Konspirationsteorier skapar katastrofläge i diktaturen Ryssland

2021 10 27

Sjukhusen står lamslagna i Ryssland som nu nått sina högsta dödstal sedan pandemin startade.

I går lördag drabbades Ryssland av hela 1 075 dödsoffer på ett och samma dygn på grund av covid-19. Det var femte dagen i rad som rekordet slogs och i dag söndag rapporteras ytterligare 1 072 dödsfall i den ryska diktaturen.

Tror mer på lögner online än på diktatorn

Det råder ingen tvekan om vad som ligger bakom den eskalerande tragedin – allmänheten litar inte på diktaturens uppmaningar om att vaccinera sig utan lutar sig hellre mot felaktiga rykten och konspirationsteorier på nätet.

Trots att myndigheterna inget heller vill än att folk rusar till vaccinationscentralerna är det mycket glest i köerna rapporterar Reuters.

Han lever knappt

– Vid den mörka entrén till Sjukhus Nummer 1 i ryska staden Vologda i nordvästra Ryssland rullar ambulanspersonalen in ännu en covidpatient. Det är en äldre man som kämpar för att andas och som knappt lever, berättar BBC News utsände.

Vill inte vaccineras

Läkarna på sjukhuset uppger att 700 av de 750 covidpatienterna är ovaccinerade. Den fjärde vågen slår hårdare än alla de tidigare i Ryssland och nu är man uppe i över 1 000 personer per dag som dör.

Tidigare har myndigheterna försökt tona ned läget men nu går det inte längre. Folk dör på löpande band och sjukhusen bågnar under trycket. Ryssland är ett av de länder som drabbas allra hårdast nu i hela världen och diktatorn Vladimir Putin har tvingats ta till drastiska åtgärder för att hejda dödstalen.

Butiker slår igen

– Alla arbetsplatser ska stänga under en veckas tid från början av november och i Moskva måste även alla affärer utom nödvändiga inrättningar slå igen, rapporterar BBC News.

ANALYS

Trots att Ryssland fått fram sitt eget vaccin; Sputnik V, så är intresset för vaccinet mycket lågt. Ryssarna litar så lite på sin diktator att de inte vill ta något vaccin som producerats i Ryssland.

När krisen är som störst och staten behövs som mest så är intresset som lägst bland ryska folket. En diktatur kan verka stark på utsidan men när det verkligen gäller vänder allmänheten ryggen åt den grymma ryska diktaturen.

Om man inte ens tillåts ha fria och demokratiska val i sitt eget land, ja då är det naturligt att man inte litar på styret när döden lurar runt hörnet.

Foto: N. Vorobyev