Kökaos i matbutiker – alla vill köpa samma sak

2023 08 11

Köerna har ringlat långa i flera svenska matbutiker under torsdagen.

Det råder närmast rusning in i livsmedelsaffärerna.

Folk har stått och väntat utanför butikerna och när de väl öppnade har kaos utbrutit.

Anledningen var förutsägbar – alla vill åt samma produkt.

Det är surströmming som är så eftertraktat att många kunder trängs och springer för att få tag i en burk, rapporterar Sveriges Radio.

– Det är en kund som slänger sig efter en kundkorg och kutar bort där surströmmingen står. Fem över åtta var leveransen slut, säger Clara Lindgren, som jobbar i en matbutik i Brunflo utanför Östersund, till radion.

Infört maxantal

Flera butiker har infört ett maxantal för hur många burkar man får lov att köpa.

– Begränsad mängd surströmming, står det på en affisch.

– Vi vill att det ska räcka till fler! Max 2 per kund.

I en annan butik, i Åre, kommer man behöva fylla på med en ny leverans efter att den som kom idag är på väg att ta slut.

– Vi får en laddning nästa vecka, jag skulle gissa att allt är slut i slutet av nästa vecka, säger en butiksägare till SR.

Råder brist

Anledningen till affärernas begränsningar är att det råder brist på surströmming.

Så var fallet redan förra året, och utvecklingen har inte förbättrats.

– Det har gått från att ha varit väldigt bra med strömming till väldigt dåligt. Tidigare fiskade vi mycket i Bottenhavet, men där finns det väldigt lite strömming kvar efter allt industrifiske, säger yrkesfiskaren Magnus Persson till Piteå-Tidningen.

Fel storlek

Framför allt består bristen i strömming som är i den storleken de måste vara för att gå att äta.

– Om man ska äta surströmming måste man först kapa av huvudet på fisken och då behöver strömmingen vara en viss storlek. Om det är en liten mager rackare blir det ingenting kvar att äta när man kapat huvudet, förklarar Magnus Persson.

"Ansträngt till det yttersta"

Jan Söderström, som driver ett surströmmingsföretag i Sundsvall, menar att man trots allt fiskat dubbelt så mycket strömming i år än förra året.

Men det beror inte på att det finns mer strömming.

– Vi har ansträngt oss till det yttersta. Man har inte lyckats lyssna på de experter som har varnat för att det kommer att kollapsa om det fortsätter så här, säger han till SR.

Arkivfoto: Jessica Gow Ica gruppen

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


TELIA: Skarp uppmaning till alla med router i hemmet

2024 07 14

Alla med en router i bostaden bör omedelbart vidta flera säkerhetsåtgärder.

Det hävdar teleoperatören Telia som flaggar för risken att bli direkt drabbad av kriminella som vill övervaka dig eller dirigera dig till skadliga webbplatser.

– Routern fungerar som gateway till ditt nätverk och enheterna som är anslutna till ditt hem. Utan tillräckligt bra skydd kan obehöriga ansluta sig, säger Ellen Cecilia Scheen, kommunikationschef på Telia, till Dagbladet.

Hon tillägger:

– Med rätt kunskap och skadliga avsikter kan de stjäla personlig information, övervaka din nätverkstrafik och vidta åtgärder som kan påverka dig och dina enheter.

Ändra lösenord om det är inte är gjort

Även Telenor varnar för samma sak.

Det spelar ingen roll om kommunikationen är krypterad, information om vilken server man är ansluten till syns ändå om man inte vidtar säkerhetsåtgärder.

– Har man kontroll över routern kan man dirigera ett offer till en till synes legitim webbplats som angriparen själv har kontroll över, säger Dag Eng från Telenor till tidningen.

De två operatörerna pekar ut ett av de vanligaste misstagen som gör att människor utsätts för angrepp via routern.

Man ändrar nämligen inte det lösenord som följer med routern när man köper den. Tillverkare använder ofta samma lösenord, som enkelt går att hitta online.

Minst 20 tecken

Och de som byter lösenord väljer ofta ett alldeles för svagt sådant.

– Längden på lösenord är avgörande, eftersom korta lösenord knäcks snabbare. Minst 20 tecken rekommenderas, men gärna längre. Lösenordet du ställer in på det trådlösa nätverket och lösenordet du ställer in på adminanvändaren på routern bör vara olika, säger Dag Eng.

Dessutom ska routern uppdateras kontinuerligt.

– Detta sker ofta automatiskt och är viktigt då uppdateringarna ofta innehåller korrigeringar för svagheter på routern och säkerhetsprotokoll som i sin tur ger mer säkerhet för dina enheter, framhåller Telia.

Finska Säpo: Vem som helst kan utnyttjas

Förra året gick Skyddspolisen, Finlands motsvarighet till Säkerhetspolisen, ut och uppmanade om samma sak. 

– En vanlig medborgare är knappast föremål för ryskt eller kinesiskt spionage, men vem som helst av oss kan bidra till att möjliggöra spionage på nätet, sade myndighetens chef Antti Pelttari på en pressträff vid tillfället.

Man gick samtidigt ut med sju konkreta åtgärder som är enkla att vidta för att skydda sitt trådlösa nätverket och sin router.

Läs mer här: Finska skyddspolisen – vidta åtgärder för att skydda din router

Foto: Compare Fibre

Text: Redaktionen