JUST NU: Kärnvapenlandets flört med Ryssland

2022 04 01

Trots invasionskriget mot Ukraina tror sig ryska utrikesministern Sergej Lavrov ha hittat en lojal vän i Indien.

– Nuförtiden vill våra västerländska kollegor reducera alla meningsfulla internationella frågor till krisen i Ukraina, säger Lavrov enligt BBC efter att ha rest till Delhi för att träffa Indiens utrikesminister Subrahmanyam Jaishankar.

Inga fördömanden

Till skillnad från den absoluta merparten av världens länder är Indien, tillsammans med Kina, det enda stora landet som inte har svarat på Rysslands anfallskrig mot Ukraina med starka fördömanden och historiskt tuffa sanktioner mot Putins regim.

“Vi är vänner”

Den ryska utrikesministern talade på fredagen om en vänskap mellan de båda kärnvapennationerna och spädde på myten av invasionen som en "specialoperation".

– Vi är vänner och uppskattar att Indien ser på fakta från ett helhetsperspektiv och inte bara på ett ensidigt sätt, säger Lavrov.

Stor press från väst

Indien har av tradition generellt förhållit sig alliansfritt när det kommer till internationell politik.

Västländerna har satt stor press på Indien att fördöma invasionen och ansluta sig till sanktionerna. Inte minst från amerikanska och brittiska myndigheter, uppger Reuters.

Köper vapen från diktaturen

Trots uppmaningarna fortsätter Indien att förhålla sig neutralt till den blodiga invasionen, och har dessutom en lång historia av att köpa vapen från diktaturen Ryssland. Jaishankar påtalar att kriget måste lösas på fredlig väg, men kritiken mot Ryssland uteblir.

– Olikheter och tvister bör lösas genom diplomati och genom respekt för internationell rätt, FN-stadga och staters suveränitet och territoriella integritet, säger den indiska utrikesministern, säger han.

Miljontals fat olja

Sedan Ryssland invaderade Ukraina har Indien köpt miljontals fat råolja från Putin. Indiens finansminister Nirmala Sitharaman säger att det inte blir något stopp på affärerna framöver.

– Jag sätter mitt lands nationella intressen först och jag sätter min energisäkerhet först. Varför skulle jag inte köpa det? Jag behöver det för mitt folk, säger Sitharaman till CNBC-TV18 enligt Reuters.

Världshistoriska sanktioner

Storbritanniens utrikesminister Liz Truss har kommenterat Indiens beslut att fortsätta köpa rysk olja med att hon respekterar hållningen, men uppmanade “likasinnade nationer” att samarbeta när det gäller frågor om försvar, handel och energi och livsmedel. 

Omvärlden har sedan invasionen Ukraina instiftat historiskt hårda sanktioner och Ryssland står i övrigt i princip isolerade från världens länder.

Foto: President of Russia

Text: Redaktionen