Kinesisk delegation stoppad av Sverige

2023 09 01

En kinesisk delegation har stoppats från ett besök i Sverige.

Delegationen med flera kinesiska myndighetspersoner försökte genom en svensk kontakt boka ett studiebesök i svenska bergrum.

Besöket var planerat till nästa vecka. Delegationen planerade bland annat att besöka Kungliga bibliotekets underjordiska rum.

Men delegationen stoppas.  

Flera myndigheter har sagt nej.

Planerna var dock mycket långt gångna. Besöket har stoppats i sista stund, rapporterar SR Ekot.

Flera aktörer – hänvisar till Säpo

Region Stockholm är en av flera aktörer som sagt nej till den kinesiska delegationen.

– Det skedde med en uttrycklig hänvisning till att Säpo konstaterat att Kina bedriver underrättelseverksamhet i Sverige, uppger SR.

Ville besöka internetleverantör

Det är inte bara myndigheter som stoppat de kinesiska studiebesöken.

Internetleverantören Bahnhof har avvisat en grupp från Hong Kong som ville besöka företagets säkerhetsklassade datahall.

Företaget kontaktades av en svensk konsult inom bergteknik som framförde gruppens förfrågan.

– Efter några följdfrågor visade det sig att den kinesiska  ”gruppen” var en 21 man stor delegation  regeringstjänstemän från en rad hongkongesiska, det vill säga kinesiska, departement. Däribland ”Office of the Government Chief Information Officer (HKSAR)”, uppger Bahnhof i ett pressmeddelande.

Den kinesiska delegationen ville även besöka Stockholms tunnelbanesystem.

Kontaktat Säpo

Bahnhof har kontaktat Säkerhetspolisen efter att man avböjt den kinesiska förfrågan från den svenska konsulten. 

– Att representanter för en totalitär diktatur vill inspektera vårt datacenter hör till ovanligheterna. Vi tackade naturligtvis nej till besöket av säkerhetsmässiga skäl, och med hänsyn till det rådande omvärldsläget. Vi har också kontaktat Säkerhetspolisen och bistått med listan på samtliga 21 personer i delegationen, skriver internetleverantören och tillägger:

– Vi tvivlar inte på att konsulten agerar i god tro, men när det gäller Kina får man helt enkelt inte vara godtrogen. Vi vill därför rikta oss till alla konsulter, forskare, frivilliga och föreningsstyrelser – det är bra att ni är engagerade! Men var inte naiva.

Foto: A. Luengo

Text: Redaktionen