Kaos skakar Moderaterna i Kalmar – Toppkandidat lämnar partiet

2021 10 27

Inför valet 2022 kastar Moderaterna i Kalmar län ut båda toppkandidaterna och nu kommer ytterligare ett chockbesked – en av toppkandidaterna lämnar partiet i protest.

– Jag och min närmsta familj har varit Moderaterna trogna sedan generationer tillbaka och jag har personligen över 10 års ideellt engagemang, inleder Carl-Wiktor Svensson (M) ett meddelande till M i Kalmar län.

Kastas ut från listan

M:s nuvarande riksdagsledamot Jan R Andersson ställer inte upp för omval och nummer 2 och 3 på listan från 2018 – Västerviks oppositionsråd Harald Hjalmarsson (M) och Carl-Wiktor Svensson, känd som Glesbygdsmoderaten från Högsby – har kastats ut från nomineringsprocessen som fastställer riksdagslistan 2022.

Pinsamt och skandalöst

Enligt uppgifter till Smålands största dagstidning Barometern-OT ströks Carl-Wiktor Svensson vid nomineringsgruppens sista möte för att han är ensamstående småbarnspappa.

– Ja den enda motiveringen som jag har fått är att jag är småbarnsförälder, sa Carl-Wiktor Svensson. Det hela har skapat upprörda känslor i Kalmar län.

– Pinsamt och skandalöst, sa en källa till Barometern.

Ord står mot ord

Ordföranden i M:s nomineringsgrupp Carl Dahlin ville först inte prata om det hela men gick sedan ut och sa att orsaken var att Carl-Wiktor Svensson klargjort att han kommer vara begränsad att delta i riksdagens arbete.

Men Carl-Wiktor Svensson själv säger att han i flera månader varit mycket tydlig med nomineringskommittén om att han ordnat så att han kan jobba för fullt i riksdagen även om han är småbarnsförälder.

Oerhört besviken

Även Harald Hjalmarsson (M) tackade ja till att kandidera igen rapporterar Barometern-OT.

– Då blev jag uppringd av en tjänsteman i partiet, bara detta gör mig besviken, som kort meddelade, du står inte med på vår lista. Jag hade partiets fulla förtroende 2018. Jag har ju till och med arbetat som ersättare för Jan R Andersson i riksdagen. Det känns tyvärr som nomineringskommittén har en egen kandidat de gör allt för att lyfta fram. Så ska en nomineringsprocess inte bedrivas, det gör mig oerhört besviken, säger Hjalmarsson som av tjänstemannen fick höra att orsaken till petningen är en händelse för fem-sex år sedan.

Nu kommer nästa chock

Nu kommer nästa chock för Moderaterna i Kalmar län – Carl-Wiktor Svensson lämnar partiet.

– Härmed avsäger jag mig mitt Moderata medlemskap i Kalmar län. Jag och min närmsta familj har varit Moderaterna trogna sedan generationer tillbaka och jag har personligen över 10 års ideellt engagemang. En riksdagsledamot ska ha sin utgångspunkt i länet den representerar och vara närvarande lokalt utan att givetvis kompromissa mer än absolut nödvändigt med närvaroplikten. Som ett gott exempel vid intervjuerna nämnde jag Anders Åkesson (C), framför Carl-Wiktor Svensson (M).

Har fått nog

– När man trots den bakgrunden ifrågasätter både min intention, ambition och prestationsförmåga att försöka införliva denna pliktkänsla genom att underlåta mig och ombuden på stämman att låta mitt namn stå med på Moderaternas riksdagslista mot bakgrund av att jag är småbarnsförälder och dessutom osanningsenligt dementerar min kunskapsnivå avseende riksdagsämbetets närvaromässiga innebörd – får jag nog, säger Svensson (M).

Behandlas mer som produkter än människor

– Att enskilda företrädare i nomineringskommittén behandlar sina partikamrater mer som produkter än som människor, och att så få partiföreträdare står upp för mig offentligt i kombination med att jag sökt nomineringskommitténs ordförande i snart två dygn för att diskutera eventuella missförstånd - utan svar - har sammantaget gjort att det här beslutet kommer idag. Detta beslut har ingenting att göra med Moderaterna som parti. Mitt förtroende för Moderaterna är stort och orubbat. Det har heller ingenting med någon annan att göra på listan, tvärtom så önskar jag kandidaterna och partiet all lycka och att inte minst landsbygdsfrågorna ges utrymme trots min frånvaro i partiet, framför Carl-Wiktor ”Glesbygdsmoderaten” Svensson.

ANALYS

Nomineringskommittén för Moderaterna i Kalmar län riskerar nu att skada partiet kraftigt.

▪I stället för att låta alla toppkandidater som vill stå med på listan och därmed låta väljarna själva avgöra vilka kandidater som man vill kryssa så kastar man ut de två mest välprofilerade kandidaterna.

▪Man lämnar märkliga svar till båda kandidaterna – den ena får höra att han inte har tid trots att han själv säger att han har det. Den andra får höra att något som skedde före valet i september 2018 är orsaken – trots att Västerviksmoderaterna fick kunskap om saken och till och med röstade ja till att ha kvar Hjalmarsson som andranamn på listan i mars 2018.

▪Då både Svensson och Hjalmarsson är utkastade uppger Barometern att den avgående riksdagsledamotens sambo nu framstår som favorit till att ta över som ny riksdagsledamot och sannolikt är det detta som Hjalmarsson syftar på när han säger att ”det känns tyvärr som nomineringskommittén har en egen kandidat de gör allt för att lyfta fram. Så ska en nomineringsprocess inte bedrivas, det gör mig oerhört besviken”.

