Konsumenter larmar inför jul – “Många hör av sig”

2023 12 08

En viktig uppmaning riktas nu till de som vill handla julklappar billigt på nätet.

Inför årets jul är det många som drar ner på julklappsinköpen i Sverige på grund av det tuffa ekonomiska läget.

Samtidigt är det många svenskar som riktar blicken mot billigare julklappar.

Nu riktas dock en viktig uppmaning till de som söker presenter att ge på nätet, och det finns flera saker som kan vara bra att hålla koll på.

Det rapporterar Dagens Nyheter.

Konsumenter larmar

Det är lockande för många att vända sig till sajter som annonserar om billiga saker online.

Exempel på sådana sajter kan vara Fyndiq, Aliexpress eller Fruugo.

Tecken på oseriösa sajter kan handla om dålig svenska eller bristfällig information.

“Många hör av sig”

Flera konsumenter har slagit larm och tagit kontakt med Konsumentverket för att berätta om sina problem.

– Många konsumenter hör av sig till oss med problem som uppkommit efter att de lagt beställningar på den här typen av hemsidor. I vissa fall har kunder velat returnera en vara men då finns inte hemsidan kvar på nätet, säger Nora Shoki, verksamhetsledare vid en avdelning hos Konsumentverket, till DN.

Bra att hålla koll

Det kan alltså vara bra att hålla koll på om sidorna man beställer sina varor från är seriösa och pålitliga aktörer innan man lägger en beställning.

Inför årets julafton är det många som fokuserar just på billigare julklappar, eller skippar att julhandla överhuvudtaget.

– Enligt SBAB:s julklappsundersökning kommer 1 av 3 att lägga mindre pengar på julklappar i år jämfört med i fjol. Det främsta skälet är att man fått sämre ekonomi, framhåller SBAB.

“Är tråkigt”

SBAB:s privat- och boendeekonom Linda Hasselvik beklagar situationen.

– Det är tråkigt att så många känner sig stressade inför jul. Särskilt när det kommer till kostnaderna. Jag tänker att det går att ha en fin jul utan en massa dyra julklappar. Samtidigt förstår jag att det är en tuff situation för många, säger hon via ett pressmeddelande från banken.

Foto: SB Vonlanthen

Text: Redaktionen


EKONOMI: Ryssland ändrar sig – öppnar upp för väst

2025 04 11

Ryssland tar ett steg för att bjuda in utländska investerare igen.

Ryssland förbjöd i samband med starten på invasionen av Ukraina utländska företag att ta ut sina tillgångar ur landet och krävde att de skulle hålla tillgångarna på särskilda konton.

Landet stängde i mångt och mycket ner för utländska – i synnerhet västerländska investeringar.

Nu ser det ut som att de tar ett steg för att bjuda in utländska investerare igen.

Det rapporterar Reuters.

Tar ett steg

Ryssland planerar att lätta på kapitalkontrollerna för nya utländska investeringar.

Det uppger en högt uppsatt tjänsteman vid finansdepartementet.

Det är ett beslut som öppnar dörren för företag – inklusive västerländska sådana – som vill återvända till den ryska marknaden.

“Nytt inflöde”

Alexei Yakovlev, chef för ministeriets avdelning för finanspolitik, säger att ett nytt presidentdekret om uppmjukning av kapitalkontrollerna för nya investeringar kan komma att utfärdas runt halvårsskiftet.

– Ramverket för att reglera inflödet av nya pengar och säkerställa möjligheten att dessa pengar och de intäkter som genereras av dem kan tas ut har redan beslutats.

Vissa framgångar

Samtidigt syns vissa framgångar för de ryska styrkorna på krigsfronten.

De ryska styrkorna fortsätter att marginellt avancera i gränsområdet Sumy-Kursk oblast, men den ryska styrkan i området kommer sannolikt inte att kunna inleda en större offensiv mot Sumy City på kort sikt utan att få betydande förstärkningar.

Det rapporterar tankesmedjan Institute for the Study of War.

Offensiv inledd

ISW förklarar.

– Ukrainas överbefälhavare general Oleksandr Syrskyi uppgav under en intervju med det ukrainska mediebolaget LB UA den 9 april att de ryska styrkorna har intensifierat anfallen i ”alla huvudriktningar” och inlett offensiva operationer i Sumy och Kharkiv oblast, uppger ISW.

– ISW har observerat gradvisa men konsekventa ryska vinster och attacker längs linjen Volodymyrivka-Zhuravka-Novenke norr till nordost om Sumy City i norra Sumy oblast.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Sveriges bästa choklad utsedd – oväntad vinnare

2025 04 10

Dyrast choklad innebär nödvändigtvis inte godast choklad.

Den slutsatsen drar Allt om mats testpanel efter ett större test av choklad nyligen.

I testet ingick såväl etablerade produkter som Marabous schweizernöt och helnöt samt “finsmakaren” Lindt med Les Grandes hazelnuts.

Det är dock ingen av dessa chokladjättar som toppar listan.

Oväntad vinnare: "Mest prisvärd"

Istället är det Fin Carré Hazelnut Milk Chocolate från lågpriskedjan Lidl som utses till vinnare av panelen.

Chokladen pekas ut som “den mest prisvärda chokladen” i det blindtest där panelen bedömde doft, utseende, konsistens och smak på 15 olika sorters choklad med hasselnötter.

Lidl jublar efter utmärkelsen.

– Vi är otroligt stolta över testpanelens resultat! säger Robert Stekovic, inköps- och marknadsdirektör på Lidl Sverige, i en kommentar.

– Att vår premiumchoklad med hasselnötter och grädde inte bara är en smakfavorit utan också är den mest prisvärda, bekräftar vårt löfte till våra kunder om att erbjuda högsta kvalitet till bästa pris. Extra glädjande är att den dessutom har den lägsta sockerhalten i testet – en vinnare på alla sätt

Priset avgjorde

Lidlchokladen belönas med betyget 4 av 5. Flera andra sorter, exempelvis Marabous schweizernöt och Tony’s chocolonely, får samma betyg, men priset avgör för Lidls del.

Panelen beskriver chokladkakan som “relativt tjock med tydliga nötter i”.

Andra gillar den starkt och hyllar den krämiga mjölkchokladen, den relativt låga sötman, den lena konsistensen och de fina nötterna, skriver Allt om mat i sitt omdöme.

I testet ingick även choklad från bland annat Biltema, Karl Fazer, Garant, Xtra Coop, Änglamark, Ikea, Dazzley, Ritter Sport och Treatville.

En lyxvara

Choklad är en av de varor som ökat mest i pris på senare tid.

Bara under det senaste året har godiset ökat med nästan 25 procent, enligt nya siffror från oberoende Matpriskollen.

Den som vill köpa en 200 grams chokladkaka från Marabou kan nu behöva betala runt 45 kronor – mer än  dubbelt så mycket som för ett par år sedan.

– Det här är ett hårt slag mot landets hushåll som redan är pressade. Vi såg detta komma, och varnade redan i förra månadsrapporten, sade Ulf Mazur, grundare av Matpriskollen, tidigare i vår.

Choklad har av experter även bedömts kunna bli en lyxvara i framtiden. Godiset listas i flera butiker även som högriskvara när det gäller stölder, uppger SR.

Foto: T. Bykovets

Text: Redaktionen