Kaos skakar Moderaterna i Kalmar – Toppkandidat lämnar partiet

2021 10 27

Inför valet 2022 kastar Moderaterna i Kalmar län ut båda toppkandidaterna och nu kommer ytterligare ett chockbesked – en av toppkandidaterna lämnar partiet i protest.

– Jag och min närmsta familj har varit Moderaterna trogna sedan generationer tillbaka och jag har personligen över 10 års ideellt engagemang, inleder Carl-Wiktor Svensson (M) ett meddelande till M i Kalmar län.

Kastas ut från listan

M:s nuvarande riksdagsledamot Jan R Andersson ställer inte upp för omval och nummer 2 och 3 på listan från 2018 – Västerviks oppositionsråd Harald Hjalmarsson (M) och Carl-Wiktor Svensson, känd som Glesbygdsmoderaten från Högsby – har kastats ut från nomineringsprocessen som fastställer riksdagslistan 2022.

Pinsamt och skandalöst

Enligt uppgifter till Smålands största dagstidning Barometern-OT ströks Carl-Wiktor Svensson vid nomineringsgruppens sista möte för att han är ensamstående småbarnspappa.

– Ja den enda motiveringen som jag har fått är att jag är småbarnsförälder, sa Carl-Wiktor Svensson. Det hela har skapat upprörda känslor i Kalmar län.

– Pinsamt och skandalöst, sa en källa till Barometern.

Ord står mot ord

Ordföranden i M:s nomineringsgrupp Carl Dahlin ville först inte prata om det hela men gick sedan ut och sa att orsaken var att Carl-Wiktor Svensson klargjort att han kommer vara begränsad att delta i riksdagens arbete.

Men Carl-Wiktor Svensson själv säger att han i flera månader varit mycket tydlig med nomineringskommittén om att han ordnat så att han kan jobba för fullt i riksdagen även om han är småbarnsförälder.

Oerhört besviken

Även Harald Hjalmarsson (M) tackade ja till att kandidera igen rapporterar Barometern-OT.

– Då blev jag uppringd av en tjänsteman i partiet, bara detta gör mig besviken, som kort meddelade, du står inte med på vår lista. Jag hade partiets fulla förtroende 2018. Jag har ju till och med arbetat som ersättare för Jan R Andersson i riksdagen. Det känns tyvärr som nomineringskommittén har en egen kandidat de gör allt för att lyfta fram. Så ska en nomineringsprocess inte bedrivas, det gör mig oerhört besviken, säger Hjalmarsson som av tjänstemannen fick höra att orsaken till petningen är en händelse för fem-sex år sedan.

Nu kommer nästa chock

Nu kommer nästa chock för Moderaterna i Kalmar län – Carl-Wiktor Svensson lämnar partiet.

– Härmed avsäger jag mig mitt Moderata medlemskap i Kalmar län. Jag och min närmsta familj har varit Moderaterna trogna sedan generationer tillbaka och jag har personligen över 10 års ideellt engagemang. En riksdagsledamot ska ha sin utgångspunkt i länet den representerar och vara närvarande lokalt utan att givetvis kompromissa mer än absolut nödvändigt med närvaroplikten. Som ett gott exempel vid intervjuerna nämnde jag Anders Åkesson (C), framför Carl-Wiktor Svensson (M).

Har fått nog

– När man trots den bakgrunden ifrågasätter både min intention, ambition och prestationsförmåga att försöka införliva denna pliktkänsla genom att underlåta mig och ombuden på stämman att låta mitt namn stå med på Moderaternas riksdagslista mot bakgrund av att jag är småbarnsförälder och dessutom osanningsenligt dementerar min kunskapsnivå avseende riksdagsämbetets närvaromässiga innebörd – får jag nog, säger Svensson (M).

Behandlas mer som produkter än människor

– Att enskilda företrädare i nomineringskommittén behandlar sina partikamrater mer som produkter än som människor, och att så få partiföreträdare står upp för mig offentligt i kombination med att jag sökt nomineringskommitténs ordförande i snart två dygn för att diskutera eventuella missförstånd - utan svar - har sammantaget gjort att det här beslutet kommer idag. Detta beslut har ingenting att göra med Moderaterna som parti. Mitt förtroende för Moderaterna är stort och orubbat. Det har heller ingenting med någon annan att göra på listan, tvärtom så önskar jag kandidaterna och partiet all lycka och att inte minst landsbygdsfrågorna ges utrymme trots min frånvaro i partiet, framför Carl-Wiktor ”Glesbygdsmoderaten” Svensson.

ANALYS

Nomineringskommittén för Moderaterna i Kalmar län riskerar nu att skada partiet kraftigt.

▪I stället för att låta alla toppkandidater som vill stå med på listan och därmed låta väljarna själva avgöra vilka kandidater som man vill kryssa så kastar man ut de två mest välprofilerade kandidaterna.

▪Man lämnar märkliga svar till båda kandidaterna – den ena får höra att han inte har tid trots att han själv säger att han har det. Den andra får höra att något som skedde före valet i september 2018 är orsaken – trots att Västerviksmoderaterna fick kunskap om saken och till och med röstade ja till att ha kvar Hjalmarsson som andranamn på listan i mars 2018.

▪Då både Svensson och Hjalmarsson är utkastade uppger Barometern att den avgående riksdagsledamotens sambo nu framstår som favorit till att ta över som ny riksdagsledamot och sannolikt är det detta som Hjalmarsson syftar på när han säger att ”det känns tyvärr som nomineringskommittén har en egen kandidat de gör allt för att lyfta fram. Så ska en nomineringsprocess inte bedrivas, det gör mig oerhört besviken”.

▪Detta ger ingen bra bild till väljarna inför valet 2022.

▪Som om inte allt detta vore nog gick även Moderaterna i Kalmar län ut med att länets hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist ingick bland de toppkandidater som nominerats till riksdagslistan. Men Rosenqvist själv blev tagen på sängen och framhöll att han inte hade tackat ja och hoppade därför av bara timmar efter beskedet.

▪Nomineringsgruppens hantering av riksdagslistan inger inte förtroende. 

Sammantaget har Moderaterna i Kalmar läns nomineringsprocess förvandlats till pajkastning, anklagelser om svek och lögner inför öppen ridå. Det är sämsta möjliga utfall av nomineringsprocessen som med hög sannolik kan skada partiet i valet 2022.

Foto: Moderaterna i Kalmar län resp. Carl-Wiktor Svensson (M)