▪Detta ger ingen bra bild till väljarna inför valet 2022.

▪Som om inte allt detta vore nog gick även Moderaterna i Kalmar län ut med att länets hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist ingick bland de toppkandidater som nominerats till riksdagslistan. Men Rosenqvist själv blev tagen på sängen och framhöll att han inte hade tackat ja och hoppade därför av bara timmar efter beskedet.

▪Nomineringsgruppens hantering av riksdagslistan inger inte förtroende. 

Sammantaget har Moderaterna i Kalmar läns nomineringsprocess förvandlats till pajkastning, anklagelser om svek och lögner inför öppen ridå. Det är sämsta möjliga utfall av nomineringsprocessen som med hög sannolik kan skada partiet i valet 2022.

Foto: Moderaterna i Kalmar län resp. Carl-Wiktor Svensson (M)


Willys och Hemköp stoppar populär produkt – gäller resten av 2024

2024 07 26

Axfood har gett besked om att matjätten sätter stopp för vissa livsmedel.

Under den senaste tiden har beståndet av surströmming uppmärksammats i Sverige.

Det råder stora utmaningar för odlare och surströmmingen bedöms i viss mån vara hotad.

Livsmedelsjätten Axfood, som äger Willys och Hemköp, har gett besked om att man sätter stopp för försäljningen av surströmming och annan fisk och skaldjur under resten av året.

Långsiktigt arbete

I WWF:s senaste fiskguide har strömming från Östersjön fått rött ljus. 

Det innebär att arten bedöms som hotad och helt bör undvikas.  

– Även om det inte är det småskaliga fisket som är det stora problemet, är strömmingsbeståndets biomassa lägre och åtgärder behöver vidtas, framhåller Axfood.

– Axfoods butiker kommer därför inte att sälja surströmming under säsongen 2024. Tillsammans med leverantörer ses nu olika hållbara lösningar över för att framöver kunna erbjuda surströmming på ett långsiktigt hållbart sätt framöver. 

“Borde inte tillåtas”

Åsa Domeij, Axfoods hållbarhetschef, har uttalat sig om situationen.

– Det är det industriella och storskaliga trålfisket av sill/strömming för fodertillverkning som inte borde tillåtas eftersom det leder till utfiske och därför förstör möjligheterna för det kustnära och småskaligt garnfiske för konsumtion, till exempel surströmming.

“Blandade känslor”

En annan som har kommenterat saken är Urban Winther som är butikschef för en Willysaffär i Luleå.

– Det är ju verkligen blandade känslor. Jag har respekt för att den har blivit rödlistad och det är ju väldigt ont om strömming. De sista åren har vi inte alls fått tag i de volymer som vi önskar, säger han till Sveriges Radio.

– Det är ju en otrolig brist på det.

Nya räkor

Axfood ersätter även de svenska räkorna i butikerna av liknande skäl.

– Även den svenska räkan har rött ljus i WWF:s fiskguide. I och med att den dessutom förlorat sin miljömärkning från MSC har den tillsvidare ersatts av räkor från Norge i Axfoods butiker.

Foto: Willys Axfood

Text: Redaktionen


Bilister påverkas av ny lag – föreslår indraget körkort

2024 07 25

Från polishåll föreslår man nu ännu hårdare straff trots att en ny lag har gett effekt.

Under en längre tid hade flera städer problem med ungdomar som åkte runt och spelade hög musik i sina bilar.

2021 kom en ny lag som möjliggjort böter som en konsekvens för den som spelar för hög musik.

Lagen har gett effekt, men från polishåll föreslår man nu ännu hårdare straff för bilisterna.

Det rapporterar SVT.

Har minskat

Antalet bötfällda i bland annat Dalarna har minskat kraftigt på sistone.

– Det är glädjande att se att fler bilförare nu tar hänsyn till reglerna och till sina medmänniskor, säger Kjell Bond, som är kommunpolis i Rättvik, till SVT.

Vill se hårdare straff

Trots att den nya lagen har gett effekt vill Kjell Bond se ännu hårdare straff.

Han föreslår att indraget körkort skulle kunna leda till en ännu bättre utveckling.

– Många bilister skulle tänka sig för både en och två gånger innan de spelar hög musik om de riskerar att förlora sitt körkort, säger han.

20 000 än så länge

Det återstår att se om man nöjer sig med böter eller om indraget körkort kan bli verklighet för den som spelar för hög musik framöver.

Transportstyrelsen har i dagarna släppt ny statistik, och under årets första halvår så förlorade 20 000 svenskar sitt körkort.

– Transportstyrelsen beslutade om nästan 20 000 körkortsåterkallelser under första halvan av 2024, framhåller myndigheten.

– Det är en liten ökning på 2,6 procent jämfört med motsvarande period året innan. Återkallelserna på grund av väsentliga trafikbrott minskar tydligt. Samtidigt fortsätter återkallelserna på grund av rattfylleri eller drograttfylleri att öka. Det visar Transportstyrelsens statistik.

Tydliga riskbeteenden

Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen, kommenterar siffrorna.

– Både fortkörningar och rattfyllerier är tydliga riskbeteenden i trafiken, säger han.

– En körkortsåterkallelse är en markering från samhället om ett trafikfarligt och oacceptabelt beteende, även om beslutet i sig är en renodlad trafiksäkerhetsåtgärd.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen