Kaos skakar Moderaterna i Kalmar – Toppkandidat lämnar partiet

2021 10 27

Inför valet 2022 kastar Moderaterna i Kalmar län ut båda toppkandidaterna och nu kommer ytterligare ett chockbesked – en av toppkandidaterna lämnar partiet i protest.

– Jag och min närmsta familj har varit Moderaterna trogna sedan generationer tillbaka och jag har personligen över 10 års ideellt engagemang, inleder Carl-Wiktor Svensson (M) ett meddelande till M i Kalmar län.

Kastas ut från listan

M:s nuvarande riksdagsledamot Jan R Andersson ställer inte upp för omval och nummer 2 och 3 på listan från 2018 – Västerviks oppositionsråd Harald Hjalmarsson (M) och Carl-Wiktor Svensson, känd som Glesbygdsmoderaten från Högsby – har kastats ut från nomineringsprocessen som fastställer riksdagslistan 2022.

Pinsamt och skandalöst

Enligt uppgifter till Smålands största dagstidning Barometern-OT ströks Carl-Wiktor Svensson vid nomineringsgruppens sista möte för att han är ensamstående småbarnspappa.

– Ja den enda motiveringen som jag har fått är att jag är småbarnsförälder, sa Carl-Wiktor Svensson. Det hela har skapat upprörda känslor i Kalmar län.

– Pinsamt och skandalöst, sa en källa till Barometern.

Ord står mot ord

Ordföranden i M:s nomineringsgrupp Carl Dahlin ville först inte prata om det hela men gick sedan ut och sa att orsaken var att Carl-Wiktor Svensson klargjort att han kommer vara begränsad att delta i riksdagens arbete.

Men Carl-Wiktor Svensson själv säger att han i flera månader varit mycket tydlig med nomineringskommittén om att han ordnat så att han kan jobba för fullt i riksdagen även om han är småbarnsförälder.

Oerhört besviken

Även Harald Hjalmarsson (M) tackade ja till att kandidera igen rapporterar Barometern-OT.

– Då blev jag uppringd av en tjänsteman i partiet, bara detta gör mig besviken, som kort meddelade, du står inte med på vår lista. Jag hade partiets fulla förtroende 2018. Jag har ju till och med arbetat som ersättare för Jan R Andersson i riksdagen. Det känns tyvärr som nomineringskommittén har en egen kandidat de gör allt för att lyfta fram. Så ska en nomineringsprocess inte bedrivas, det gör mig oerhört besviken, säger Hjalmarsson som av tjänstemannen fick höra att orsaken till petningen är en händelse för fem-sex år sedan.

Nu kommer nästa chock

Nu kommer nästa chock för Moderaterna i Kalmar län – Carl-Wiktor Svensson lämnar partiet.

– Härmed avsäger jag mig mitt Moderata medlemskap i Kalmar län. Jag och min närmsta familj har varit Moderaterna trogna sedan generationer tillbaka och jag har personligen över 10 års ideellt engagemang. En riksdagsledamot ska ha sin utgångspunkt i länet den representerar och vara närvarande lokalt utan att givetvis kompromissa mer än absolut nödvändigt med närvaroplikten. Som ett gott exempel vid intervjuerna nämnde jag Anders Åkesson (C), framför Carl-Wiktor Svensson (M).

Har fått nog

– När man trots den bakgrunden ifrågasätter både min intention, ambition och prestationsförmåga att försöka införliva denna pliktkänsla genom att underlåta mig och ombuden på stämman att låta mitt namn stå med på Moderaternas riksdagslista mot bakgrund av att jag är småbarnsförälder och dessutom osanningsenligt dementerar min kunskapsnivå avseende riksdagsämbetets närvaromässiga innebörd – får jag nog, säger Svensson (M).

