Konsumenter varnas för bluffskyltar
2023 11 16
Matpriserna steg i oktober.
Det visar den senaste statistiken från Statistiska centralbyrån, SCB.
Framför allt är det frukt och grönsaker som har blivit dyrare.
– Priserna på tomater steg med nästan 17 procent i oktober jämfört med september, vilket är den största ökningen bland alla livsmedelsprodukter. Priserna på färsk lax sjönk med 18 procent, vilket var den största prisnedgången, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.
Hon tillägger:
– Tomater är bakom socker den livsmedelsprodukt som stigit mest i pris det senaste året. Priserna på socker har stigit med 47 procent och priserna på tomater med 45 jämfört med oktober i fjol. Blomkål har sjunkit mest i pris, med 18 procent.
Många letar efter extrapriser
Totalt har priserna på livsmedel och alkoholfria drycker stigit med 6,6 procent på ett år.
Många konsumenter letar därför efter erbjudande och extrapriser när de handlar i affären.
Men det gäller att se upp för butikernas ”bluffskyltar”.
Det varnar Ulf Mazur, grundare och vd för Matpriskollen, för i en intervju med TV4:s Nyhetsmorgon.
Här är bluffskyltarna
Ulf Mazur pekar ut flera skyltar i mataffärerna som han anser att konsumenter bör vara extra vaksamma mot.
– Det kan stå ”vårt pris”. Vems pris ska det annars vara tänker jag? De gör det bara för att få smälla upp en stjärna så det ska verka billigt. Det är samma sak med ”varje dag”-skyltarna, säger han till TV4 och tillägger:
– Det är samma sak med ”lågt pris”. Man måste sätta det i relation till något. Det är sådana saker som är jättesvåra att bevisa. Då ska man vara skeptisk till det.
Avslutningsvis varnar Matpriskollens vd för skyltar som exempelvis kan ha texten: ”Två yoghurtpaket för 50 kronor”.
– Det är klart man gärna köper två stycken. Men sen så kostar de 24:95 styck och det blir två för 50 kronor, förklarar Ulf Mazur.
Prisutvecklingen för varugrupper inom livsmedel och alkoholfria drycker
Varugrupp | Prisförändring sedan oktober 2022 (%) | |
Bröd och övriga spannmålsprodukter | 5,8 | |
Kött | 4,6 | |
Fisk | 11,8 | |
Mjölk, ost och ägg | -0,2 | |
Oljor och fetter | 0,0 | |
Frukt | 9,7 | |
Grönsaker | 12,2 | |
Sötsaker och glass | 12,4 | |
Övriga livsmedel | 8,1 | |
Kaffe, te och kakao | 3,7 | |
Mineralvatten, läskedrycker, frukt och grönsaksjuice | 9,3 |
Källa: SCB
Foto: Mårten Ryner Axfood
Text: Redaktionen