Konspirationsteorier skapar katastrofläge i diktaturen Ryssland

2021 10 27

Sjukhusen står lamslagna i Ryssland som nu nått sina högsta dödstal sedan pandemin startade.

I går lördag drabbades Ryssland av hela 1 075 dödsoffer på ett och samma dygn på grund av covid-19. Det var femte dagen i rad som rekordet slogs och i dag söndag rapporteras ytterligare 1 072 dödsfall i den ryska diktaturen.

Tror mer på lögner online än på diktatorn

Det råder ingen tvekan om vad som ligger bakom den eskalerande tragedin – allmänheten litar inte på diktaturens uppmaningar om att vaccinera sig utan lutar sig hellre mot felaktiga rykten och konspirationsteorier på nätet.

Trots att myndigheterna inget heller vill än att folk rusar till vaccinationscentralerna är det mycket glest i köerna rapporterar Reuters.

Han lever knappt

– Vid den mörka entrén till Sjukhus Nummer 1 i ryska staden Vologda i nordvästra Ryssland rullar ambulanspersonalen in ännu en covidpatient. Det är en äldre man som kämpar för att andas och som knappt lever, berättar BBC News utsände.

Vill inte vaccineras

Läkarna på sjukhuset uppger att 700 av de 750 covidpatienterna är ovaccinerade. Den fjärde vågen slår hårdare än alla de tidigare i Ryssland och nu är man uppe i över 1 000 personer per dag som dör.

Tidigare har myndigheterna försökt tona ned läget men nu går det inte längre. Folk dör på löpande band och sjukhusen bågnar under trycket. Ryssland är ett av de länder som drabbas allra hårdast nu i hela världen och diktatorn Vladimir Putin har tvingats ta till drastiska åtgärder för att hejda dödstalen.

Butiker slår igen

– Alla arbetsplatser ska stänga under en veckas tid från början av november och i Moskva måste även alla affärer utom nödvändiga inrättningar slå igen, rapporterar BBC News.

ANALYS

Trots att Ryssland fått fram sitt eget vaccin; Sputnik V, så är intresset för vaccinet mycket lågt. Ryssarna litar så lite på sin diktator att de inte vill ta något vaccin som producerats i Ryssland.

När krisen är som störst och staten behövs som mest så är intresset som lägst bland ryska folket. En diktatur kan verka stark på utsidan men när det verkligen gäller vänder allmänheten ryggen åt den grymma ryska diktaturen.

Om man inte ens tillåts ha fria och demokratiska val i sitt eget land, ja då är det naturligt att man inte litar på styret när döden lurar runt hörnet.

Foto: N. Vorobyev


Stoppad läsk gör comeback – var populär på 1980-talet

2024 12 31

En av de mest uppmärksammade läskedryckerna från 1980-talet kommer tillbaka.

Minns du Jolt Cola?

För 40 år sedan blev drycken en riktig snackis efter att ha erbjudit “allt socker och dubbelt så mycket koffein” och försökt ta upp kampen mot Coca-Cola och Pepsi.

Satsningen gick sådär i det långa loppet.  

År 2009 ansökte företaget om konkursskydd och försvann. Drycken dök kort upp  igen 2017 och slutade sedan att säljas 2019.  

Nu ska dock Jolt Cola tillbaka till butikerna, rapporterar CNN.  

– Men på ett mycket modernare sätt, säger Ryan Monahan, marknadschef på Redcon1 som leder nylanseringen.  

Blir energidryck  

Den här gången är inte tanken att Jolt Cola ska konkurrera med Coca-Cola eller Pepsi.

Istället presenteras produkten som ännu ett alternativ på den kraftigt växande energidrycksmarknaden och ska utmana exempelvis Red Bull, Monster och Celsius.

Drycken ska säljas i halvlitersburkar och kommer att innehålla 200 milligram koffein, vilket kan jämföras med 70 milligram i burkarna från 80-talet, som dock enbart innehöll drygt 33 centiliter läsk.

Ökar över hela världen

Att Jolt Cola gör comeback som energidryck snarare än som klassisk läsk beror just på att marknaden för energidrycker expanderar mycket snabbare.

