JOHAN PEHRSON: Kör över egen minister om SD

2022 12 12

Liberalernas partiledare Johan Pehrson (L) ger annorlunda besked än regeringens klimatminister.

Vilken roll som Sverigedemokraterna ska ha i arbetet mot att nå klimatmålen till 2030 är fortfarande oklart. Jimmie Åkesson (SD) vill själv vara med och utforma planen, men klimatminister Romina Pourmokhtari (L) har stängt den dörren.

– Nej. Det är regeringen som utformar klimathandlingsplanen. Men vi ska naturligtvis få igenom den i riksdagen och behöver därför dialog med många parter. Där är vi inte nu, sade hon till Svenska Dagbladet förra veckan.

Går emot ministern

Men nu låter det annorlunda från partiledaren tillika arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson.

– Det kommer de att vara. Vi börjar så, säger han till tidningen till tidningen.

– Vi kommer att jobba långsiktigt med koldioxidinfångning och fortsätta argumentera för våtmarker. Då är det klart att Sverigedemokraterna kommer in så jag hoppas att de vill vara med. Men alla som vill bidra från andra partier är välkomna.

Grönt ljus från statsministern

Johan Pehrson poängterar att han och Romina Pourmokhtari delar samma åsikt i frågan, trots att klimat- och miljöministern uttalade sig annorlunda i förra veckans intervju.

Samtidigt menar även statsminister Ulf Kristersson (M) att SD ska vara med i klimatförhandlingarna, särskilt eftersom den går hand i hand med energipolitiken.

"Får inte vara överordnat"

Under gårdagens partiledardebatt upprepade Jimmie Åkesson sin ståndpunkt att klimatmålen är en sekundär fråga.

– Jag har inget emot om man når målen och vi är överens med regeringen om hur det ska gå till. Men det får inte vara överordnat. Nu har vi satt oss i en situation där folk inte har råd att köra till jobbet för att bränslepriserna är så höga.

"Ingen klimatpolitik"

Miljöpartiets Per Bolund ifrågasätter att regeringen överhuvudtaget kommer att nå klimatmålen med ökade utsläpp.

– Jag vill gratulera Jimmie Åkesson till att ha fått igenom hela Sverigedemokraternas klimatpolitik, vilket är ingen klimatpolitik. Det här är en regering som gör tvärt emot vad alla experter säger, framhöll han i gårdagskvällens debatt.

Foto: Viktor Pettersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen