Konsumenter varnas för bluffskyltar

2023 11 16

Matpriserna steg i oktober.

Det visar den senaste statistiken från Statistiska centralbyrån, SCB.

Framför allt är det frukt och grönsaker som har blivit dyrare.

– Priserna på tomater steg med nästan 17 procent i oktober jämfört med september, vilket är den största ökningen bland alla livsmedelsprodukter. Priserna på färsk lax sjönk med 18 procent, vilket var den största prisnedgången, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.

Hon tillägger:

–  Tomater är bakom socker den livsmedelsprodukt som stigit mest i pris det senaste året. Priserna på socker har stigit med 47 procent och priserna på tomater med 45 jämfört med oktober i fjol. Blomkål har sjunkit mest i pris, med 18 procent.

Många letar efter extrapriser

Totalt har priserna på livsmedel och alkoholfria drycker stigit med 6,6 procent på ett år.

Många konsumenter letar därför efter erbjudande och extrapriser när de handlar i affären.

Men det gäller att se upp för butikernas ”bluffskyltar”.

Det varnar Ulf Mazur, grundare och vd för Matpriskollen, för i en intervju med TV4:s Nyhetsmorgon.

Här är bluffskyltarna

Ulf Mazur pekar ut flera skyltar i mataffärerna som han anser att konsumenter bör vara extra vaksamma mot.

– Det kan stå ”vårt pris”. Vems pris ska det annars vara tänker jag? De gör det bara för att få smälla upp en stjärna så det ska verka billigt. Det är samma sak med ”varje dag”-skyltarna, säger han till TV4 och tillägger:

– Det är samma sak med ”lågt pris”. Man måste sätta det i relation till något. Det är sådana saker som är jättesvåra att bevisa. Då ska man vara skeptisk till det.

Avslutningsvis varnar Matpriskollens vd för skyltar som exempelvis kan ha texten: ”Två yoghurtpaket för 50 kronor”.

– Det är klart man gärna köper två stycken. Men sen så kostar de 24:95 styck och det blir två för 50 kronor, förklarar Ulf Mazur.

Prisutvecklingen för varugrupper inom livsmedel och alkoholfria drycker

Varugrupp Prisförändring sedan oktober 2022 (%)  
Bröd och övriga spannmålsprodukter 5,8  
Kött 4,6  
Fisk 11,8  
Mjölk, ost och ägg -0,2  
Oljor och fetter 0,0  
Frukt 9,7  
Grönsaker 12,2  
Sötsaker och glass 12,4  
Övriga livsmedel 8,1  
Kaffe, te och kakao 3,7  
Mineralvatten, läskedrycker, frukt och grönsaksjuice 9,3  

Källa: SCB

Foto: Mårten Ryner Axfood

Text: Redaktionen


20 november 2025

Hushåll med eldstäder uppmanas – ”var femte saknar det”

2025 11 20

20 procent av hushållen går in i eldningssäsongen utan viktigt skydd.

När vinterns eldningssäsong drar i gång uppmanas alla hushåll med eldstäder att se över sitt brandskydd – särskilt då var femte svenskt hushåll fortfarande saknar grundläggande utrustning.

Bristande brandskydd

I en ny sammanställning av över 70 000 skadeförebyggande besiktningar konstaterar Anticimex att 21 procent av de svenska småhusen har brister i sitt brandskydd.

I hela 4 procent saknas dessutom brandvarnare helt.

– Vi vill uppmana alla husägare att kontrollera att man har brandvarnare, brandsläckare och brandfilt hemma, säger Johanna Lindström, husexpert på Anticimex.

– Har man inte – köp direkt som en tidig julklapp till sig själv. Den investeringen kan rädda liv.

Den vanligaste bristen är avsaknad av brandfilt, något som saknas i 17 procent av husen.

Därefter följer brandsläckare som saknas i 8 procent av bostäderna.

LÄS MER: Nordens största ”hotell” ska byggas i Sverige

Eldstäder i fokus

När temperaturen sjunker används eldstäder mer frekvent, och det ökar risken för soteld. Soteld uppstår när sot och tjära i skorstenen börjar brinna, ofta till följd av dålig sotning eller felaktig eldning.

Resultatet kan bli skador i skorstenen och i värsta fall en fullt utvecklad husbrand.

Anticimex och brandexperter betonar därför vikten av regelbunden sotning och rätt eldningsrutiner.

Att elda med torr ved, följa eldningsinstruktioner och ge elden rätt lufttillförsel är avgörande för att minska riskerna.

– Brandrisken ökar när vintern kommer och när mörkret faller tänder vi fler ljus och eldar mer, säger Lindström.

– Faktum är att det sker flest bostadsbränder i december och januari.

Fler brandvarnare behövs

Besiktningarna visar också att många hus har brandvarnare – men för få.

Rekommendationen är minst en brandvarnare per 60 kvadratmeter, samt i alla sovrum, vid köket och på varje våningsplan.

– Bor man i ett större hus behöver man flera brandvarnare, säger Lindström och framhåller att alla bör testa sina brandvarnare en gång i månaden.

Utöver brandvarnare uppmanas hushåll att kontrollera brandsläckarens ålder och tryck, samt att utrustningen är lätt att nå.

I 1 procent av husen står brandsläckaren placerad på en svåråtkomlig plats – en detalj som kan få stor betydelse om olyckan är framme.

LÄS MER: Ryanair är för dåliga – flygningar förbjuds

Foto: C Banks

Text: Redaktionen


20nov25

”Fick åka till tre olika Systembolag”– plötslig rusning efter samma sak

2025 11 20

Idag bildades köer utanför många av Systembolagets butiker i samband med att de skulle öppna.

Bakom anstormningen ligger att det är den tredje torsdagen i november.

Det innebär att tiden är inne för den årliga skördefesten Beaujolais nouveau, vilket är en högtidsdag för många vinälskare.

I Göteborg ringlade sig köerna långa utanför Systembolaget inför öppningen.

– Förra året tänkte jag att jag kunde vänta till lunch, men då fick jag åka till tre olika Systembolag, säger Edvard Hübinette, till GP.

Årets skörd

Den första delen av namnet på skördefesten, Beaujolais, kommer från ett vindistrikt i Frankrike.

Den andra, Nouveau, är det franska ordet för ”ny”.

Vinerna släpps bara några veckor efter att druvorna har skördats och blir de första för årgången 2025.

I Frankrike firar man dagen, vilket också många i Sverige tagit fasta på.

– Vi ska ha lite middag med lite kompisar. Vi ska öppna förra årets årgångar också samma producent som jag hoppas få tag på i dag, säger Thea Näsström Alm, till tidningen.

Läs mer: Nordens största ”hotell” ska byggas i Sverige

Också i Malmö

Det var inte bara i Göteborg som folk strömmade till Systembolaget idag.

Även i Malmö ringlade köerna.

– Jag hoppade ut från ett möte för att komma hit, säger William Madsen Martinsson, till SVT.

I Frankrike sträcker sig traditionen ända tillbaka till 1800-talet som en fest för att fira årets skörd.

I Sverige har det ökat i popularitet de senaste åren, efter att också ha varit populärt i slutet på 1900-talet.

– Det är verkligen en hype, säger sommelier och vininportör Thea Jönsson, till kanalen.

Fakta Beaujolais

- Franska Beaujolais sträcker sig mellan Mâcon och Lyon.

- Regionen har kontinentalt klimat.

- Beaujolais är i princip synonymt med gamay som kan ge allt från lätta och bäriga viner till mer koncentrerade och lagringsdugliga.

Källa: Systembolaget

Läs mer: Bransch skriker efter personal – här finns jobben

Foto: Systembolaget

Text: Redaktionen