Konspirationsteorier skapar katastrofläge i diktaturen Ryssland

2021 10 27

Sjukhusen står lamslagna i Ryssland som nu nått sina högsta dödstal sedan pandemin startade.

I går lördag drabbades Ryssland av hela 1 075 dödsoffer på ett och samma dygn på grund av covid-19. Det var femte dagen i rad som rekordet slogs och i dag söndag rapporteras ytterligare 1 072 dödsfall i den ryska diktaturen.

Tror mer på lögner online än på diktatorn

Det råder ingen tvekan om vad som ligger bakom den eskalerande tragedin – allmänheten litar inte på diktaturens uppmaningar om att vaccinera sig utan lutar sig hellre mot felaktiga rykten och konspirationsteorier på nätet.

Trots att myndigheterna inget heller vill än att folk rusar till vaccinationscentralerna är det mycket glest i köerna rapporterar Reuters.

Han lever knappt

– Vid den mörka entrén till Sjukhus Nummer 1 i ryska staden Vologda i nordvästra Ryssland rullar ambulanspersonalen in ännu en covidpatient. Det är en äldre man som kämpar för att andas och som knappt lever, berättar BBC News utsände.

Vill inte vaccineras

Läkarna på sjukhuset uppger att 700 av de 750 covidpatienterna är ovaccinerade. Den fjärde vågen slår hårdare än alla de tidigare i Ryssland och nu är man uppe i över 1 000 personer per dag som dör.

Tidigare har myndigheterna försökt tona ned läget men nu går det inte längre. Folk dör på löpande band och sjukhusen bågnar under trycket. Ryssland är ett av de länder som drabbas allra hårdast nu i hela världen och diktatorn Vladimir Putin har tvingats ta till drastiska åtgärder för att hejda dödstalen.

Butiker slår igen

– Alla arbetsplatser ska stänga under en veckas tid från början av november och i Moskva måste även alla affärer utom nödvändiga inrättningar slå igen, rapporterar BBC News.

ANALYS

Trots att Ryssland fått fram sitt eget vaccin; Sputnik V, så är intresset för vaccinet mycket lågt. Ryssarna litar så lite på sin diktator att de inte vill ta något vaccin som producerats i Ryssland.

När krisen är som störst och staten behövs som mest så är intresset som lägst bland ryska folket. En diktatur kan verka stark på utsidan men när det verkligen gäller vänder allmänheten ryggen åt den grymma ryska diktaturen.

Om man inte ens tillåts ha fria och demokratiska val i sitt eget land, ja då är det naturligt att man inte litar på styret när döden lurar runt hörnet.

Foto: N. Vorobyev


Allt fler bilister drabbas av samma problem – bilarna förstörs

2023 12 04

Mekaniker uppmärksammar nu ett växande problem för bilister.

Under den senaste tiden har det varit mycket kallt i Sverige och många håller sig inomhus i den mån det är möjligt.

Samtidigt är det många som uppskattar att de har en bil att ta sig till jobbet med, men nu drabbas allt fler bilister av samma problem.

Problemet gör gällande obehagliga upptäckter under motorhuven, där råttor och möss flyttar in i allt högre grad.

Det rapporterar SVT.

“Klart de drivs”

Mössen och råttorna bosätter sig i motorutrymmet på bilarna och ställer till med problem.

Det är någonting som har blivit allt vanligare, förklarar bilmekanikern Fredrik, som SVT har pratat med.

– Min uppfattning är att de här problemen eskalerat. Klart de trivs här. Här har de ju en varm lägenhet de kan möblera, säger han.

Orsakar problem

Gnagarna orsakar problem för bilister, då de härjar runt i fordonet.

Det är någonting som Fredrik själv vittnar om när bilar har kommit in till hans verkstad.

– Det hade blivit kortslutning. När vi lyfte på huven förstod vi varför.

Kostsamma skador

Försäkringsbolaget Folksam understryker vikten av att hålla koll så att inga omfattande skador orsakas på bilarna.

– Eftersom råttor behöver gnaga för att tänderna inte ska bli för långa äter de gärna på inredning i bilkupén och kablar i motorutrymmet om de tagit sig. Det kan orsaka stora skador och kostsamma reparationer, framhåller Folksam.

Ger tips

Det finns några saker man kan göra för att hålla gnagare borta från bilen, bland annat skaffa en elektrisk råttskrämma som sänder ut ett högfrekvent ljud för att hålla råttorna borta.

– Du bör också se till att du har rent och städat i och runt bilen för att inte locka till sig gnagare. Ett annat tips är att flytta bilen varje dag för att störa råttorna, förklarar Folksam.

– En bil som står still under längre tid blir ett lätt villebråd i ett område där det finns råttor och möss.

Foto: M. Teirlinck

Text: Redaktionen


Flera telefonsamtal kan förbjudas – ”Hårresande granskning”

2023 12 04

Telefonförsäljning av krediter är i dag ett vanligt fenomen i Sverige.

Ihärdiga försäljare från diverse kreditbolag fortsätter att kontakta potentiella kunder via telefon.

Men nu kan samtalen få ett abrupt slut.  

Konsumentverket anser att ett förbud mot telefonförsäljning av krediter bör införas med omedelbar verkan.

I ett remissvar till utredningen "Ett förstärkt konsumentskydd mot riskfylld kreditgivning och överskuldsättning" konstaterar myndigheten att telefonförsäljning av krediter skapar betydande problem på kreditmarknaden och därför bör förbjudas.

– Det har vi fog för, vill jag påstå. Resultatet av vår granskning var minst sagt hårresande, framhåller Konsumentombudsmannen, KO, Cecilia Tisell.

Stress och uteblivna förklaringar

Cecilia Tisell pekar ut flera faktorer som talar för att ett förbud bör införas.

– Till exempel använder sig kreditförmedlare av flera marknadsföringsåtgärder som är svartlistade enligt marknadsföringslagen, de efterlever inte skriftlighetskravet och stressar konsumenter att så snabbt som möjligt signera kreditavtal.

Tisell tillägger att det även är vanligt förekommande att konsumenter inte får tillräckligt med information i säljsamtalen. Viktiga förklaringar, som krävs för att kunna fatta ett genomtänkt beslut, utelämnas i kommunikationen mellan säljare och kund.

– Av material som Konsumentverket har granskat framgår tydligt att konsumenter har svårt att förstå innebörden av krediterna som marknadsförs, konstaterar KO.

Accepterar inte ett nej

Konsumentverkets granskning visar dessutom att flera kreditförmedlare inte accepterar ett nej från konsumenter.

Flera anmälningar visar samma sak:

- Företagen fortsätter att kontakta konsumenter, trots att de sagt nej och bett om att inte bli kontaktade igen.

- Kreditförmedlare tar fram en kreditupplysning på konsumenten, trots att denne klart och tydligt sagt nej.

Hänvisar till tidigare förbud

År 2018 infördes ett förbud mot telefonförsäljning av premiepensionsprodukter.

Konsumentombudsmannen Cecilia Tissel anser att förbudet har resulterat i att marknadsföring av premiepensionsprodukter i stort sett har blivit kvitt sina problem.

– Detta talar starkt för att ett förbud mot telefonförsäljning av krediter kan vara ett effektivt sätt att minska problemen även på konsumentkreditmarknaden.

Foto: T. Grote

Text: Redaktionen