FINLAND: Kan tvingas att göra affärer med diktatorn

2022 11 03

Finland har sedan i våras stoppat inköp av naturgas från Ryssland.

Beslutet togs efter att Finland vägrat att gå med på den ryska gasjätten Gazproms krav på betalning i rubel.

Flera månader senare kan dock betalningarna återupptas – oavsett om Finland vill det eller ej.

Anledningen är det rådande avtalet mellan Gazprom och finländska Gasum. I avtalet står det uttryckligen att gasen ska betalas i euro.

Frågan utreds i skiljeföfarande som kan sluta med att Finland tvingas köpa rysk gas och betala i euro, eller betala för ingenting alls, rapporterar Yle

– Om tvisten löses så att avtalet mellan gasbolagen i övrigt är giltigt, men Gazprom förpliktigas att ta emot betalningen i euro, kan Gasum i praktiken bli skyldigt att fortsätta köpa rörgas, framhåller tidningen.

I avtalet ingår nämligen en så kallad ”take or pay-klausul”, vilket innebär att köparen är förpliktigad att ta emot en viss mängd av säljarens produkt.

Således skulle ett första scenario vara att Gasum tvingas ta emot och betala för en viss mängd rysk gas.

Tvingas betala ändå 

Det andra alternativet är att Gasum inte tar emot gasleveransen, men tvingats betala ändå, uppger Yle.

Företaget kan endast bryta kontraktet på ett sätt – genom att hänvisa till en så kallad ”force majeure-klausul”. Det innebär i korthet att ett avtal kan brytas vid oförsägbara händelser och hinder. Men eftersom rysk gas varken finns med på EU:s eller Finlands sanktionslista kan denna åtgärd inte tillämpas, skriver Yle.

Gasum har inte kommenterat hur företaget kommer att agera om de tvingas att betala för rysk gas.

– Vi har inte fattat några beslut. Vi ska först se vad skiljeförfarandet leder till. Sedan ska vi bedöma situationen, säger Olga Väisänen, ansvars- och kommunikationsdirektör för Gasum, till Yle.

Kan slå hårt mot Europa

Veli-Pekka Tynkkynen, professor i rysk miljöpolitik vid Alexanderinstitutet på Helsingfors universitet, varnar för att Ryssland kan utnyttja situationen på två sätt.

– För det första kan Ryssland fortsätta att begränsa gastillförseln till större delen av Europa. Tanken är att göra européernas vardag kall och svår, så att vissa länder skulle vilja återgå till att köpa rysk energi, framhåller professorn enligt Yle.

För det andra skulle Ryssland kunna börja leverera gas till Finland i ett försök att destabilisera Europas gemensamma front.

– Medborgare i gassvältade länder blir knappast glada om rysk gas strömmar in i ett grannland, understryker experten och tillägger:

– Ryssland kan spela Finland mot Europa och därigenom utnyttja de små krackeleringarna i den europeiska fronten mot Ryssland

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen