JUST NU: Klimataktivister blockerar rusningstrafiken – riktar sig till regeringen

2022 03 30

Polisen har behövt rycka ut efter att demonstranter satt sig ned på motorvägen söder om Stockholm.

En grupp aktivister som demonstrerade för klimatet skapade stor oreda i trafiken på måndagsmorgonen, rapporterar Expressen. 

Omfattande klimataktion

Det var strax efter klockan 08.00 som polisen larmades till E4:an i höjd med Västberga då rapporter inkom om att demonstranterna hade blockerat vägbanan.

– Det rör ju sig om personer som vill uttrycka sina åsikter kopplade till klimatet. Det är omfattande påverkan på trafiken, säger Anna Westberg, Stockholmspolisens presstalesperson, till tidningen. 

Totalstopp: “Farligt”

Aktionen orsakade totalstopp i morgontrafiken och enligt polisen kunde händelsen ha slutat riktigt illa.

– Det är farligt och kan hindra ambulans, polis och räddningstjänst från att ta sig fram när man sätter sig på vägbanan på det här sättet, säger polisens presstalesperson Anna Westberg till Aftonbladet.

Ställer krav på regeringen

Enligt Expressens uppgifter kommer klimatkativisterna från en grupp som kallar sig för Återställ Våtmarker.

På gruppens facebooksida har man utlyst krav mot regeringen att “påbörja en massiv insats för att återställa utdikade och torrlagda våtmarker”.

Lovar fler aktioner

“Återställ Våtmarker” meddelar också att man kommer att fortsätta blockera Stockholms motorvägar under rusningstrafik till dess att regeringen möter de krav som gruppen ställer.

– Vanliga människor behöver gå ut i fredligt motstånd tills regeringen tar ansvar och återställer våra livskraftiga och koldioxidbindande våtmarker, framhäver gruppen på sin sida.

Beordrades av polis

Enligt Polismyndighetens hemsida inleddes dialog med klimataktivisterna. Strax efter 08.30 hade demonstranterna flyttat på sig efter att ha blivit beordrade av ordningsmakten.

Inget tillstånd

Demonstrationen saknade tillstånd och aktionen kan få ett rättsligt efterspel för de 10-15 individer som uppges ha deltagit.

En anmälan om brott mot ordningslagen kommer att upprättas då inget tillstånd för allmän sammankomst är sökt, meddelar Stockholmspolisen.

Andra demonstrationen på kort tid

Det var andra gången den här veckan som stockholmstrafiken blockerades av demonstranter, uppger Dagens Nyheter.

I måndags limmade ett antal personer fast sig på Centralbron i centrala Stockholm och blockerade en av körbanorna.

Arkivfoto: Polisen Norrmalm FB

Text: Redaktionen


Swedbank ändrar sig – helt nytt räntebesked till hushållen

2023 11 28

Swedbank tror inte på Riksbankens prognos.

När riksbankschefen Erik Thedéen i torsdags meddelade att styrräntan lämnades oförändrad varnade han för höjningar längre fram.

En felaktig prognos, enligt storbanken.

– Riksbanken signalerar att det finns risk för ytterligare en höjning längre fram men vi bedömer att det inte blir aktuellt, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande på måndagen.

Ändrar sig

Andreas Wallström pekar på att inflationen tydligt är på väg ned, att arbetslösheten stiger och att ekonomin har stagnerat.

– Vi räknar med att Fed och ECB inleder sänkningar under andra kvartalet 2024 och att Riksbanken följer efter och sänker räntan lagom till midsommar, säger han.

Riksbankens besked att lämna styrräntan orörd får dock nu nya följder för Swedbanks och dess bolånetagare.

Storbanken har räknat med att myndigheten skulle höja räntan med 25 punkter.

När det nu inte skedde gör Swedbank en helvändning – och justerar hela sin prognos till ett mer positivt besked för hushållen.

– Vi reviderar ned våra prognoser på långräntor men räknar dock med en viss rekyl uppåt i närtid efter den stora nedgången i november.