Behandlas mer som produkter än människor

– Att enskilda företrädare i nomineringskommittén behandlar sina partikamrater mer som produkter än som människor, och att så få partiföreträdare står upp för mig offentligt i kombination med att jag sökt nomineringskommitténs ordförande i snart två dygn för att diskutera eventuella missförstånd - utan svar - har sammantaget gjort att det här beslutet kommer idag. Detta beslut har ingenting att göra med Moderaterna som parti. Mitt förtroende för Moderaterna är stort och orubbat. Det har heller ingenting med någon annan att göra på listan, tvärtom så önskar jag kandidaterna och partiet all lycka och att inte minst landsbygdsfrågorna ges utrymme trots min frånvaro i partiet, framför Carl-Wiktor ”Glesbygdsmoderaten” Svensson.

ANALYS

Nomineringskommittén för Moderaterna i Kalmar län riskerar nu att skada partiet kraftigt.

▪I stället för att låta alla toppkandidater som vill stå med på listan och därmed låta väljarna själva avgöra vilka kandidater som man vill kryssa så kastar man ut de två mest välprofilerade kandidaterna.

▪Man lämnar märkliga svar till båda kandidaterna – den ena får höra att han inte har tid trots att han själv säger att han har det. Den andra får höra att något som skedde före valet i september 2018 är orsaken – trots att Västerviksmoderaterna fick kunskap om saken och till och med röstade ja till att ha kvar Hjalmarsson som andranamn på listan i mars 2018.

▪Då både Svensson och Hjalmarsson är utkastade uppger Barometern att den avgående riksdagsledamotens sambo nu framstår som favorit till att ta över som ny riksdagsledamot och sannolikt är det detta som Hjalmarsson syftar på när han säger att ”det känns tyvärr som nomineringskommittén har en egen kandidat de gör allt för att lyfta fram. Så ska en nomineringsprocess inte bedrivas, det gör mig oerhört besviken”.

▪Detta ger ingen bra bild till väljarna inför valet 2022.

▪Som om inte allt detta vore nog gick även Moderaterna i Kalmar län ut med att länets hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist ingick bland de toppkandidater som nominerats till riksdagslistan. Men Rosenqvist själv blev tagen på sängen och framhöll att han inte hade tackat ja och hoppade därför av bara timmar efter beskedet.

▪Nomineringsgruppens hantering av riksdagslistan inger inte förtroende. 

Sammantaget har Moderaterna i Kalmar läns nomineringsprocess förvandlats till pajkastning, anklagelser om svek och lögner inför öppen ridå. Det är sämsta möjliga utfall av nomineringsprocessen som med hög sannolik kan skada partiet i valet 2022.

Foto: Moderaterna i Kalmar län resp. Carl-Wiktor Svensson (M)


Flera smittade av allvarlig sjukdom – från vanligt föremål i trädgården

2024 05 23

Flera personer i södra Sverige har smittats av en ovanlig bakterie som tycks förekomma i vanligt trädgårdsmaterial.

Det är från Skåne de senaste larmen kommer.

Minst tre personer har under försommaren smittats av bakterien legionella efter att ha hanterat vanlig planteringsjord, rapporterar Sydsvenskan.

Alla smittade bor på olika platser i landskapet och samtliga har behövt uppsöka sjukhusvård.

– Vi ser toppen på isberget, de som kommer till sjukhus och får diagnosen. Då får man ofta en ganska allvarlig lunginflammation där man behöver vårdas inneliggande med riktad antibiotikabehandling, säger Marianne Alanko Blomé som är biträdande smittskyddsläkare på Region Skåne, till lokaltidningen.

Yngre och friska drabbas

Smittskyddsläkaren bekräftar att fallen inträffat på kort tid. Alla har haft någon form av jordkontakt.

Jord-legionella var länge helt okänt i Sverige. Under den varma sommaren 2018 skedde dock ett större utbrott med ett 30-tal bekräftade fall där de flesta var hemmahörande i Stockholm.

Totalt har Skåne haft tvåsiffriga antal fall under de senaste två åren.

