JUST NU: Kommenterar upploppen

2022 04 15

Efter torsdagens våldsamma upplopp i Linköping och Norrköping har rikspolischef Anders Thornberg kommenterat händelserna.

Det som hände i Linköping och Norrköping är fullständigt förkastligt och kommer aldrig att accepteras. Jag har försäkrat mig om att de medarbetare som skadats har tagits om hand. Vi lever i ett demokratiskt samhälle och en av polisens viktigaste uppgifter är att se till att människor kan använda sina grundlagsskyddade rättigheter att demonstrera och uttrycka sin åsikt, säger Anders Thornberg i ett pressmeddelande.

Angrepp på demokratin

Vidare menar Thornberg att polisen inte bestämmer över vem som har den rätten, men att polisen har en skyldighet att ingripa om ett brott sker.

– Att ge sig på poliser och polisens utrustning är ett angrepp på både rättsstaten och demokratin. Vi ska göra vårt yttersta för att lagföra de som varit inblandade i både upploppen och skadegörelsen, säger han.

Situationen har inte eskalerat

Efter gårdagens våldsamma upplopp från motdemonstranter, som protesterade mot högerextremisten Rasmus Paludans manifestation mot islam, lugnade situationen ner sig under natten. Det bekräftar polisen på fredagsmorgonen.  

Relativt lugn natt

– Generellt kan jag säga att det har varit en relativt lugn natt. Efter midnatt har vi haft några bilbränder som har startats i Skärblacka, Katrineholm och i Jönköping, men annars så har jag inte så mycket mer att tillägga, säger polisens vaktahavande befäl Lars-Göran Nilseryd till SVT.

Foto: Polisen

Text: Redaktionen