehrson (L) ger annorlunda besked än regeringens klimatminister.

Vilken roll som Sverigedemokraterna ska ha i arbetet mot att nå klimatmålen till 2030 är fortfarande oklart. Jimmie Åkesson (SD) vill själv vara med och utforma planen, men klimatminister Romina Pourmokhtari (L) har stängt den dörren.

– Nej. Det är regeringen som utformar klimathandlingsplanen. Men vi ska naturligtvis få igenom den i riksdagen och behöver därför dialog med många parter. Där är vi inte nu, sade hon till Svenska Dagbladet förra veckan.

Går emot ministern

Men nu låter det annorlunda från partiledaren tillika arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson.

– Det kommer de att vara. Vi börjar så, säger han till tidningen till tidningen.

– Vi kommer att jobba långsiktigt med koldioxidinfångning och fortsätta argumentera för våtmarker. Då är det klart att Sverigedemokraterna kommer in så jag hoppas att de vill vara med. Men alla som vill bidra från andra partier är välkomna.

Grönt ljus från statsministern

Johan Pehrson poängterar att han och Romina Pourmokhtari delar samma åsikt i frågan, trots att klimat- och miljöministern uttalade sig annorlunda i förra veckans intervju.

Samtidigt menar även statsminister Ulf Kristersson (M) att SD ska vara med i klimatförhandlingarna, särskilt eftersom den går hand i hand med energipolitiken.

"Får inte vara överordnat"

Under gårdagens partiledardebatt upprepade Jimmie Åkesson sin ståndpunkt att klimatmålen är en sekundär fråga.

– Jag har inget emot om man når målen och vi är överens med regeringen om hur det ska gå till. Men det får inte vara överordnat. Nu har vi satt oss i en situation där folk inte har råd att köra till jobbet för att bränslepriserna är så höga.

"Ingen klimatpolitik"

Miljöpartiets Per Bolund ifrågasätter att regeringen överhuvudtaget kommer att nå klimatmålen med ökade utsläpp.

– Jag vill gratulera Jimmie Åkesson till att ha fått igenom hela Sverigedemokraternas klimatpolitik, vilket är ingen klimatpolitik. Det här är en regering som gör tvärt emot vad alla experter säger, framhöll han i gårdagskvällens debatt.

Foto: Viktor Pettersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Natoledare går ut med sensationellt utspel

2024 02 26

Flera Natoländer överväger att skicka militära trupper till Ukraina.

Det hävdar Slovakiens kontroversielle premiärminister Robert Fico, rapporterar Reuters. 

– Jag kommer att begränsa mig till att säga att mina uppgifter antyder att ett antal Nato- och EU-medlemmar överväger att skicka trupper till Ukraina på bilateral basis, säger Fico efter ett möte med Slovakiens säkerhetsråd.

– Jag kan inte säga i vilket syfte och vad de kommer att göra där, fortsätter premiärministern enligt nyhetsbyrån.

Vidare varnar Fico för en ”eskalering av konflikten i Ukraina” och framhåller att ”ytterligare information inte kan avslöjas för allmänheten”.

Tvärvändning

Robert Ficos uttalande kommer kort innan måndagens stora säkerhetsmöte i Paris. Ett 20-tal europeiska ledare, inklusive Fico, ska träffas för att diskutera framtida åtgärder mot Ryssland.

Om uppgifterna stämmer skulle det innebära en tvärvändning i Natos förhållningssätt till kriget i Ukraina.

Försvarsalliansen har varit tydlig med att man inte vill sända marksoldater till Ukraina. Samtidigt har Nato stärkt sitt försvar i östra Europa som ett svar på den ryska aggressionen.

Vänligt inställd till Ryssland

Ficos uttalanden kan dock vara bra att ta med en nypa salt. Slovakiens ledare har länge intagit en ståndpunkt som har tolkats som pro-rysk.

Premiärministern har motsatt sig militärt stöd till Ukraina och har ständigt återupprepat det ryska narrativet kring kriget.

Han har bland annat  anklagat "ukrainska nazister och fascister” för att provocera Putin till att invadera Ukraina.

"Är inte för fred"

Grigorij Mesežnikov, politisk analytiker och ordförande för den slovakiska tankesmedjan Institute of Public Affairs, menar att Fico har mycket gemensamt med andra ryska sympatisörer.

Bland annat att han ställer sig bakom Moskvas “fredsinitativ”.

– Han och hans allierade hävdar att vi inte borde skicka vapen till Ukraina eftersom det kommer att få kriget att pågå längre. De säger “det kommer att bli fred om vi slutar att skicka vapen till Ukraina”, för om vi inte gör det kommer konflikten att ta slut tidigare, säger han till CNN och tillägger:

– Så i grund och botten är de inte för fred, de är för Ryssland.

 

 

Foto: Nato 

Text: Redaktionen