JUST NU: Kaos i SVT:s direktsändning

2025 02 01

Det blev kaos i SVT:s direktsändning på lördagskvällen.

På lördagen avgjordes den första deltävlingen av Melodifestivalen i Luleå.

Och dramatiken lät inte vänta på sig.

En av kameramännen ramlade och slogs blodig under sändningen – samtidigt som en artist försvann ur bild mitt under pågående nummer.

Blev kaos

Det var när artisten Meira Omar framträdde som det plötsligt blev kaos i SVT:s sändning.

Meira Omar hade börjat sjunga sin låt ”Hush hush” när kameramannen ramlade.

Det började snurra i tv-rutan, och samtidigt ledde incidenten till att tittarna missade delar av Meira Omars uppträdande, rapporterar Aftonbladet.

Kameramannen uppges ha tappat balansen vid två tillfällen och var enligt uppgift nära att ramla av scenen.

Har fått sjukvård

Trots att Meira Omars nummer påverkades av incidenten, fick hon inte möjlighet att göra om det, efter besked från Melodifestivalens projektledare.

Samtidigt kommer uppgifter om att kameramannen blödde och behövde sjukvård efter olyckshändelsen.

– Han har fått sjukvård bakom kulisserna och vilar upp nu, säger Melodifestivalens projektledare Anders Wistbacka, enligt Expressen.

Direkt efter händelsen ska kameramannen dock ha fortsatt med sitt jobb – med blödande huvud.

Melodifestivalens pressansvariga bekräftade i ett SMS till SVT att kameramannen kom igång och jobbade igen efter olyckan, och bekräftade samtidigt att Meira Omar inte skulle få göra om sitt nummer.

– Fotografen jobbar igen. Det blir inget omspel för Meira, uppger pressansvariga Sofia Fritze för kanalen.

Klagar på appen – och ljudet

Dramatik är ett vanligt inslag i samband med Melodifestivalen. I SVT:s chatt kan man också se att en del tittare har haft problem med appen, vilket är ett problem som har förekommit även tidigare år.

– Och som vanligt kraschar appen så att man inte kan rösta. Bra där SVT, skriver en frustrerad tittare i chatten.

Samtidigt klagar vissa också på att ljudet var dåligt i den första deltävlingen.

Nu är tävlingen i alla fall avklarad, och det blev artisten John Lundvik som tog den första finalplatsen med bidraget ”Voice of the silent”.

Den andra finalplatsen gick till Maja Ivarsson och hennes bidrag ”Kamikaze Life”.

Mello-firarna riskerar dock att gå miste om efterfesten. Den skulle ha hållits på Club Chroma i Luleå, men har ställts in av räddningstjänsten eftersom lokalen inte uppfyller villkoren, rapporterar NSD.

Text: Redaktionen


Bakslag för Trump – flera länder säger nej

2025 02 01

Donald Trump har föreslagit att förflytta invånare i Gaza till grannländerna.

Men nu går flera arabländer ut och säger nej till förslaget.

Egypten, Jordanien, Saudiarabien, Qatar, Förenade arabemiraten, Palestinska myndigheten och Arabförbundet meddelar alla i ett gemensamt uttalande att det inte är aktuellt.

Det rapporterar AP.

Så sade Trump

Så här sade Trump om saken förra veckan till Jordaniens Abdullah II:

– Jag sade till honom att jag skulle vilja att du tog på dig mer, för jag tittar på hela Gazaremsan just nu och det är en enda röra, en riktig röra, menade han enligt CNN.

– Jag vet inte, något måste hända, men det är bokstavligen en rivningsplats just nu. Nästan allt är rivet och människor dör där, så jag skulle hellre engagera mig med några av arabländerna och bygga bostäder på en annan plats där jag tror att de kanske skulle kunna leva i fred för en gångs skull.

Inte aktuellt

Trumps förslag tycks dock inte bli till verklighet då arabländerna säger nej.

I det nya uttalandet från arabländerna varnades för att sådana planer ”hotar regionens stabilitet, riskerar att utvidga konflikten och undergräver utsikterna för fred och samexistens mellan dess folk”.

Uttalandet gjordes efter ett möte i Kairo mellan toppdiplomater från Egypten, Jordanien, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Qatar samt Hussein al-Sheikh, en högt uppsatt palestinsk tjänsteman som fungerar som den viktigaste länken till Israel, och Arabförbundets chef Ahmed Aboul-Gheit.

“Tvåstatslösning”

Egyptens president Abdel Fattah el-Sissi avvisade Trumps förslag vid en presskonferens i förra veckan och sade att förflyttning av palestinier ”aldrig någonsin kan tolereras eller tillåtas”.

– Lösningen på den här frågan är tvåstatslösningen. Det är upprättandet av en palestinsk stat. Lösningen är inte att förflytta det palestinska folket från sin plats. Nej.

LÄS MER: Kreml rasar mot Trumps nya plan

Viktig fråga

Situationen i Mellanöstern är en av många viktiga frågor som Donald Trump kommer att ta sig an under hans fyraåriga tid som president.

Foto: Gage Skidmore

Text: Redaktionen


Skräcksiffror för Trump

2025 02 01

Nu kommer nya siffror som är ren mardrömsläsning för Donald Trump.

Donald Trump vann det amerikanska presidentvalet 2024 med större marginal än förväntat, och den 20 januari i år svors han in som president.

Men långt ifrån alla amerikaner har en positiv syn på presidenten efter hans första dagar i Vita huset.

Tvärtom – en ny mätning visar på rena skräcksiffror för Donald Trump, rapporterar The Times. Stödet för presidenten är rekordlågt.

Rekordlågt nettostöd

Om man väger samman positiva och negativa omdömen om Trump, blir det sammanlagda resultatet det sämsta för en nytillträdd president sedan mätningarna från Gallup började 1953.

När man mäter andelen som har en positiv inställning till Trump, och sedan drar ifrån den andel som har en negativ inställning för att få fram ett nettostöd – så landar Trump på resultatet minus en procent.

Därmed slår han sitt eget bottenrekord från när han tillträdde sin första mandatperiod 2017, då han landade på resultatet noll procent.

Som jämförelse kan nämnas att Joe Biden hade ett nettostöd på 20 procent.

Fler är negativa

47 procent svarar att de har en positiv syn på Trump som president, medan 48 procent har en negativ syn. Därmed landar nettostödet alltså på minus en procent.

Det som skiljer Trump från många andra presidenter är att betydligt fler är uttalat negativa till honom och att färre är neutrala.

– De initiala utvärderingarna av Trump skiljer sig åt genom att amerikaner är mycket mer benägna att ogilla hans prestation snarare än att inte ha någon åsikt, uppger Gallup, enligt tidningen.

Tidigare republikanska presidenter som George HW Bush och Ronald Reagan har haft stöd runt 51 procent i motsvarande mätning, vilket inte är någon större skillnad mot Trumps stöd på 47 procent. Skillnaden är alltså snarare att fler är negativa snarare än att vara neutrala.

Stor polarisering

Mätningen visar också att polariseringen mellan republikanska och demokratiska väljare är ovanligt stor.

91 procent av republikanernas väljare har en positiv syn på Trumps prestation, medan motsvarande siffra bara är 6 procent bland demokratiska väljare och 46 procent bland oberoende väljare.

Foto: Official White House Photo by Shealah Craighead

Text: Redaktionen