Kebaben kan förändras i hela Sverige
2024 04 29
Kebaben kan förändras i hela Europa, inklusive Sverige.
Anledningen till det är att Turkiet, som påstås ha uppfunnit kebaben, har ansökt om skyddad status för den populära dönerkebaben (det som i Sverige kallas för kebab).
Landet har skickat in en ansökan till EU, rapporterar Euronews.
Om ansökan beviljas innebär det att maträtten kommer få samma skyddsstatus som napolitansk pizza, spansk serranoskinka och fransk champagne.
Det kommer även resultera i speciella riktlinjer för hur kebaben ska se ut och tillagas.
– Man har ansökt om att det ska finnas väldigt specifika regler för hur tunna de här köttskivorna får vara, vad köttet ska bestå av och att det ska finnas en viss standard.
Det säger SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén till tv-kanalen.
Korrespondenten konstaterar att Turkiets plan kan få stor påverkan på kebabscenen i Europa, inklusive Sverige. Om ansökan beviljas kan kebaben förändras runt om i hela Europa, eftersom restauranger tvingas leva upp till de nya kraven.
Väcker grekisk ilska
Turkiets ansökan förväntas stöta på motstånd från andra sidan av Egeiska havet. Grekland hävdar att kebaben inte härstammar från Turkiet, utan är en grekisk uppfinning. Ett påstående som den turkiska sidan inte delar.
– Det påstås att Grekland var det första landet i Europa där "döner" introducerades under ett folkutbyte mellan Turkiet och Grekland 1922. I Grekland har det fått namnet "gyro", står det i ansökan som Turkiet skickat in till EU.
Ansökan kommer att behandlas i tre månader. Under tidsperioden har andra länder möjlighet att komma med invändningar, rapporterar Euronews.
Fakta: Så kom dönerkebaben till Europa
- Dönerkebaben spreds med turkiska immigranter till Västtyskland och Västberlin under 1970-talet och blev senare en av de mest populära måltiderna i de olika gatuköken.
- Hur dönerkebaben kom till Tyskland är det delade meningar om. En tes är att en man vid namn Mehmet Aygün skapade den tyska/europeiska varianten av den turkiska kebaben.
- Mehmet kom från Turkiet till Västtyskland 1971 och tros då ha spridit denna dönerkebab vidare. Därefter spreds dönerkebaben vidare från Västtyskland till Västeuropa.
Källa: Kebabfabriken.se
Foto: A. Mils
Text: Redaktionen