Kidnappningshot mot premiärministern

2021 09 29

Nederländsk polis har nu ökat bevakning runt landets premiärminister Mark Rutte.

Han tros vara målet för ett kidnappningsförsök eller en attack av kriminella drognätverk rapporterar nederländsk media enligt AFP.

Cyklar utan vakter

Rutte – som är en av de mer erfarna EU-regeringscheferna och ställde upp i valet i mars i år för en fjärde mandatperiod varpå hans liberalkonservativa parti VVD ökade och nu befinner sig i nya regeringssamtal – är känd för att cykla runt utan säkerhetsvakter i Haag där landets regering sitter.

Skuggad av maffian

Efter mordet på en känd journalist gick Rutte ut och utlovade hårdare tag mot brottsligheten och landets ledande tidning Telegraaf uppger nu att han skuggats av marockanska maffians kriminella drognätverk Mocro Mafia.

– Jag är inte i ett läge dar jag kan kommentera. Vi uttalar oss aldrig om säkerhetsfrågor, meddelar Ruttes talesperson till AFP.

Mystiska personer

Telegraaf uppger att mystiska personer med kopplingar till Mocro Mafia setts i Ruttes närhet flera gånger. Dylika personer var inblandade i mordet på kriminalreportern Peter R. de Vries i juli.

– Detta är så oroande för säkerhetstjänsten att man nu ökar säkerheten, rapporterar Telegraaf.

Specialtränad polis från Nederländernas Kungliga och Diplomatiska Säkerhetstjänst ska nu ge Rutte både visuellt och dolt skydd.

ANALYS

Som premiärminister eller statsminister är man inte säker i Europa 2021 och det har vi tyvärr flera bevis på i modern tid, inte minst i Sverige. Man får inte vara naiv – säkerhetsvakter behövs dygnet runt och det är förvånansvärt att Nederländernas regering inte uppmärksammat detta tidigare. Bra att det nu sker.

Foto: Mark Rutte, FB resp. Instagram

[yop_poll id="679"]