Katastrofscener i svenskparadis – flera döda

2023 12 27

Turistmagneten Thailand skakas av våldsamma väderförhållanden i flera av landets regioner.

Varje år flockas hundratusentals svenskar till det soliga landet i Sydostasien.

Men i de södra delarna av Thailand kommer nu rapporter om extrema oväder och idag på onsdagen bekräftar lokala myndigheter att minst sex personer har omkommit till följd av översvämningar, rapporterar The Strait Times.

Sedan 22 december har enorma mängder regn fallit i södra delen av landet, och bilder från lokala medier visar panikslagna invånare som flytt upp på taken efter att gatorna hamnat under vad som beskrivs som en “lerig syndaflod".

På vissa håll står vattnet så högt som tre meter.

– Vi är också vaksamma på sjukdomar och hälsorisker i samband med översvämningar, säger Thailands folkhälsominister Cholnan Srikaew.

Letar dödsoffer

Över 70 000 hem uppges ha blivit drabbade av de stora översvämningarna. Framför allt är det provinserna Satun, Songkhla, Pattani, Yala och Narathiwat som är i farozonen.

Regionerna tillhör, trots sina kritvita stränder och det kristallklara vatten, inte de mest attraktiva områdena för turister, i synnerhet på grund av det osäkra säkerhetsläget.

Sjukdomar som uppstår i samband med översvämningarna riskerar dock att sprida sig även till andra och mer välbesökta provinser i Thailand.

Hjälpteam har under natten arbetat hårt med att dela ut förnödenheter till invånarna, samtidigt som man går från byggnad till byggnad för att leta efter skadade människor eller dödsoffer.

– Vi är fullt beredda att ge hjälp till de drabbade människorna, särskilt kroniska patienter och sängliggande individer, för att säkerställa kontinuerlig medicinsk behandling, säger Cholnan Srikaew.

Barn bland omkomna

Enligt Thailands folkhälsodepartement har tolv sjukvårdsinrättningar i provinserna Narathiwat och Yala drabbats av de extrema vattennivåerna. Tio av dem har stängts, och istället har akutmedicinska folkhälsocentraler etablerats i de två provinserna.

Bland de hittills konstaterade dödsfallen finns en 89-årig kvinna och ett litet barn och det finns rapporter om saknade personer.

Under onsdagen har vattennivåerna äntligen sjunkit något och en del järnvägstjänster har återupptagits efter att ha varit stängt flera dagar.

De thailändska myndigheterna fortsätter nu att övervaka skadekonsekvenserna noga, även gällande psykisk hälsa och posttraumatisk stress som följd av katastrofen.

Inga uppgifter om svenskar

Enligt svenska UD besöks Thailand av drygt 320 000 svenska turister under ett normalt år. 

Under fjolåret var huvudstaden Bangkok exempelvis det tredje mest populära resmålet hos resebolaget Ticket.

– Vi på Ticket har verkligen märkt av det ökade resandet igen, sade Sofia Eddelid, PR- och kommunikationsansvarig på företaget, i ett pressmeddelande förra året.

Det finns i skrivande stund ingen känd information om svenskar befinner sig i de utsatta områdena. UD avråder från resor till de berörda provinserna med undantag för Satun.

Foto: Myra Pro

Text: Redaktionen


Turistparadis helt förstört – “vanligtvis Sveriges vackraste”

2024 02 16

Notan för skadorna på ett av Sveriges mest populära turistmål landar på över 70 miljoner kronor.

Den av många så älskade och uppskattade turistorten har drabbats av förödande problem.

Knäbäckshusens strand, nära Stenshuvuds nationalpark på skånska Österlen, lockar mängder med besökare från hela Sverige och stora delar av Europa.

Bara till Simrishamns kommun kommer det en miljon besökare varje år.

Men efter höstens och vinterns kraftiga stormar är paradisstranden nästan på gränsen till att vara bortom räddning – åtminstone under hela 2024.

– Vanligtvis är det absolut Sveriges vackraste strand. Men i år tar den inte den titeln, säger Carl-Göran Svensson (C), ordförande i samhällsplaneringsnämnden i Simrishamns kommun, till Dagens Nyheter.

Vädjar till staten

Det finns idag inga regler som hjälper Sveriges kommuner och regioner, SKR, att få bidrag för att kunna reparera skador orsakade av klimatet.

Sådana bidrag går dock att söka hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, men det räcker inte.

Nu vädjar myndigheten till staten om mer hjälp.

– Sverige har 290 kommuner. Då förstår man hur lite pengar det är om man ser till de jättestora insatser som behöver göras och det är dessutom komplicerat att söka dem, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR, till DN.

Stänger hela 2024

Hamnar, vägar och erosionsskydd måste lagas i Knäbäckshusen.

I Simrishamns kommun är politikerna inte överens om hur kostnaderna ska betalas – som kommer att kräva nya prioriteringar för att få fram pengar.

Klart sedan tidigare är att stranden kommer att hålla stängt under hela 2024, och Simrishamns kommun uppmanar allmänheten att respektera avstängningen.

– Det är riskabelt att vistas i området vid Knäbäckshusen eftersom träd kan falla längs strandlinjen, framhöll kommunen i slutet av januari.

– Vi ber medborgare och besökare att inte beträda slänten så att naturen får möjlighet att återhämta sig

Kommunen: Håll er borta

Simrishamns kommun understryker att man inte vill ha någon hjälp av privatpersoner som praktiskt vill bidra till att påskynda öppnandet av stranden.

– Då slänten fortsätter att rasa finns det inte en praktisk lösning för trappan i dagsläget. Det bästa sättet du kan hjälpa till på just nu är att undvika att beträda slänten. Genom att göra det ger du växtligheten en chans att återetablera sig, vilket bidrar till att stabilisera området.

LÄS MER: Jättepopulärt turistmål stänger hela 2024

Foto: T. Salas

Text: Redaktionen


E20 avstängd

2024 02 17

En olycka har skett på E20 och vägen har stängts av.

Det är mellan Strängnäs och Eskilstuna som en trafikolycka har inträffat tidigt på lördagsmorgonen.

Fyra bilar ska vara inblandade i olyckan och E20 är nu avstängd i riktning mot Eskilstuna.

Räddningstjänsten är just nu på plats och arbetar med situationen.

Det rapporterar P4 Sörmland.

En omkörning

Enligt räddningstjänstens uppgifter så ska det vara i samband med en omkörning i “väldigt hög hastighet” som olyckan har inträffat.

En av bilarna ska då ha kört in i mitträcket och flera andra bilar blev därefter inblandade.

Det är oklart om det finns några skadade personer och i sådana fall hur allvarligt skadeläget är.

Ingen prognos

Det finns i nuläget ingen prognos för när vägen kan komma att öppnas upp igen.

Räddningstjänsten fortsätter med sitt arbete och vägen kommer att vara avstängd under den tiden.

Det finns inga uppgifter om hur trafikläget är vid platsen.

Olycka i Skåne

Samtidigt har en allvarlig trafikolycka inträffat i Skåne.

Det är i Alnarp utanför Malmö som en person har skadats allvarligt efter att ha krockat in i ett träd.

– Vi fick in samtalet via bilens ecall-system som själv ringde om olyckan, säger ledningsoperatör Rickard Nilsson till Sydsvenskan.

“Kraftig kollision”

Bilen ska ha voltat efter att ha kört in i trädet och räddningstjänsten fick klippa föraren ur fordonet efter händelsen.

– Det har varit en kraftig kollision där en bil krockat in i ett träd och sen voltat. En person är allvarligt skadad och är kvar i bilen, sade Nilsson tidigare.

Personen har nu förts till sjukhus med ambulans och vårdas med allvarliga skador.

Under natten har flera personer även stoppats av polisen misstänkta för rattfylleri, i bland annat Stockholm.

Även i Bålsta har en person stoppats.

– En patrull stoppade ett fordon för kontroll på Stockholmsvägen i Bålsta. Föraren, en man i 35-årsåldern, lämnade ett utandningsprov på plats som påvisade påverkan av alkohol, framhåller polisen via sin webbsida.

Foto: Melvin

Text: Redaktionen