JUST NU: ”Kommer att svara praktiskt”

2022 06 22

Ryssland kommer att svara ”praktiskt” och inte ”diplomatiskt” på Litauens beslut att förbjuda godstransport av ryska varor, som ligger under sanktioner, till Kaliningrad.

Det säger det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zakharova, enligt statliga Ria Novosti.

– När de gäller svarsåtgärder så kommer de inte vara diplomatiska, utan praktiska, säger hon till Ria.

Vänt sig till EU

Zakharova betonar att Ryssland har meddelat både Litauen och EU om att åtgärderna är oacceptabla och att beslutet måste ändras.

Vad svaret från Moskva blir och när det kommer diskuteras fortfarande, då Kreml fortfarande tror att Vilnius kan backa från förbudet, uppger Ria. 

Det ryska utrikesdepartementet har tidigare hotat Litauen i ett uttalande.

– Om godstransporten mellan Kaliningrad-regionen och resten av Ryska federationen via Litauen inte återställs helt eller inom en snar framtid, förbehåller sig Ryssland rätten att vidta åtgärder för att skydda sina nationella intressen, fastslog departementet.   

Ryter ifrån

Litauens premiärminister Ingrida Simonyte har reagerat på de ryska hoten.

– Det är ironiskt med retorik om påstådda brott mot internationell lag från ett land som möjligen brutit mot varenda internationellt avtal, svarade en märkbart irriterad Simonyte när hon fick chansen att kommentera de ryska hoten under tisdagen, rapporterar Reuters.

Följer EU

Premiärministern betonade återigen att Litauen endast följer EU:s beslut gällande vilka ryska varor som får och inte får transporteras via EU-länders territorium.

– Det rör sig inte om en blockad mot Kaliningrad. Litauen implementerar EU:s sanktioner, konstaterade Ingrida Simonyte.

Foto: Ryska Ambassaden UK resp President of Russia Office

Text: Redaktionen