JUST NU: KD-profil lämnar sitt uppdrag i protest mot Ebba Busch

2022 03 24

Lars Adaktusson (KD) lämnar sitt uppdrag i partiet i en direkt protest mot partiledare Ebba Busch.

Det rapporterar TV4 Nyheterna. Anledningen uppges vara att Adaktusson är mycket missnöjd med situationen i partiet och anser att partiledaren Ebba Busch ägnar sig åt härskartekniker.

Känner sig motarbetad

Kristdemokraterna utrikespolitiska talesperson uppges känna sig starkt motarbetad av partiledningen.

Beskedet om att Adaktusson inte bjöds in till de säkerhetspolitiska överläggningarna blev avgörande för KD-profilens plötsliga besked, enligt TV4.

Kritiserat partiledaren

Lars Adaktusson har tidigare kritiserat KD:s partiledare Ebba Busch för hennes omtvistade husaffär med Esbjörn Bolin. 

– Att låta en process gå så långt, med de konsekvenser det fått, är inte rimligt. Det har tagit fokus från partiets arbete och viktiga politiska frågor. Även om det på ett personligt plan är en viktig fråga för Ebba finns det en gräns där partiets bästa måste vägra tyngre, sade han i en intervju i tidningen Dagen i början av juli.

Bakgrund inom journalistiken

Lars Adaktusson har en bakgrund som nyhetsjournalist. 2011 lämnade han branschen och 2013 blev han medlem i KD samtidigt som han offentliggjorde sin kandidatur i valet till Europaparlamentet.

Ledamot i Europaparlamentet

Adaktusson var Kristdemokraternas ledamot i Europaparlamentet mellan 2014 och 2018. I valet 2018 valdes han in i riksdagen.

Han skapade även uppmärksamhet när han gick till angrepp mot SD i oktober.

– Ett parti i behov av att göra upp med sitt förflutna och en ”svans” som i sociala medier förgiftar varje försök till respektfull dialog, sade Adaktusson när han då gick ut och markerade att KD inte bör närma sig SD för mycket.

Avvisade SD

Adaktusson ansåg att det är rätt att KD förhandlar med alla partier inklusive SD men sågade tanken på att KD och SD kan ingå i ett nytt högerblock. Den idén måste avvisas framhöll  Adaktusson.

Han lyfte fram flera sakpolitiska områden där han avvisade SD:s inställning.

– I praktisk politik går det inte att bortse från SD:s krav på kraftigt minskat bistånd till den fattiga delen av världen och stopp för all asylinvandring. Inte heller går att bortse från att SD ända sedan tillblivelsen verkat för att undergräva och försvaga EU, framhävde Adaktusson i SvD.

Foto: Kristdemokraterna 

Text: Redaktionen