Kommunister rasar mot Finlands regering

2023 09 06

Finland kan förbjuda flera kontroversiella symboler kopplade till nazismen och kommunismen.

Ett förbud utreds av den finländska regeringen.

Regeringen ska bland annat att utreda möjligheterna att kriminalisera kommunismens symboler – till exempel Sovjetunionens flagga med skäran och hammaren.

Ett potentiellt förbud motiveras med att de kommunistiska symbolerna har kopplingar till massmord och förtryck, rapporterar statliga Yle.

Stor ilska bland kommunisterna

Finlands Kommunistiska Parti, SKP, är inte nöjda med regeringens planer.

Partiordförande  Jiri Mäntysalo kallar förslaget för odemokratiskt och anser att det är felaktigt att behandla den kommunistiska ideologin på samma sätt som den nazistiska.  

– Att säga att kommunismen är det samma som nazismen bryter mot demokratin. Vi är ett lagligt parti och har inget som bryter mot mänskliga rättigheter i vårt partiprogram, säger Mäntysalo till Yle.

Kommer att bryta mot reglerna

Om ett förbud införs kommer Kommunistpartiet att trotsa de nya reglerna.

Det fastslår partiordförande Mäntysalo. 

Han framhåller att partimedlemmarna måste vara ”modiga” och stå upp mot ett förbud.

– Även om regeringen kan ta till åtgärder mot kommunistiska symboler så kommer vi inte att sluta använda dem. Vi är redo att hitta sätt att bekämpa ett sådant lagförslag där regeringen skulle försöka kriminalisera kommunistiska symboler, säger partiordföranden till Yle.

Skyller på Sovjetregimen

På sin hemsida har Finlands Kommunistiska Parti publicerat en text som kritiserar förslaget från den finländska regeringen.

Bland annat skriver man att Joseph Stalins ( Sovjetunionens diktator 1924-1953) förföljelser av oliktänkande ”felaktigt har likställts med Adolf Hitlers massmord i Nazityskland”.

– Dessa förföljelser härstammar inte från kommunismen som ideologi, skriver partiet.

Fakta Stalins skräckvälde

Stalin tog över makten i Sovjet 1924.

Han blev snabbt en fruktad diktator.

Under Stalins kommunistiska skräckvälde skedde stora utrensningar i Ryssland och övriga sovjetrepubliker.

Uppgifterna om Stalins offer varierar, men historiker är överens om att diktatorn deporterade och dödade miljontals människor under sin tid vid makten. Vissa historiker uppskattar antalet dödade till över 20 miljoner. 

Enligt officiella siffror från Sovjetunionen deporterades uppskattningsvis mer än 14 miljoner människor till Gulag –  ett system av fängelser och arbetsläger av olika slag – mellan 1929 och 1953.

Ytterligare sju till åtta miljoner deporterades till avlägsna områden i Sovjetunionen.

Arkivfoto: Ertly

Text: Redaktionen