– Verkligheten är att det är läskföretagen som vi verkligen ser en nedgång för, säger Ryan Monahan till CNN.

Den globala energidrycksmarknaden förutspås nå 48,1 miljarder dollar 2024 och växa till 80,8 miljarder dollar till 2033.

Sverige är inget undantag i trenden. Mellan 2020 och 2024 dubblerades försäljningen i vanliga matbutiker, uppger Dagligvarunytt.

Största ökningen är, oväntat nog, i kundgruppen 60-69 år där konsumtionen nästan fördubblats från 12 till 23 procent.

Livsmedelsverket avråder unga

Johan Ålander, toxikolog på Livsmedelsverket, har tidigare flaggat för att energidryck kan orsaka både sömnproblem och hjärtklappning.

Myndigheterna avråder ungdomar från konsumtion på grund av koffeinhalterna.

Vissa enegridrycker motsvarar omkring tre koppar kaffe. Det finns också så kallade ”shots”, där koffeininnehållet har koncentrerats, har Johan Ålander sagt till SVT.

Den nya varianten av Jolt Cola kommer även att finnas i sockerfri form. Om drycken kommer att säljas i Sverige finns det i dagsläget inget klart besked om.

Foto: V. Izquierdo

Text: Redaktionen


Tre stora förändringar för pensionärer – från och med 2025

2024 12 31

Flera nya lagar och skatteregler träder i kraft vid årsskiftet.

Bland annat införs ett nytt jobbskatteavdrag, flygskatten slopas, bensin- och dieselskatten sänks och bostadsbidraget förlängs.

Regeringen har också beslutat att införa en skattefri grundnivå på sparformen ISK samt kapitalförsäkring.  Den skattefria grundnivån uppgår till 150 000 kronor 2025 och höjs till 300 000 kronor 2026.

Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, välkomnar flera av ändringarna.

– Sjunkande räntor och skattesänkningar på inkomst ger bättre marginaler för många hushåll, säger han.

– En del av detta utrymme behövs förstås för vardagsbudgeten men en del kan också sparas för att samtidigt stärka ekonomin i framtiden. Något som nu alltså uppmuntras genom den skattefria grundnivån på sparande i kapitalförsäkring.

Ny lag för pensionärer

Flera nya lagar kommer också att påverka Sveriges pensionärer efter årsskiftet.

Mattias Munter uppmärksammar framför allt lagförändringen som gör det möjligt att pausa eller förlänga uttagen från tjänstepensionen.

Den nya lagen innebär i korthet att det blir enklare att kombinera arbete och pension, eftersom det blir möjligt att pausa tjänstepensionsutbetalningar om du börjar arbeta igen. Öppningen leder till en lägre marginalskatt på den sammanlagda inkomsten av lön och pension.

– De nya möjligheterna kommer nu att fasas in på marknaden, säger Mattias Munter och tillägger:

– För Skandias kunder så fungerar det redan i dag att förlänga utbetalningen för att på så sätt få pensionspengarna att räcka under fler år. Möjligheten att pausa utbetalningar helt kommer att utvecklas under året och målet är att alla våra tjänstepensionskunder har möjligheten innan året är slut.

Tre betydande förändringar för pensionärer

Här är det nya årets tre största förändringar för Sveriges pensionärer, enligt Skandia:

- Flexiblare regler för uttag av tjänstepension. Genom en ändring i Inkomstskattelagen kan de pensionsbolag som vill erbjuda kunder att förlänga utbetalningstiden eller pausa utbetalningar även under de första fem utbetalningsåren av tjänstepensionen. 

- Höjd inkomst- och tilläggspension. Inkomst- och tilläggspensionerna kommer att höjas med 4,0 procent. Det innebär att de flesta pensionärer får mellan 316 och 796 kronor mer i månaden före skatt.  

- Sänkt skatt på pensioner. Regeringen har prioriterat sänkta skatter på arbetsinkomster men även skatten på pensionsutbetalningar sänks med i snitt 200 kronor och gäller från det året man fyller 66 år. 

Foto: L. Hetteberg

Text: Redaktionen