Kan tvingas rösta en gång till om ny statsminister

2021 11 27

Miljöpartiet överväger att lämna regeringen efter Centerns besked om att säga nej till S-MP-budgeten – och det torde leda till att riksdagen måste rösta en gång till om vem som ska bli ny statsminister.

Den tidigare kanslichefen för Konstitutionsutskottet, statsvetaren Magnus Isberg, indikerar att statsministeromröstningen om Magdalena Andersson (S) behöver göras om – ifall Miljöpartiet beslutar sig för att lämna regeringen.

Miljöpartiet upprörda på C

Miljöpartiets båda ledare är upprörda över Centerns besked om att säga nej till S-MP-budgeten vilket innebär att Centern istället släpper fram M-KD-SD-budgeten som leder till sänkt bensinskatt vilket Miljöpartiet anser är farligt för klimatet. MP anser även att Centern agerat så att SD får inflytande över budgeten och båda MP-ledarna har uttalat sig på ett sätt som kan tolkas som att de överväger att lämna regeringen

– Miljöpartiet kommer ta en allvarlig funderare på vad det betyder för oss, framför Märta Stenevi (MP).

Nya förutsättningar

Den tidigare kanslichefen förklarar varför ett MP-avhopp kan leda till en ny statministeromröstning.

– När talmannen nominerade Magdalena Andersson sa han samtidigt att hon skulle bilda en regering bestående av S och MP. Omröstningen ägde rum under förutsättningen att det skulle bli så, säger Isberg till SVT.

Ren S-regering

– Går man ifrån detta verkar det logiskt att man måste ta om det hela, där talmannen får nominera henne på nytt, men med bara socialdemokrater i regeringen, säger han.

Moderaternas gruppledare Tobias Billström anser bestämt att ett MP-avhopp måste leda till en helt ny omröstning.

Grundläggande princip

– Då måste riksdagen på nytt få möjlighet att ta ställning till det regeringsunderlaget i en förnyad statsministeromröstning. Det är ganska logiskt att vi inte kan sitta och rösta fram en statsminister på ett visst partipolitiskt underlag, sedan dagen därpå ändras det genom att ett eller flera partier väljer att utträda ur regeringen. Det säger sig självt att det här är en grundläggande parlamentarisk princip för vår demokrati, säger Tobias Billström.

ANALYS

Det är fortfarande oklart om Miljöpartiet väljer att lämna regeringen eller inte. Sannolikt skulle både Socialdemokraterna och Miljöpartiet vinna i opinionen på att MP lämnar regeringen eftersom båda partierna då skulle kunna driva en självständigare politik utan lika mycket hänsyn till varandra fram till valet.

Om MP hoppar av så blir det en ny statsministeromröstning och Magdalena Andersson kan i det läget att återigen bli vald till statsminister förutsatt att MP väljer att rösta på gul knapp istället för grön, det vill säga avger passiva JA-röster istället för aktiva JA-röster.  Därmed skulle Magdalena Andersson (S) bli vald igen. Samtidigt har Miljöpartiet ett kongressbeslut på att rösta nej till regeringar de inte själva ingår i. Läget är ovisst.

Foto: Sveriges Riksdag