Och även om det är relativt få som smittas höjer Smittskydd Skåne ett varningens  finger. Legionellatyperna slår nämligen annorlunda än andra varianter.

– När det gäller den vanliga legionellan är det ofta äldre eller personer med nedsatt immunförsvar som bli sjuka. Här ser vi en del yngre, väsentligen friska som drabbas, säger Marianne Alanko Blomé.

Vanligt i Australien

Bakterien kallas för “legionella longbeachae” och har inte kunnat spåras till någon specifik leverantör.

Att smittan numera sker just i Sverige är ovanligt, enligt Folkhälsomyndigheten. 

– I Australien och Nya Zeeland däremot är det relativt vanligt att legionellafall smittats vid trädgårdsarbete och jordhantering. Sommarens ökning av fall är unikt för Sverige och ses varken i Danmark, Norge eller Finland, kommenterade myndigheten i samband med utbrottet 2018.

Fyra rekommendationer

Även om risken för att insjukna bedöms som liten uppmanar Folkhälsomyndigheten att se över hur man hanterar jord eller kompostmaterial. Särskilt om man tillhör en sårbar grupp med nedsatt infektionsförsvar, nedsatt lungfunktion eller röker.

– Öppna jordpåsar utomhus eller i välventilerad miljö och undvik att andas in damm från jordpåsarna, framhåller Folkhälsomyndigheten som även ger följande rekommendationer:

- Undvik att andas in damm från trädgårdsmaterial

- Om jorden eller trädgårdskompostmaterialet är torrt, fukta/blöt ned detta me vattenkanna för att minska risken att damm virvlar upp

- Tvätta händerna med tvål och vatten efter hantering av jord och trädgårdskompostmaterial

Foto P. Shah

Text: Redaktionen


Rån mot Ullared

2024 05 25

Gekås i Ullared har utsatts för ett rån.

Rånet ägde rum strax före klockan 19 på fredagskvällen, uppger polisen.

Det ska ha rört sig om två gärningspersoner.

Enligt polisen har de försökt få med sig varor från varuhuset.

– Två gärningspersoner försöker under kvällen lämna ett varuhus i Ullared med bland annat jackor och tröjor, rapporterar polisen.

Gärningspersonerna tog på sig kläderna inne i butiken och gick sedan ut, enligt polisen.

Blev aggressiva

De två gärningspersonerna har enligt polisen blivit upptäckta direkt.

– Väktare på plats tar personerna på bar gärning, uppger polisen.

De misstänkta ska dock till en början ha gjort motstånd och blivit aggressiva mot väktarna som ingrep efter rånet.

– Det blir aggressivt och stökigt på plats. Polis kommer fram, rapporterar polisen.

– Väktaren agerade och initialt ska det ha blivit lite aggressivt, preciserar polisens presstalesperson, Fredrik Svedemyr, enligt GP.

Kunde gripas

Trots det kunde de två misstänkta gripas.

– De två gärningspersonerna grips misstänkta för rån, rapporterar polisen.

De misstänkta männen är i 20- och 25-årsåldern, uppger tidningen.

Därför klassas det som rån

Brottet rubriceras alltså som rån och inte som stöld.

Polisen förklarar vad det beror på:

– Det är ett större varuhus i Ullared och det blir rån i motvärnsfallet, säger Fredrik Svedemyr, enligt TV4.

Rån i motvärnsfallet innebär att någon begår en stöld och ertappas på bar gärning, och sedan använder våld eller hot om våld i syfte att komma undan.

Det bedöms alltså ha hänt i det här fallet.

Väldigt populärt varuhus

Gekås i Ullared, som ligger i Falkenbergs kommun, är Sveriges mest kända lågprisvaruhus.

Varuhuset har även varit föremål för en populär realityserie i TV5.

Enligt Gekås själva har de cirka 4,8 miljoner besökare varje år.

Varuhuset har dessutom cirka 1 400 anställda under högsäsongen, uppger företaget.

Foto: Jesper Molin

Text: Redaktionen