Klass 1-varning för regn i sex regioner

2021 09 29

Nu utökas SMHI:s vädervarning med risk för kraftiga regnmängder till ytterligare en rad landskap i dag torsdag och i morgon fredag.

SMHI utfärdar en klass 1-varning för stora regnmängder på minst 35 millimeter och upp till 60 millimeter regn inom 12 timmar. I varningen ingår risk för stora vattensamlingar, överfyllda dagvattenledningar och översvämmade källare. Hela eller delar av följande landskap drabbas:

🔺 Småland

🔺 Halland

🔺 Bohuslän

🔺 Västergötland

🔺 Dalsland

🔺 Dalarna

🔺 Hälsingland

🔺 Medelpad

🔺 Ångermanland

🔺 Härjedalen

🔺 Jämtland

Vägar kan svämmas över

– I och med att det är risk för översvämmade källare så är det bra att flytta på saker i källare som man är rädd om. Även vägar kan bli översvämmade, säger Emelie Karlson, meteorolog vid SMHI, till SR.

För de som vet med sig att de bor på platser som lätt drabbas av översvämning finns det saker att göra för att skydda sig på sikt rapporterar SR.

Använd sandsäckar

– Titta på dina försäkringar och du kan också faktiskt titta på hur din tomt ser ut och åtgärda det. Och det finns oftast sandsäckar att låna hos kommunerna också, säger Mette Lindal Olsson, enhetschef vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, till Sveriges Radio.

Bra för torkan och brandrisken

Skåne, Småland och Södermanland hör till de områden som redan drabbats av kraftiga skyfall i samband med att ett rejält väderomslag dragit in över Sverige. De höga temperaturerna på 25 - 30 grader och sol som många vant sig vid under sommaren har ersatts med 18 - 19 grader och hög risk för regn. Stora delar av landet är dock i behov av regn med tanke på torkan och brandrisken. Dessutom är det toppen för alla svampplockare!

[yop_poll id="433"]