Knivmördaren har gripits – Klädde av honom skorna

2021 10 10

– Det gick lugnt till. De klädde av honom skorna och visiterade honom.

Det säger ett vittnet till Aftonbladet som rapporterar att den dömde knivmördarens flykt undan rättvisan har tagit slut då han fångats in i centrala Göteborg.

Tack vare allmänheten

Flera rikstidningar och Göteborgs-Posten gick ut brett med uppgifter om vem rymlingen var inklusive namn och bild och det var också allmänheten som kom med den avgörande informationen som ledde till att polisen kunde gripa knivmördaren.

– Han är omhändertagen i centrala Göteborg efter tips från allmänheten, säger Göteborgspolisens Peter Adlersson till Aftonbladet.

Nära Göteborgs Centralstation

Det var på lördagsmorgonen som han greps i närheten av Åkareplatsen  ungefär mitt emellan Clarion Hotel Post och Göteborgs Centralstation.

– Vi fick ett tips som vi följde upp och vi kontrollerade mannen. Det känns skönt, fortsätter Peter Adlersson till tidningen.

Klädde av honom skorna

Ett vittne har berättat för Aftonbladet hur det hela gick till.

– Det gick lugnt till. De klädde av honom skorna och visiterade honom, kollade så att han inte hade något vasst på sig, säger vittnet till Aftonbladet.

Den 38-åriga mannen som dömts för att ha huggit ihjäl en kvinna med 50 knivhugg samt begått flera andra mycket grova våldsbrott rymde från rättspsykiatriska kliniken Rågården i Göteborg och enligt polisen skedde rymningen i samband med ett ärende på stan i går eftermiddag.

Kan bli mycket våldsam

– Han beskrivs som att han kan bli mycket våldsam och att han kan vara farlig. Vi har varit i kontakt med personer som han kan tänkas söka upp och vi har varit på ett antal adressen men hittills utan resultat, sa polisen till TV4 Nyheterna före gripandet i morse.

Ring 112

Polisen vädjade om tips om någon från allmänheten såg eller hörde något och det visade sig också ge resultat.

– Han är den farligaste mannen jag mött under mina år som polis, säger en polis som mött honom i tjänsten, rapporterar GP.

Många grova brott

Knivmördaren har enligt GP bland annat begått följande dåd och de begicks så sent som förra året 2020:

🔺  Mördade en kvinna med över 50 knivhugg.

🔺  Misshandlade en man grovt med sparkar och slag mot kroppen och huvudet. En stor del av våldet skall ha skett när offret låg försvarslös på golvet.

🔺  Knivhögg en man i huvudet, ansiktet och ryggen.

Foto: Polisen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen