KD-kommunalråd oroas över partiets varma relation till SD

2021 09 01

Flera KD-toppar ute i landet oroas över KD:s relationer till SD.

Efter att KD:s utrikespolitiska talesperson Lars Adaktusson gått ut och uttryckt sin oro över partiets nya relation till SD går nu flera KD-toppar på lokala nivå ut med sin oro.

KD:s värderingar

– Vi måste vara tydligare med att det finns djupa skiljelinjer mellan KD och SD. Jag tycker det är bra att Adaktusson lyfter fram att det finns stora skillnader. Om vi blir tvungna att kompromissa med de centrala kristdemokratiska värderingarna är det inte aktuellt att ta stöd av SD, säger KD:s kommunalråd i Huddinge Karl Henriksson till Aftonbladet.

Värnamobas håller med

KD:s kommunfullmäktigeordförande i Värnamo, Camilla Rinaldo Miller, håller med.

– Stöd innebär att de ska vara en aktiv del av regeringen och det kan jag inte se, säger hon, till tidningen.

Lars Adaktusson själv poängterar att han fått många reaktioner på sitt uttalande i SvD nyligen.

Växande oro

– Av döma av alla de reaktioner jag får från personer i partiet finns en växande oro över det som sker, säger Adaktusson till Aftonbladet.

Det var i slutet av förra veckan som Lars Adaktusson gick ut i SvD med sin kritik.

Adaktusson orolig

– Samtidigt är fördjupat och förtroligt samarbete långt ifrån självklart med ett parti i behov av att göra upp med sitt förflutna och en ”svans” som i sociala medier förgiftar varje försök till respektfull dialog, betonade Adaktusson och avvisade tanken om KD och SD i ett nytt högerblock.

–Dels därför att kristdemokratins idémässiga grund i människovärde och humanitet inte är kompatibel med snäv nationalism, framhöll Adaktusson.

ANALYS

KD:s tapp i opinionen jämfört med toppnoteringen nära 13 % våren 2019 har sannolikt större koppling till turerna kring abortfrågan och KD:s tidigare ja till anhöriginvandring än  vad tappet har koppling till KD:s nya och varmare relation till SD. Detta påvisas av när i tiden KD tappade i opinionsmätningarna.  

Socialliberala falangen

Samtidigt är SD-relationen ett större minus för partiets mer socialliberala falang än för den konservativare falangen och den socialliberala falangen är stark på flera håll lokalt och regionalt vilket återspeglas av kommunalrådens oro ovan. Min bedömning är emellertid att partiledningen har ett mycket starkt stöd internt både på riksnivå och lokalt för sin nya och varmare relation med SD.

Foto: Lars Adaktusson, FB

[yop_poll id="549"]