Kärnkraftsjätte ger besked – dåliga nyheter för regeringen

2022 11 10

För bara ett par veckor sedan kom indikationer från Barsebäck Kraft att en kärnkraftsetablering var möjlig i Sverige. Nu dementerar tyska moderbolaget Uniper uppgifterna. Energibolaget kommer inte satsa på ny kärnkraft. 

I slutet av oktober uttryckte energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) sin stora glädje över den tyska kärnkraftsjätten Unipers svenska dotterbolag Barsebäck Krafts utspel att man skulle kunna tänka sig att bygga ett nytt kärnkraftverk i Barsebäck.

Tydlig dementi

Nu kommer en för den svenska regeringen så neslig, kraftfull och mycket tydlig dementi från energibolagets tyska talesperson, George Oppermann, att så inte är fallet:

– Nej, nej, nej, nej, nej, utbrister han för SR Ekot.

Och tillägger:

– Varken direkt eller indirekt, säger han och syftar på att det inte är aktuellt vare sig för moderbolaget själv eller något av deras dotterbolag.

Ett missförstånd

Grunden till nyheten som gladde Ebba Busch och hennes regeringskolleger var en kommentar från Åsa Carlsson, vd för Unipers svenska dotterbolag Barsebäck Kraft, i oktober.

I ett uttalande i SVT:s Agenda yttrade hon en öppning kring att man eventuellt skulle komma att etablera en energipark, varav kärnkraft skulle kunna vara en del.

Enligt den tyske talespersonen bygger det hela på ett missförstånd. Det kan ha att göra med att den tyska regeringen tar över ägarskapet av Uniper från och med 2023.

SR har sökt företrädare för den tyska regeringen, men man avböjer att kommentera saken.

Inga byggplaner någonstans

Det är inte bara i Sverige som den tyska energijätten utesluter kärnkraftsbyggen.

– Vare sig i Sverige eller någon annanstans har Uniper några planer på att bygga ny kärnkraft, det är fakta, understryker Oppermann.

Svensk energipolitik är onekligen under lupp i dessa dagar. Beskedet från Uniper kommer nämligen dagen efter att kärnkraftsreaktorn Oskarshamn 3 för andra gången på kort tid kopplades bort.

Turbinstopp bakom avstängning

Enligt uppgifter till Expressen berodde stoppet på problem med en turbin.

–Jag kan inte gå in på detaljer. Felsökning pågår, framhöll Désirée Liljevall, kommunikationschef på Oskarshamns kärnkraftverk, för Expressen.

Oskarshamn 3 har en nettoeffekt på 1 400 megawatt och är Sveriges största kärnkraftsreaktor.

Anläggningen är avgörande för energiförsörjningen i södra Sverige.

Foto: Ninni Andersson Regereingskansliet resp Vattenfall Group

Text: Redaktionen