JUST NU: Klimataktivister blockerar rusningstrafiken – riktar sig till regeringen

2022 03 30

Polisen har behövt rycka ut efter att demonstranter satt sig ned på motorvägen söder om Stockholm.

En grupp aktivister som demonstrerade för klimatet skapade stor oreda i trafiken på måndagsmorgonen, rapporterar Expressen. 

Omfattande klimataktion

Det var strax efter klockan 08.00 som polisen larmades till E4:an i höjd med Västberga då rapporter inkom om att demonstranterna hade blockerat vägbanan.

– Det rör ju sig om personer som vill uttrycka sina åsikter kopplade till klimatet. Det är omfattande påverkan på trafiken, säger Anna Westberg, Stockholmspolisens presstalesperson, till tidningen. 

Totalstopp: “Farligt”

Aktionen orsakade totalstopp i morgontrafiken och enligt polisen kunde händelsen ha slutat riktigt illa.

– Det är farligt och kan hindra ambulans, polis och räddningstjänst från att ta sig fram när man sätter sig på vägbanan på det här sättet, säger polisens presstalesperson Anna Westberg till Aftonbladet.

Ställer krav på regeringen

Enligt Expressens uppgifter kommer klimatkativisterna från en grupp som kallar sig för Återställ Våtmarker.

På gruppens facebooksida har man utlyst krav mot regeringen att “påbörja en massiv insats för att återställa utdikade och torrlagda våtmarker”.

Lovar fler aktioner

“Återställ Våtmarker” meddelar också att man kommer att fortsätta blockera Stockholms motorvägar under rusningstrafik till dess att regeringen möter de krav som gruppen ställer.

– Vanliga människor behöver gå ut i fredligt motstånd tills regeringen tar ansvar och återställer våra livskraftiga och koldioxidbindande våtmarker, framhäver gruppen på sin sida.

Beordrades av polis

Enligt Polismyndighetens hemsida inleddes dialog med klimataktivisterna. Strax efter 08.30 hade demonstranterna flyttat på sig efter att ha blivit beordrade av ordningsmakten.

Inget tillstånd

Demonstrationen saknade tillstånd och aktionen kan få ett rättsligt efterspel för de 10-15 individer som uppges ha deltagit.

En anmälan om brott mot ordningslagen kommer att upprättas då inget tillstånd för allmän sammankomst är sökt, meddelar Stockholmspolisen.

Andra demonstrationen på kort tid

Det var andra gången den här veckan som stockholmstrafiken blockerades av demonstranter, uppger Dagens Nyheter.

I måndags limmade ett antal personer fast sig på Centralbron i centrala Stockholm och blockerade en av körbanorna.

Arkivfoto: Polisen Norrmalm FB

Text: Redaktionen