Bundna och rörliga räntor

Det är i synnerhet de bundna bolåneräntorna som omfattas av Swedbanks nya besked.

En stabil kurva i den absoluta närtiden följt av en sänkning senare under prognosperioden under våren är alltså att vänta.

När det gäller de rörliga räntorna dröjer det lite till.

– De rörliga bolåneräntorna väntas ha toppat på omkring 4,8 procent, men börjar sjunka mer tydligt först från andra halvåret 2024 i samband med Riksbankens räntesänkningar, säger Andreas Wallström.

"Kommer behöva sänka"

Swedbank är alltså, till skillnad från Riksbanken själva, övertygade om en räntesänkning efter midsommar.

Erik Thedéen hävdar dock bestämt att det inte lär ske förrän 2025.

– Enligt våra prognoser kommer inflationen vara nära målet redan i maj nästa år och det innebär att Riksbanken då, med samma argumentation som man hade i torsdags, kommer behöva sänka räntan redan i juni, sade Swedbanks chefsekonom Mattias Persson till SVT i fredags.

Foto: M. Lis

Text. Redaktionen


Högriskområde i sju län – EU har varnat husdjursägare

2023 11 28

Från och med måndag 27 november klassas kommuner i hela sju svenska län som högriskområde.

Det bekräftar Jordbruksverket idag.

Beslutet är fattat med anledning av att länen i fråga är särskilt utsatta för fågelinfluensa – och nu gäller särskilda regler i berörda områden.

"Håll hunden kopplad säger jag"

I första hand påverkar beslutet fåglar i fångenskap.

Alla kommersiella besättningar med fjäderfän måste hålla sina fåglar inomhus.

Hobbyfåglar måste förvaras inhägnade för att skyddas mot direkt eller indirekt kontakt med vilda fåglar.

Jordbruksverkets beslut kommer efter att EU tidigare under året uppmanat husdjursägare i Sverige att hålla sina djur inomhus – eller koppla dem när man går ut.

En minst lika kraftig varning kom från Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vi Uppsala universitet, efter att viruset börjat smitta däggdjur.

– Håll hunden kopplad säger jag rakt upp och ned. Ta in katterna. För katter och hundar kan drabbas av det här viruset och speciellt om de stöter på döda eller halvdöda fåglar och biter i dem, framhöll han till TV4.

– Det finns rapporter om både hundar och katter som smittats.

Ökar i flera länder

Utbrott av fågelinfluensa ökar nu i flera europeiska länder, enligt Jordbruksverket.

Vilka kommuner som nu klassas som högriskområden är baserat på historisk data som visar var i landet som smittspridningen generellt är högre.

 Vi gör det här som en ytterligare förebyggande åtgärd för att skydda tamfåglar från smittan. Viruset överlever extra bra nu när temperaturen sjunker och vilda fåglar som utgör en reservoar för fågelinfluensaviruset rör sig över landet vilket ökar risken, säger Kristina Fontel, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Berörda län och kommuner

Följande län och kommuner berörs av högriskområdet. Utöver förvaring gäller även särskilda regler för försäljning av ägg, kött och andra produkter.

- Blekinge län - Samtliga kommuner

- Gotlands län - Gotlands kommun

- Hallands län - Kommunerna: Falkenberg, Halmstad, Kungsbacka, Varberg och Laholm

- Kalmar län - Kommunerna: Kalmar, Mörbylånga, Borgholm, Mönsterås, Torsås, Oskarshamn och Västervik.

- Skåne län - Samtliga kommuner

- Västra Götalands län - Kommunerna: Essunga, Färgelanda, Grästorp, Götene, Hjo, Lidköping, Mariestad, Mellerud, Skara, Skövde, Tidaholm, Töreboda, Vara, Vårgårda och Vänersborg.

- Östergötlands län - Kommunerna: Mjölby, Vadstena, Ödeshög, Linköping, Motala och Norrköping.

LÄS MER: Fågelinfluensan sprider sig – här är symtomen hos husdjur

Foto: J. Street

Text: Redaktionen