JUST NU: Kina rasar mot USA

2023 02 06

Kina anklagar USA för "urskillningslös användning av militärt våld" och för att ”eskalera spänningarna” mellan stormakterna.

Uttalandena kommer från den kinesiska utrikesministern Xie Feng och landets utrikesdepartement.

Ministern har lämnat in ett officiellt klagomål till USA:s ambassad i Peking efter att USA skjutit ner en mystisk kinesisk ballong som svävade över det amerikanska fastlandet i helgen.

Pentagon har beskrivit ballongen som ett övervakningsflygplan som kan manövreras.

Försvarsdepartementet befarar att ballongen har avvänts för att hämta in känslig information om USA. Ballongen uppges bland annat ha flugit över amerikanska militäranläggningar i Montana där kärnvapen finns utplacerade.

– En tydlig överträdelse av USA:s suveränitet, konstaterade USA:s utrikesminister Antony Blinken i lördags.

Kina hävdar att det rör sig om en väderballong som blåst ur kurs.

Kinesisk ilska

Ett amerikanskt stridsflygplan sköt ner den misstänkta spionballongen i lördags.

En aktion som får utrikesminister Xie Feng att gå i taket.

– Det finns tydlig fakta. Men USA har vägrat att lyssna och använder istället våld mot ett civilt luftskepp som var på väg att lämna amerikanskt luftrum. Det är en överträdelse som bryter mot andan i internationell rätt och internationell praxis, säger han enligt The Guardian.

Vidare anklagar Feng Washington för att utfärdat ett ”allvarligt slag” mot försöken att stabilisera relationen mellan stormakterna.

– Kina motsätter sig detta resolut och protesterar starkt mot det som inträffat. Vi uppmanar USA att avstå från att vidta ytterligare åtgärder som skadar Kinas intressen och eskalerar spänningarna, framhåller utrikesministern.

Det kinesiska utrikesdepartementet skriver i ett uttalande att nedskjutningen har testat ”USA:s uppriktighet när det gäller att stabilisera och förbättra relationerna mellan Kina och USA”.

– USA överdrev och förstorade incidenten medvetet. De använd till och med militärt våld och gick till attack. Det är oacceptabelt och oansvarigt, framhåller departementets talesperson Mao Ning.

Dyker efter vrakdelar

På måndagen inledde amerikanska dykare ett sökuppdrag efter ballongens delar.

Den kinesiska jätteballongen sköts ner ovanför Atlanten.

– Vi strävar efter att återvinna allt skräp och allt material som har ett underrättelsevärde, säger en amerikansk tjänsteman.

Ballongkontroversen inträffar mitt under en frostig period mellan USA och Kina.

Stormakterna är oense om ett antal frågor. Bland annat frågor gällande Taiwan, handel, Ryssland och mänskliga rättigheter.

Händelsen har fått den amerikanska utrikesministern Antony Blinken att skjuta upp sitt planerade besök i Peking.

Foto: B. Matangelo resp J. Hoehne

Text: Redaktionen