Klassisk maträtt kan rusa i pris – grönt ljus från regeringen
2024 11 06
Priserna på en av de mest klassiska matvarorna i Sverige är på väg att skjuta i höjden.
Den varningen kommer från Peter Ronelöv Olsson, ordförande i Sveriges fiskares producentorganisation.
Han talar om regeringens klartecken för en vindkraftpark på västkusten som enligt talespersonen riskerar att slå hårt mot det svenska räkfisket, rapporterar GP.
Konsekvensen blir dyrare priser på räkor i butik, menar Peter Ronelöv Olsson.
– Om vi reducerar mängden räka kan priserna bara gå åt ett enda håll. Det blir dyrt för konsumenterna, om de ens kan köpa riktiga kvalitetsräkor, säger han till tidningen.
Farhågan: Halverar svenska räkfisket
Peter Ronelöv Olsson är mycket kritisk till vindkraftverket som ska byggas i havet utanför Stenungsund.
Han framhåller att 50 procent av det svenska räkfisket skulle kunna försvinna när planerna blir verklighet.
Enligt regeringen kommer vindkraftparken, som går under namnet Poseidon, att skapa förutsättningar för en ökad fossilfri elproduktion.
"Mycket efterlängtat"
Det är även ett unikt projekt i form av den första planerade vindkraftsparken i Sverige som byggs med flytande vindkraftverk, vilket öppnar för ytterligare havsvindparker på större havsdjup vad som tidigare varit möjligt.
– Poseidon kommer att kunna leverera upp till 5,5 TWh per år inom elprisområde 3, vilket jag vet är mycket efterlängtat av näringslivet i västra Sverige, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) i ett uttalande.
"Förstår man vad man gör?"
Regeringen menar vidare att beslutet är “förenat med särskilda villkor för att tillräcklig hänsyn ska tas till flera viktiga samhällsaspekter”, bland annat djurlivet.
– Projektet måste också ta hänsyn till yrkesfiske, beredskaps- och räddningsplan samt åtgärder för säkerhet, återvinning och avveckling av parken, framhåller regeringen i ett uttalande.
Peter Ronelöv Olsson håller dock inte med.
– Jag undrar om man förstår vad man gör, säger han.
Även experten Staffan Waldo, utredare på Agrifood vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, menar att man kan behöva “fylla upp gapet” med utländsk räka och havskräfta när tillgången till svenskproducerad fisk minskar.
Foto: Ica-gruppen resp Ninni Andersson Regeringskansliet
Text: Redaktionen